ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤHΝ ΕΛΕΝΗ ΑΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΑΙΔΙΑ»ΤΗΣ Η Φωνή της Σαλαμίνας συνάντησε την Ελένη Αρακά και μας μίλησε για τους μαθητές του κοινωνικού... ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤHΝ ΕΛΕΝΗ ΑΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΑΙΔΙΑ»ΤΗΣ

Η Φωνή της Σαλαμίνας συνάντησε την Ελένη Αρακά και μας μίλησε για τους μαθητές του κοινωνικού φροντιστηρίου, τα «παιδιά» της, στέλνοντας το μήνυμα ότι η εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα και όχι προνόμιο.

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να αναπτύξω ,το θέμα « κοινωνικό φροντιστήριο Σαλαμίνας», την θεάρεστη αυτή δομή του δήμου μας.

Πότε αναπτύχθηκε το κοινωνικό φροντιστήριο στη Σαλαμίνα;
Το κοινωνικό φροντιστήριο Σαλαμίνας άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2013 επί δημαρχίας κ. Ιωάννη Τσαβαρή στο 2ο λύκειο Σαλαμίνας για τρία έτη, με πρόεδρο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τον κ Μάνο Δερτούζο. Ως εισηγητής της δομής αυτής ήταν ο κ. Νικόλαος Κόγιας ο σημερινός αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας και οι πρώτοι εθελοντές εκπαιδευτικοί , οι περισσότεροι εξ αυτών προσφέρουν ακόμα και σήμερα τις πολύτιμες γνώσεις τους στους μαθητές μας.. ό πως η πρόεδρος του λαογραφικού μουσείου Σαλαμίνας η κ. Μπίλλια Ελένη, ο κ. Πολυχρόνης Κοκλιώτης, ο κ. Ράμμος Χρήστος, ο κ. Μασσαράς Δημήτρης ,η κ Καλομοίρα Μαυρονάσου, η κ Τέτα Μπίλια, ο κ Γιάννης Χατζής…κ.ά. Στη συνέχεια μας φιλοξένησε το 1ο λύκειο Σαλαμίνας επί δημαρχίας κ. Ισιδώρας Νάννου και προέδρων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του κ. Μιχάλη Κορρού και Σπύρου Κουτσούκου οι οποίοι βοήθησαν στην καλή λειτουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου, ειδικά ο πρόεδρος Σπύρος Κουτσούκος και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Το 2015-16 δημιουργήσαμε τρία τμήματα στο λύκειο Αμπελακίων για την Α’ λυκείου από τους εθελοντές καθηγητές των νυν αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Παντελή Διολέτη διδάσκοντας αρχαία από τον κ. Φασιλή μαθηματικά και την κ. Μπαμπίλη Κατερίνα έκθεση. Γραμματειακή υποστήριξη οι εθελόντριες μαμάδες η κ. Γενοβέζου Ελευθερία και η Σταυρούλα Βιρβίλη. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και τον διευθυντή του λυκείου Αμπελακίων τον κ.Τόγκα Αναστάσιο και την τέως αντιδήμαρχο πολιτισμού και Παιδείας Σταυρούλα Γεροντιώτου.


Από το 2018 έως και σήμερα το κοινωνικό φροντιστήριο Σαλαμίνας λειτουργεί στο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας από τις 1:30 έως τις 7:30 καθημερινά και τα Σάββατα από τις 9:00 π.μ έως τις 4:00 μ.μ επί δημαρχίας κ. Γεωργίου Παναγόπουλου και τον πρόεδρο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κύριο Νίκο Καλογήρου καθώς και τον πρόεδρο της επιτροπής του κοινωνικού φροντιστηρίου και αντιδημάρχου πολιτισμού και κοινωνικών υπηρεσιών κ. ΔιολέτηΠαντελή,ο οποίος όντας εθελοντής εκπαιδευτικός για 5 συναπτά έτη στο κοινωνικό φροντιστήριο με ευαισθησία και αγάπη το αγκάλιασε και ανέβασε τον πήχη κάνοντας ότι καλύτερο για την εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου.

Η κα Ελένη Αρακά

Θα έπρεπε τα ελληνικά σχολεία και τα ιδιωτικά φροντιστήρια να λειτουργούν στα πλαίσια των κοινωνικών φροντιστηρίων;
Σκοπός και αποστολή του κοινωνικού φροντιστηρίου είναι να παρέχει μαθησιακή υποστήριξη σε μαθητές των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της ιδιωτικής φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Στο κοινωνικό εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου και του γυμνασίου παρακολουθούν δωρεάν όλα τα φροντιστηριακά μαθήματα σε ένα ασφαλές ελεγχόμενο και προσιτό περιβάλλον. Δεν είναι υποβαθμισμένη η ποιότητα γνώσεων στο κοινωνικό φροντιστήριο. Είναι εφάμιλλο των ιδιωτικών φροντιστηρίων της μέσης εκπαίδευσης τολμώ να πω, από την εμπειρία 7 ετών στον εθελοντικό μου αυτό έργο, και αυτό αποδεικνύεται από τις τεράστιες επιτυχίες που είχαν οι μαθητές μας στα έτη που διανύσαμε και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκπληρώνοντας τις προσδοκίες τους. Καλύπτουμε όλα τα γνωστικά επίπεδα εκπαίδευσης από φιλολογικά μαθηματικά φυσική βιολογία και ειδικά μαθήματα ΕΠΑΛ.

