ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Πολλά από τα απορρίμματά μας περιέχουν οργανικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων υπολειμμάτων φαγητού, υλικό από κλαδέματα και από κήπους, γεωργικά κατάλοιπα και ανθρώπινα απόβλητα. Όλα τα... ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Πολλά από τα απορρίμματά μας περιέχουν οργανικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων υπολειμμάτων φαγητού, υλικό από κλαδέματα και από κήπους, γεωργικά κατάλοιπα και ανθρώπινα απόβλητα. Όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να επιστρέφονται στο χώμα από το οποίο προέρχονται:

«Αυτά τα οργανικά υλικά είναι πολύτιμα για τη γεωργία, κάτι που το γνωρίζουν καλά οι αγρότες και οι κηπουροί που ασχολούνται με τα βιολογικά προϊόντα» (Jenkins, 1999).

Σύμφωνα με στατιστικά εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι οργανικού υλικού που παράγονταικάθε χρόνο, είτε θάβονται στις χωματερές, είτε καίγονται ή αποβάλλονται στο περιβάλλον ως απορρίμματα. Ηκομποστοποίηση περιλαμβάνει τηφυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση αποτελεί ένα επιμέρους ρεύμα της ανακύκλωσης μέσω του οποίου, έρευνες έχουν δείξει ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Έτσι, μειώνεται κατά πολύ ο συνολικός ετήσιος όγκοςαπορριμμάτων που παράγει κάθε νοικοκυριό, και έτσι να απελευθερωθεί πολύτιμοςχώρος στις χωματερές καθώς και να μειωθεί η παραγωγή αερίων σε αυτές (CO2,CH4), αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η κομποστοποίηση περιλαμβάνει την αερόβια βιολογική αποικοδόμηση των βιοδιασπώμενων οργανικών απορριμμάτων, όπως είναι τα υπολείμματα / απορρίμματα του φαγητού και του κήπου. Αν και η κομποστοποίηση έχει βιομηχανικοποιηθεί, εμείς θα δώσουμε έμφαση στην οικιακή κομποστοποίση, τον τρόπο που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας και τα οφέλη αυτής.


Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης περιλαμβάνει την χρήση ειδικών κάδων – κομποστοποιητών, στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λιπάσμα – κομπόστ, που μπορεί να διατεθεί στο ίδιο το νοικοκυριό στον κήπο ή τις γλάστρες του και σε κάθε είδους καλλιέργεια.

Τι βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης:
 Φλούδες – κοτσάνια – υπολείμματα από λαχανικά και φρούτα
 Υπολείμματα από σαλάτες (αφού αποστραγγιστούν)
 Φυτικά υπολείμματα (κλαδέματα, ξερά φύλλα, χόρτα από ξεχορτάριασμα του κήπου, μαραμένα λουλούδια)
 Τσόφλια αβγών
 Δημητριακά, όσπρια, ρύζι
 Στάχτη από τζάκι ή ξυλόσομπα
 Πριονίδι
 Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες
 Υπολείμματα βοτάνων τσαγιού, φακελάκια τσαγιού, κατακάθια καφέ και φίλτρα γαλλικού καφέ


ΔΕΝ βάζουμε: μαγειρεμένο φαγητό με λάδι, κρέας, τυριά, ζυμαρικά, ψωμιά και λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά. (Αποφεύγουμε λεμόνια, πορτοκάλια).
Ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε είναι: ένας ειδικό κάδος κομποστοποίησης,λίγο χώμα κήπου, εργαλεία (σκαλιστήρι, ποτιστήρι, κάποιο μακρύ ξύλο για ανακάτεμα), μικρό καδάκι κουζίνας για τη συλλογή των υλικών στην κουζίνα.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Ρίχνουμε στον κάδο – κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά που μαζεύουμε στο μικρό καδάκι της κουζίνας, μαζί με φύλλα και κλαδιά από τον κήπο και λίγο χώμα. Φροντίζουμε το μίγμα να περιέχει διάφορα υλικά, ώστε να αποτελεί την κατάλληλη τροφή για τους γαιοσκώληκες που αναλαμβάνουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών. Τροφοδοτούμε συνεχώς τον κάδο μας με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε κατά διαστήματα, ώστε να εμπλουτίζεται το μίγμα με οξυγόνο. Εάν το μίγμα είναι πολύ στεγνό καταβρέχουμε με λίγο νερό, ενώ εάν είναι πολύ υγρό ανακατεύουμε πολύ καλά με μεγαλύτερη συχνότητα και τοποθετούμε περισσότερα στεγνά υλικά (κλαδέματα, πριονίδια, χαρτί κουζίνας κ.α.). Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 4 περίπου μήνες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο ή στις γλάστρες μας.
Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να φτιάξετε το δικό με απλά υλικά ή αν θέλετε να προμηθευτείτε από το εμπόριο, ξεκινώντας από μέση τιμή γύρω στα 50€. Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα που θα προσφέρει αυτό το οικιακό λίπασμα στις γλάστρες ή το μποστάνι σας! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Αλεξάνδρα Κότσυφα

error: Content is protected !!