Περισσότερα από 40 φιλοζωικά σωματεία της Ελλάδας στηρίζουν το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ, ΤΑ ΖΩΑ 19 Μαΐου 2021 fonisalaminas
Περισσότερα από 40 φιλοζωικά σωματεία της Ελλάδας, όπως το Save a Greek Stray, η Στέγη Αδέσποτων Ζώων – Takis Shelter, το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων, η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως το Dogs’ Voice και το Animal Welfare Karpathos – Φιλοζωική Δράση Καρπάθου, αλλά και η Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων στηρίζουν το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σε διαβούλευση, ενώ κάνουν σχετικές παρατηρήσεις όσον αφορά άρθρα και παραγράφους του νομοσχεδίου για αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «κανένα νομοσχέδιο σίγουρα δεν είναι από τα γεννοφάσκια του τέλειο και δεν μπορεί να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα καθώς και τα δυσεπίλυτα προβλήματα που προήλθαν και παγιώθηκαν από σοβαρότατες ελλείψεις και λάθη προηγούμενων νόμων και οδήγησαν την χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα». Συμπληρώνουν ωστόσο ότι «είναι όμως ένας νόμος που σεβόμενος τις 5 βασικές αρχές ελευθερίας των ζώων επιθυμεί ξεκάθαρα και με ρεαλισμό να δώσει λύσει στο πρόβλημα».
«Ναι είναι ένας νόμος τεχνοκρατικός. Ναι είναι ένας νόμος με μητρώα, ένας νόμος που απαιτεί η αναπαραγωγή, η φιλοζωία, η φιλοζωική εκπαίδευση, οι υιοθεσίες των ζώων συντροφιάς, οι φιλοζωικές δράσεις να γίνονται κάτω από συγκεκριμένο πλαίσιο και κανόνες προκειμένου να προωθηθεί η υγιής και οργανωμένη φιλοζωία», αναγνωρίζουν τα σωματεία και οι οργανώσεις και επισημαίνουν ότι «πάνω σε αυτή τη βάση η στάση μας απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο μόνο θετική μπορεί να είναι». «Κανείς δεν μπορεί να καταδικάσει ένα νομοσχέδιο που αναγνωρίζει επιτέλους τον αγώνα των φιλοζωικών σωματείων και στον οποίο διακρίναμε πληθώρα θετικών σημείων που δεν χωρούν παρερμηνείες», συμπληρώνουν.
«Είμαστε εδώ για να το στηρίξουμε και να το βελτιώσουμε. Ας μην είμαστε επικριτές πριν την εφαρμογή του. Λέμε ναι στη βελτίωσή του. Ναι στη ψήφιση του», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην ανακοίνωση ως τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου εκτιμούν ότι είναι:
1. Πρώτη φορά νομοσχέδιο αναφέρεται στις 5 ελευθερίες των ζώων.
2. Αναγνωρίζει τα ζώα θεραπείας και ενισχύει το θεσμό.
3. Θεσπίζει Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
4. Αναγνωρίζει την προσφορά των φιλοζωικών σωματείων και κατοχυρώνει τη δυνατότητα της αναδοχής, πρακτική που φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές ακολουθούν εδώ και χρόνια.
5. Θεσπίζει μητρώο Φιλοζωικών σωματείων.
6. Θεσπίζεται η πλατφόρμα υιοθεσίας ώστε όλες οι διαδικασίες να είναι διαφανείς.
7.Θεσπίζεται μητρώο αιμοδοσίας.
8. Υποχρεώνει τους δήμους να εντάξουν τη διαχείριση των αδέσποτων στον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό και να αξιολογούνται τα αποτελέσματα. Επιπλέον υποχρεώνονται να έχουν πρόγραμμα διαχείρισης καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.
9. Απαγορεύει την πώληση ζώων συντροφιάς από pets shops.
10. Επιβάλλει την καταβολή χρηματικού ποσού για την παράδοση ζώων από κηδεμόνες στους δήμους έτσι ώστε να μην αποποιούνται της κηδεμονίας του χωρίς καμία συνέπεια ακόμα και όταν δεν πρόκειται για εγκατάλειψη.
11. Θεσπίζει υποχρεωτικούς κανόνες ευζωίας για τη συμβίωση με τα κατοικίδια μας.
12. Επιβάλλει κυρώσεις σε κυνηγούς για «ατσιπάριστα» ζώα καθώς και για εγκαταλείψεις κουταβιών.
13. Θεσπίζει συγκεκριμένους κανόνες για την εκτροφή.
14. Απαγορεύει τις αγγελίες για αναπαραγωγή.
15. Προσθέτει υποχρεωτικό κείμενο για την υπεύθυνη υιοθεσία σε κάθε αγγελία.
16. Αναγνωρίζει τις υιοθεσίες του εξωτερικού καθώς και το θεσμό του adoption fee που προορίζεται για τα έξοδα που έχουν γίνει για τα ζώα.