Διδάσκονται όλα τα μαθήματα;
Βεβαίως και με πολλή αγάπη!!
Τα μαθήματα που διδάσκονται απευθύνονται για τους μαθητές Α.Β. Γ Γυμνασίου για μαθητές Α.Β Γ Λυκείου και ΕΠΑΛ και για αποφοίτους των πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίοι διεκδικούν μία θέση στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα . Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι το εξής:
Αρχαία ελληνική γλώσσα γνωστό, άγνωστο,
Νέα ελληνική γλώσσα
Λογοτεχνία
Ιστορία
Έκθεση
Λατινικά
Άλγεβρα γεωμετρία
Φυσική κατεύθυνσης και Παιδείας
Βιολογία
Αρχές οικονομίας ΑΟΘ ΑΟΔΕ και κοινωνιολογία,
Εφαρμογές πληροφορικής
Αγγλικά
Και φροντιστηριακά μαθήματα ειδικοτήτων ΕΠΑΛ… Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν από εθελοντές καθηγητές και εκπαιδευτικούς και διεξάγονται στον χώρο του 1ου και 2ου επαγγελματικού Λυκείου ΕΠΑΛ Σαλαμίνας.
Τιμούμε και ευχαριστούμε από καρδιάς τους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς για την όμορφη ενδιαφέρουσα και άκρως παιδαγωγική προσέγγιση τους στους μαθητές του κοινωνικού φροντιστηρίου Σαλαμίνας.

Στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Σαλαμίνας είναι και η λειτουργία του φροντιστηρίου. Πόσο σας στηρίζει;
Στα πλαίσια των δυνατοτήτων των δομών ο δήμος στηρίζει το φροντιστήριο παρέχοντας το χώρο εργασίας και όλα τα απαιτούμενα για την καλύτερη λειτουργία, ώστε το φροντιστήριο να προσφέρει τη δυνατότητα διαδραστικής διδασκαλίας με τη χρήση βίντεο προβολών, να παραδίδει και εξειδικευμένα μαθήματα σε μαθητές των επαγγελματικών λυκείων Σαλαμίνας, μηχανολογία κ.ά.
Ωστόσο και το δυναμικό του κοινωνικού φροντιστηρίου έχουμε καταφέρει να είμαστε μία υπέροχη οικογένεια ,μαθητές,. εκπαιδευτικοί και εγώ και όλοι μαζί από κοινού θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε και να παραμένουμε μία χρήσιμη δομή στην κοινωνία του νησιού μας.

Το κοινωνικό φροντιστήριο μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες περισσότερων μαθητών;
Βεβαίως και μπορεί. Αυτή τη στιγμή προσφέρουν αφιλοκερδώς τις πολύτιμες γνώσεις τους, 31 καθηγητές σε 78 μαθητές α. β .γ τάξη Λυκείου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και αποφοίτων, επίσης σε α. β .γ τάξεων γυμνασίου. Από το Σεπτέμβριο 2021 θα εντάξουμε και το δημοτικό. Οι εθελοντές καθηγητές μας μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Σχεδόν όλα τα χρόνια της λειτουργίας μας είχαμε πληρότητα εκπαιδευτικών.Από το περασμένο Μάρτιο παρόλα τα προβλήματα λόγω πανδημίας, η εξαίρετοι καθηγητές μας μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας υιοθέτησαν και αγκάλιασαν τη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με την αγάπη και την ευαισθησία που τους διακρίνει .Οι μαθητές του κοινωνικού φροντιστηρίου παρακολουθούν πλέον μέσω υπολογιστή ,κινητού, τάμπλετ ή τηλεφώνου τα μαθήματα εξ αποστάσεως.
Οι έμπειροι εκπαιδευτικοί μας προσπαθούν με μεθόδους και εργαλεία για τη διαδικτυακή εκπαίδευση, επιστρατεύοντας τους καλύτερους τρόπους, για να μη χάσουν οι μαθητές την επαφή με τη μαθησιακή διαδικασία και τη βέλτιστη παροχή της διδασκαλίας τους. Ο Δήμαρχος μας Γιώργος Παναγόπουλος φρόντισε να εξυπηρετήσει και τους μαθητές που στερούνταν τεχνολογικό εξοπλισμό παρέχοντάς τους tablet άμεσα. Όσο τα μαθήματα διεξάγονταν δια ζώσης δεν υπήρξε πρόβλημα σε τεχνολογικό εξοπλισμό,σε αναλώσιμα υλικά, γραφική ύλη ..
(εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω και την ομάδα των Φίλων του Δάσους, το κοινωνικό παντοπωλείο Σαλαμίνας, τον σύλλογο από το Αιάντειο τελευταία για την προσφορά τους σε αναλώσιμα είδη), γεγονότα που κάνουν τη λειτουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου εύρυθμη ,ευχάριστη και αποδοτική.

