ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ …20 Μαΐου ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ …20 Μαΐου
325…. Συνέρχεται στη Νίκαια της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στα εκκλησιαστικά ζητήματα της ρωμαϊκής... ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ …20 Μαΐου

325….

Συνέρχεται στη Νίκαια της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στα εκκλησιαστικά ζητήματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η Σύνοδος θα καταδικάσει τη διδασκαλία του Αρείου, θα συντάξει το Σύμβολο της Νίκαιας που θα καθιερώσει τον όρο «ομοούσιος» και θα ορίσει την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα.

1498….

Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στην Καλικούτ της Ινδίας, ανοίγοντας το εμπόριο δια θαλάσσης με την Άπω Ανατολή.

1825….

Η Μάχη στο Μανιάκι: Ο Παπαφλέσσας με λιγοστούς άνδρες πέφτουν μαχόμενοι κατά υπεραρίθμων Τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ, την ώρα που ο ναύαρχος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Καφηρέας.

1867….

Στην Αγγλία, η Βασίλισσα Βικτώρια θέτει το θεμέλιο λίθο του Royal Albert Hall, τιμώντας το νεκρό σύζυγό της, πρίγκιπα Αλβέρτο, ο οποίος είχε την ιδέα της δημιουργίας του.

1874….

Ο Λιβάι Στρος κυκλοφορεί το πρώτο τζιν με κόπιτσες, στην τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα.

1891….

Ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό την εφεύρεσή του, το κινετοσκόπιο, το οποίο υπήρξε πρόδρομος του κινηματογράφου.

1902….

Η Κούβα ανεξαρτητοποιείται από τις ΗΠΑ και ο ηγέτης της ανεξαρτησίας, Τομάς Εστράδα Πάλμα, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.

1927….

Η Σαουδική Αραβία ανεξαρτητοποιείται από το Ηνωμένο Βασίλειο. …. Την ίδια μέρα, ο αμερικανός πιλότος Τσαρλς Λίντμπεργκ επιχειρεί την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση. Ξεκινά από το Λονγκ Άιλαντ και φτάνει στο Λε Μπουρζέ Φιλντ του Παρισιού, έπειτα από 33,5 ώρες. Εκατοντάδες γάλλοι σε κατάσταση υστερίας αναμένουν τον ήρωα του Νέου Κόσμου.

1941….

Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης, με την κατά κύματα ρίψη γερμανών αλεξιπτωτιστών, για την κατάληψη της Μεγαλονήσου. (Επιχείρηση Ερμής).

1951….

O γερμανικός οίκος Χόλτσμαν ξεκινά το έργο του νέου λιγνιτωρυχείου στο Αλιβέρι.

1977….

Το θρυλικό Όριαν Εξπρές κάνει το τελευταίο ταξίδι του από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη.

1978….

Δήλωση προσχώρησης στη ΝΔ καταθέτουν στο Προεδρείο της Βουλής οι υπουργοί Συντονισμού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Οικονομικών, Αθανάσιος Κανελλόπουλος και ο βουλευτής, Παύλος Βαρδινογιάννης, έπειτα από την εξαγγελία του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την πολιτική διεύρυνσης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας προς το Κέντρο.

2002….

Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.

Σαν σήμερα το 1769 γεννήθηκε ο Ανδρέας Μιαούλης, στρατιωτικός και πολιτικός, ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά τη διάρκεια του ’21, το 1799 ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Γάλλος μυθιστοριογράφος και το 1830 ο Γάλλος συγγραφέας, Έκτορ Μαλό.

Την ίδια μέρα το 1506 πέθανε ο Ισπανός εξερευνητής, Χριστόφορος Κολόμβος, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική, το 1825 σκοτώθηκε ο Παπαφλέσσας (Γρηγόριος Δικαίος Φλέσσας), από τις ηρωικές μορφές της ελληνικής επανάστασης και το 1875 πέθανε η Αμαλία, πρώην βασίλισσα των Ελλήνων, σύζυγος του Όθωνα.

error: Content is protected !!