17. Απαγορεύει ρητά τη βασανιστική πρακτική του παστουρώματος.
18. Εισάγει το μάθημα της φιλοζωίας στα σχολεία και θεσπίζει την υποχρεωτική φιλοζωική εκπαίδευση στη σχολή της ΕΛ.ΑΣ.
19. Αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών καταφυγίων και δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πολίτες και εθελοντές.
20. Απελευθερώνει την πρόσβαση κατοικίδιων σε θάλασσες και παραλίες.
21. Δίνει τη δυνατότητα στα φιλοζωικά σωματεία να επιχορηγηθούν για το έργο τους.
22. Δημιουργεί επιτροπή εποπτείας των δήμων και επιβάλλει τις ανάλογες κυρώσεις όταν δεν λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά.
23. Θεσπίζει μητρώο παραβατών.
24. Δημιουργεί εθνική γραμμή καταγγελιών, βοηθώντας στη δημοσιοποίηση περιστατικών κακοποίησης και κατ’ επέκταση στην αντιμετώπισή τους.
25. Δημιουργεί πάρκα σκύλων.
26 Αφαιρεί το ζώο από τον κηδεμόνα του όταν επιβάλλεται, με γνώμονα την ευζωία του
Παράλληλα, αναφέρουν σημεία του νομοσχεδίου «που μπορούν να παρερμηνευτούν και χρήζουν βελτίωσης και είμαστε σίγουροι ότι θα αποσαφηνιστούν μέσα από τον υγιή διάλογο πριν το νομοσχέδιο οδηγηθεί προς ψήφιση».
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης είναι:
Άρθρο 39, παράγραφος 3
Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση το άρθρο αυτό αφήνει «ανοιχτό παράθυρο» για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή, πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια, αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.
Άρθρο 18
Η Λεϊσμανίαση χαρακτηρίζεται ζωοανθρωπονόσος αλλά με την εξέλιξη της κτηνιατρικής καθίσταται ιάσιμη για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ζώων. Με την κατάλληλη θεραπεία και διαχείριση τα ζώα δεν την μεταδίδουν. Η ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 18 θα πρέπει να είναι ενημερωτική ως προς τον τρόπο θεραπείας και διαχείρισης και όχι εκφοβιστική χαρακτηρίζοντας την ασθένεια ως επικίνδυνη.
Άρθρο 2 – παράγραφος 11 & 12
Ζητάμε να αρθεί ο περιορισμός για ύπαρξη αδειοδοτημένου καταφυγίου από τα φιλοζωικά σωματεία και οργανισμούς, ώστε αυτά να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν το έργο τους σε συνεργασία με τις αρχές και το κράτος. Η υποχρεωτική προϋπόθεση αδειοδοτημένου καταφυγίου απαγορεύει στη συντριπτική πλειοψηφία των φιλοζωικών σωματείων και οργανισμών να συνεχίσουν το έργο τους και με τα νέα δεδομένα να μπορούν να οριστούν προσωρινοί ιδιοκτήτες των ζώων που περιθάλπουν. Ουσιαστικά τα καθιστά εκτός νόμου μια και δεν είναι ξεκάθαρη η δυνατότητα των σωματείων ως νομικά πρόσωπα να γίνουν ανάδοχοι ή προσωρινοί ιδιοκτήτες για να παρέχουν τη περίθαλψη, φροντίδα και φιλοξενία τους στα ζώα που τη χρειάζονται. Η πλειοψηφία των οργανώσεων με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν διαθέτουν καταφύγιο και φιλοξενούν ζώα σε σπίτια αναδόχων και εθελοντών, ενώ συνεργάζονται επίσης με επιλεγμένα ενδιαιτήματα. Είναι πολύ σημαντική λοιπόν η βελτιστοποίηση και ο επαναπροσδιορισμός των δυο ορισμών 11 & 12 στο άρθρο 2, αφού με την υπάρχουσα διατύπωση καθιστά αδύνατη τη συνεισφορά των φιλοζωικών σωματείων στη διάσωση και μετέπειτα φιλοξενία ενός ζώου από αυτά.
Άρθρο 5
Η διαμονή ζώων σε ταράτσες αποτελεί μία σοβαρότατη κακοποίηση που τα φιλοζωικά σωματεία αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ζώα παρατημένα, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες , αποξενωμένα, υποσιτισμένα με έντονα προβλήματα κοινωνικοποίησης και πάντα άρρωστα ζώα που ζουν και πεθαίνουν μακριά από κάθε βλέμμα. Η δυνατότητα διαμονής σε αυτές έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες ευζωίας που θεσπίζονται σε άλλα άρθρα. Το ίδιο ακριβώς αντιμετωπίζουμε και με τα ζώα συντροφιάς που διαβιούν ουσιαστικά σε βεράντες. Και αδυνατούμε να αποδείξουμε την μόνιμη παραμονή τους καθώς ο συνήθης ισχυρισμός του ιδιοκτήτη είναι πως η παραμονή είναι προσωρινή. Επειδή όλοι ξέρουμε πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, προτείνουμε να απαγορευθεί η παραμονή κατοικίδιων σε εξωτερικούς χώρους χωρίς την παρουσία ιδιοκτήτη.