Το Κοινωνικό φροντιστήριο παρέχει:
Ηλεκτρονικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.
Δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα ΚΤΕΛ Σαλαμίνας, προσφέρει τη δυνατότητα διαδραστικής διδασκαλίας με τη χρήση βιντεοπροβολέα, παραδίδει εξειδικευμένα μαθήματα σε μαθητές του ΕΠΑΛ, προγραμματίζει διαγωνίσματα προσομοίωσης σε μηνιαία βάση, ενημερώνει έγκαιρα τους γονείς σε προγραμματισμένες και έκτακτες συναντήσεις, ενημερώνει τους μαθητές μέσα από δωρεάν σεμινάρια με τον εξαιρετικό εκπαιδευτικό Ηλία Δρίβα, για επαγγελματικό προσανατολισμό, αναφορικά με τις επαγγελματικές διεξόδους των μαθητών μας. Οι καθηγητές αποτελούν ένα μίγμα νέων ενεργών και συνταξιούχων εκπαιδευτικών. Οι νέοι θέλουν να αποκτήσουν διδακτική εμπειρία και να προσφέρουν τις γνώσεις τους, έστω και χωρίς αμοιβή ,ενώ στις μεγάλες τάξεις που οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, έχουμε ενεργούς καθηγητές και εκπαιδευτικούς με τεράστια εμπειρία, που δίνουν μάχη για τα παιδιά μας και για την επιτυχία τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Προσδοκία τους επίσης είναι να τους κάνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Όλοι οι δημότες είμαστε υπερήφανοι για την εθελοντική σας προσφορά. Θα συνεχίσετε αυτό το έργο και ποιο το όραμα σας;
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια με τιμούν ιδιαίτερα. Ο εθελοντισμός για μένα σημαίνει ανάγκη προσφοράς,ενέργεια για καλοσύνη πού πηγάζει από την πονεμένη ψυχή μου, η αγάπη μου για τα παιδιά και ανάγκη διάθεσης των καλύτερων στοιχείων που έχω.. ο εθελοντισμός για μένα είναι κατάθεση ψυχής που εμπεριέχει αγάπη τρυφερότητα στοργή. Θα συνεχίσω το έργο μου γιατί αυτό μου δίνει δύναμη και ζωή .Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκάστοτε δημάρχους από το 2014 που ανέλαβα χρέη γραμματειακής υποστήριξης του κοινωνικού φροντιστηρίου Σαλαμίνας,έως και σήμερα τον κύριο Ιωάννη Τσαβαρή την κυρία Ισιδώρα Ρούλα Νάννου και τον νυν αγαπητό μας δήμαρχο τον κ Παναγόπουλο Γεώργιο, που μου εμπιστεύτηκαν να υπηρετήσω την πολύτιμη αυτή δομή του δήμου μας, γιατί μέσα από αυτά που βιώνω καθημερινά και από αυτά που προσφέρω έγινα καλύτερος άνθρωπος.
Το όραμα μου είναι να συνεχίσει να υφίσταται το κοινωνικό φροντιστήριο Σαλαμίνας σαν δομή, και να το εμπλουτίσω με περισσότερες και καινοτόμες παροχές, με την αρωγή φυσικά του δημάρχου μας κ. Γιώργου Παναγοπούλου που είναι απόλυτα συνεργάσιμος συνεπής και έτοιμος ανά πάσα στιγμή για βοήθεια, στο κοινωνικό φροντιστήριο Σαλαμίνας.
Το πιο ιδανικό όμως θα ήταν να επιλέγουν οι μαθητές το κοινωνικό φροντιστήριο, όχι λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά από επιλογή τους, για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται από τους εξαίρετους εθελοντές εκπαιδευτικούς στο κοινωνικό φροντιστήριο Σαλαμίνας, εφ όσον φυσικά τηρούν τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με το καταστατικό του κοινωνικού φροντιστηρίου Σαλαμίνας. Εγώ θα είμαι εδώ να προσφέρω το χρόνο μου, την αμέριστη αγάπη μου και το χαμόγελό μου για να εισπράξω μία αληθινήαγκαλιά και ένα μεγάλο αληθινό ευχαριστώ από τους μαθητές μου ..τα παιδιά μου!!!
Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, καλή δύναμη και προσήλωση στους στόχους τους χωρίς άγχος! Εύχομαι και φέτος ακόμα περισσότερες επιτυχίες και η συνάντηση και η βράβευση με τους επιτυχόντες να μη γίνει εξ αποστάσεως …
Ευχή μου η συντομότερη διά ζώσης επικοινωνία!!
Επί τη ευκαιρία των ημερών του Πάσχα να ευχηθώ σε όλους Καλή Ανάσταση με υγεία!!!

error: Content is protected !!