Μια κούκλα που εκφράζει την απόλυτη ρωσική ψυχή, η Ματριόσκα, για πρώτη φορά ύστερα από έναν αιώνα ιστορίας της, έγινε …Ελληνίδα. Η Ελληνίδα Ματριόσκα «γεννήθηκε» αυτές τις ημέρες στη Μόσχα χάρη σε μια 15χρονη, η οποία φρόντισε να διακοσμήσει κατάλληλα την παραδοσιακή κούλα. Μάλιστα, η Ελληνίδα Ματριόσκα της Κατερίνας Δημίδου θα λάβει μέρος στην έκθεση «Mission Matryoshka» του Μουσείου Εφαρμοσμένων Τεχνών στη ρωσική πρωτεύουσα, από τις 21 Μαΐου έως την 1η Αυγούστου.
Εκεί, η Ματριόσκα της 15χρονης Κατερίνας θα στέκει πλάι πλάι με άλλες Ματριόσκες από διαφορετικά έθνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και από τη Λιθουανία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Βιετνάμ και την Ελλάδα. «Η Ματριόσκα είναι αγαπημένο παιχνίδι κι ένα αξέχαστο σουβενίρ που συνδέεται με τη ρωσική παράδοση. Είναι μία ξύλινη κούκλα, που με την ομορφιά της γοητεύει όλους τους ανθρώπους», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νεαρή μαθήτρια, εξηγώντας πως η Ματριόσκα εκφράζει την γυναίκα σε όλες της ηλικίες: «νεαρή κοπέλα, παντρεμένη γυναίκα, μητέρα, γιαγιά».
Η Ελληνίδα Ματριόσκα της Κατερίνας Δημίδου έχει καταγωγή από τη Θεσσαλία και στο ερώτημα γιατί επέλεξε να την ντύσει Καραγκούνα, η 15χρονη απαντά: «Έψαξα αρκετά για να καταλήξω σε κάποια ενδυμασία που να θυμίζει όλα τα στοιχεία της ελληνικής λαϊκής φορεσιάς και τον χαρακτήρα της. Επίσης να είναι κάτι λυτό, απλό. Γι’ αυτό επέλεξα την Καραγκούνα της κεντρικής Ελλάδας, που πιστεύω πως μοιάζει και με άλλες γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές: την Πόντια, την Θρακιώτισσα, την Ηπειρώτισσα, την Κρητικιά…».
Η 15χρονη γεννήθηκε στην Ελλάδα, στο Κιλκίς, όπου παλιννόστησαν οι γονείς της, φεύγοντας πριν χρόνια από τη Γεωργία. Δεν πρόλαβαν καλά καλά να εγκατασταθούν στον νέο τόπο, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Πήραν, λοιπόν, και πάλι τον δρόμο της μετανάστευσης με τη δίχρονη τότε Κατερίνα, αυτή τη φορά για τη Ρωσία. Φέτος, η Κατερίνα τελειώνει το Καλλιτεχνικό Σχολείο (σ.σ. είναι παράλληλο από το βασικό της μέσης εκπαίδευσης), αλλά δεν σκοπεύει να γίνει ζωγράφος, όπως λέει. «Μού αρέσουν οι φυσικές επιστήμες και οι ξένες γλώσσες, διαβάζω βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Παρακολουθώ μαθήματα και στη Μουσικό Ωδείο. Συμμετέχω σε μαθητικές Ολυμπιάδες στη βιολογία και τις γλώσσες. Ακόμα δεν ξέρω πού θα καταλήξω», λέει και μας εκμυστηρεύεται ότι θα ήθελε να έρθει στην Ελλάδα για σπουδές σε ένα από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, θέλει να βελτιώσει παράλληλα και τις γνώσεις της σε ό,τι αφορά την ελληνική γλώσσα που μαθαίνει με τη βοήθεια της γνωστής στη ρωσική πρωτεύουσα καθηγήτριας της ελληνικής γλώσσας, Ναταλίας Νικολάου. Στη δημιουργία της Ελληνίδας Ματριόσκα συμμετείχε ως εμπνεύστρια η Στέλλα Χριστιάνοβα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνίδων της Μόσχας «Ελπίδα».
«Μείναμε έκπληκτοι με την καλή, δημιουργική και τεχνική εκτέλεση της Ελληνίδας Ματριόσκα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χριστιάνoβα. «Οι σπουδαίοι φίλοι μας, το ίδρυμα “Mission Charitable Foundation”, στο πλαίσιο του πρότζεκτ “Matryoshka Mission” έχουν προσθέσει και μια ελληνική κούκλα, γεγονός που μας χαροποιεί πολύ», προσθέτει και αποκαλύπτει πως μια Ματριόσκα ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά της Θεσσαλίας θα είναι η μασκότ του συλλόγου, που λειτουργεί ενεργά στη Μόσχα από το 2016. Η Ματριόσκα της Κατερίνας Δημίδου είναι όμορφη, γλυκιά, χαριτωμένη. Η βάση της φορεσιάς της αποτελείται από ένα πουκάμισο διακοσμημένο με κεντήματα στις μανσέτες, γύρω από τον γιακά, στο στρίφωμα και στα μανίκια. Με πλισέ φούστα διακοσμημένη με κέντημα κατά μήκος του ποδιού, το παραδοσιακό γιλέκο, ένα ορθογώνιο «λοβό» και μια ζώνη με μεγάλη μεταλλική αγκράφα δεμένα γύρω από τη μέση.
Στο κεφάλι, η Ελληνίδα Ματριόσκα φοράει ένα μαύρο μαντήλι διπλωμένο διαγώνια στο μισό, έτσι ώστε η διακοσμητική γωνία να κρέμεται από το πίσω μέρος. Πάνω στο μαντήλι κρέμονται χρυσές λίρες, όπως και από άλλα σημεία της φορεσιάς. Η Κατερίνα εξηγεί επίσης ότι ζωγράφισε δυο κούκλες ολόιδιες. Η πρώτη κούκλα θα παραμείνει στη συλλογή του Ιδρύματος για πάντα. Η δεύτερη, σύμφωνα με τους όρους του φιλανθρωπικού πρότζεκτ «Mission Matryoshka», θα πρέπει να εκπληρώσει μια σημαντική ευγενική αποστολή: «να βρει σε έναν τόσο μικρό μα και τόσο τεράστιο συνάμα κόσμο ανθρώπους που, σαν τη Ματριόσκα με την απίστευτη δύναμη της, υπομονή και φιλανθρωπία άλλαξαν τη ζωή τους “εξυπηρετώντας” το καλό για τον συνάνθρωπό τους».
Η συγκεκριμένη Ελληνίδα Ματριόσκα δεν έχει μέσα άλλες, όπως είναι η κλασική αυτή κούκλα. «Δεν ήταν στους όρους του πρότζεκτ. Αλλά αυτές οι δυο έχουν να επιτελέσουν μια αποστολή, θα φύγουν, ενώ εγώ θα κάνω άλλες για το ελληνικό σχολείο, για τον Σύλλογο “Αγάπη”, που θα έχουν μέσα τρεις άλλες “αδελφούλες!”», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 15χρονη και υπόσχεται πως θα κάνει την Πόντια Ματριόσκα, που θα μοιάζει την όμορφη της γιαγιά, όπως χαρακτηριστικά λέει.
Σοφία Προκοπίδου – ΑΠΕ ΜΠΕ