Επιπλέον οι λέξεις μόνιμο δέσιμο όπως και στον προηγούμενη νόμο επέφεραν παρερμηνείες και δυσκολία στην απόδειξη της παθητικής κακοποίησης. Συνεπώς οι λέξεις αυτές δεν πρέπει να υπάρχουν στο νόμο. Προτείνουμε τη συνολική απαγόρευση του δεσίματος κατοικίδιων εντός ιδιοκτησίας. Επιπλέον, θα πρέπει η μεταφορά ζώου να επιτρέπεται μόνο εντός του οχήματος και να απαγορευθεί η μεταφορά του μέσα σε οποιαδήποτε κατασκευή προσαρτώμενη επί του αμαξώματος.
Αρθρο 9
Επιθυμούμε ένα σαφές και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαδικασία υιοθεσίας ζώων στο εξωτερικό και μετακίνησης τους, ώστε να μην υπόκειται κάθε φορά στις ερμηνείες, παρερμηνείες , προσωπικές απόψεις και διαθέσεις του εκάστοτε κρατικού υπαλλήλου. Εκατοντάδες αδέσποτα ζώα της Ελλάδος έχουν κερδίσει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε χώρες της Ευρώπης υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των ελληνικών φιλοζωικών οργανώσεων σε συνεργασία με αναγνωρισμένες οργανώσεις του εξωτερικού.
Άρθρο 7 – Παράγραφος 2 και παράγραφος 5 ενότητα (βαβ)
Ο δήμος θα πρέπει να υποχρεούται σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και να μην είναι στη διακριτική του ευχέρεια να το πράξει. Προτείνουμε λοιπόν να αντικατασταθεί η λέξη Δύναται με τη λέξη Οφείλει. Η ευθανασία ενός ζώου δεν μπορεί να είναι απόφαση ενός και μόνο κτηνιάτρου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εν λόγω παράγραφος. Παρ’ όλο που σε επόμενο άρθρο σε θέματα απόφασης ευθανασίας επικαλείται η 5μελής και 3μελής επιτροπή στο σημείο αυτό του νομοσχεδίου φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Επισημαίνουμε την παράλειψη και επιμένουμε στη συμπλήρωση του άρθρου προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν:
Αδέσποτες Πατούσες Πύργου
Αδέσποτος Παλμός – Φιλοζωικό Σωματείο Μεγάρων
Αδεσποτούλια Ξάνθης
ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ STRAY PLANET Θεσσαλονίκης
Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων
Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης
Ζωοφιλικη Ένωση Μεγαρων
Ζωόφιλοι Εθελοντές Βουλας Αττικης
Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων ΚΑΖ
Καταφύγιο Ζώων- Animal Refuge
Κιβωτός Μυτιλήνης
Κύμα Φιλοζωικό Σωματείο Κύμης-Αλιβερίου
Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Κομοτηνης
Στέγη Αδέσποτων Ζώων – Takis Shelter
Σωματείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ζώων και Περιβάλλοντος Οδυσσεας
Υδραϊκή Κιβωτός-Hydra’s Ark
Φιλοζωική Δράση Ναυπάκτου
Φιλοζωική Νίκαιας Κερατσινίου
Φιλοζωική Παρέμβαση Ελληνικού Αργυρούπολης
Φιλοζωικο και πολιτιστικό σωματείο Διασωζω
Φιλανθρωπικός, φιλοζωικός και πολιτιστικός σύλλογος KYNωνία – Souda Shelter Project
Φιλοζωικός Σύλλογος Θερμαϊκού “ο Σείριος”
Φιλοζωικό Σωματείο Δεύτερη Ευκαιρία – SCARS
Animal Welfare Karpathos – Φιλοζωική Δράση Καρπάθου
Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς
Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας Anim.A.L
Φιλοζωικό Σωματείο Πύργου
Φιλοζωικό Σωματείο Σίφνου – SIFNOS FOR ANIMALS
Φιλοζωικο σωματείο Φαρσάλων
Φιλοζωικό Σωματείο Φλώρινας «Η Πατούσα»
Φιλόζωοι Περιστερίου
Φίλοι ζώων Αριδαιας « η Ελπίδα»
Φίλοι ζώων Χαλανδρίου
A Little Shelter
ΆΜΚΕ, NALA’S SHELTER PROJECT/ ΤΟ ΚΑΤΑΦΎΓΙΟ ΤΉΣ ΝΑΛΑ
ANIMAID ANIMAL RESCUE AMKE
Animal care Lefkas
Dogsvoice
Furever Friends AMKE
Santorini Animal Welfare Association – SAWA
Save a Greek Stray
Stray.gr
Zante Strays
ΑΠΕ ΜΠΕ