Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε τροχιά επανεκκίνησης του συνεδριακού τουρισμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 21 Μαΐου 2021 fonisalaminas
Μετά από πολλούς μήνες κατά τους οποίους ο κλάδος των συνεδρίων και των επαγγελματικών εκδηλώσεων, που εντάσσεται στον τουρισμό MICE (Meetings, Incentives, Conferences/Conventions, Exhibitions/Events) μπήκε στον “πάγο” λόγω πανδημίας, ήρθε η ώρα τόσο για την Αθήνα όσο και τη Θεσσαλονίκη να κάνουν τη δική τους επανεκκίνηση.
«Η Αθήνα διαθέτει μια παρακαταθήκη που καθιστά ευοίωνο το μέλλον, καθώς βρίσκεται στην 17η θέση στην παγκόσμια κατάταξη πόλεων (με τα στοιχεία του 2019, αφού το 2020 η πανδημία διέκοψε κάθε δραστηριότητα). Ενώ για την Ευρώπη, η Αθήνα βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην δεκάδα, με άνοδο στη 12η θέση το 2019, από τη 16η θέση το 2018. Και στην ευρωπαϊκή κατάταξη, τα αποτελέσματα την τοποθετούν στην υψηλότερη θέση που κατείχε τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τον διεθνή σύνδεσμο της συνεδριακής βιομηχανίας, International Congress & Convention Association -ICCA», τόνισε η πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) του Δήμου Μελίνα Δασκαλάκη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης “The Greek Meetings Industry – Open WebForum Series 2: Insights into the Future”.
Από την άλλη πλευρά η Θεσσαλονίκη είχε εξίσου ανοδική πορεία αφού προ πανδημίας είχε καταφέρει να βρίσκεται στους 40 σημαντικότερους συνεδριακούς προορισμούς της Ευρώπης “ανεβαίνοντας” 14 θέσεις στη γενική κατάταξη. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βρέθηκε το 2019 στην 70η θέση, σημειώνοντας άνοδο 23 θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που κατείχε την 93η θέση.
Αθήνα: Ο χρόνος της πανδημίας αξιοποιήθηκε για την αναβάθμιση των υποδομών
Για την Αθήνα το μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι η ποικιλία, όπως αναφέρει η κυρία Δασκαλάκη. «Ήταν ένας προορισμός που βρισκόταν σε πορεία εκτόξευσης και εκτιμώ ότι σταδιακά όχι μόνο θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα αλλά θα γίνει ακόμη πιο δημοφιλής. Είναι η πόλη όπου μπορείς να θαυμάσεις και να επισκεφθείς σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στη Ρώμη για παράδειγμα, αλλά η Αθήνα σε σχέση με τη Ρώμη έχει και την ωραιότερη Ριβιέρα. Είναι η πόλη των 20 λεπτών. Από το κέντρο της Αθήνας μπορείς να βρεθείς σε απόσταση 20 λεπτών σε πολλά διαφορετικά μέρη, να απολαύσεις μπάνιο στη θάλασσα ή να κάνεις πεζοπορία στην Πάρνηθα ή στην Πεντέλη ή ακόμη και να κάνεις island hoping με μονοήμερες εκδρομές κτλ. Έχει συγχρόνως μια απίστευτη γκάμα δραστηριοτήτων για να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις. Διαθέτει πολιτισμό αλλά και νυχτερινή ζωή, είναι φιλική σε όλες τις ηλικίες και καλύπτει πολλές και διαφορετικές ανάγκες», εξηγεί.
Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι το διάστημα της πανδημίας, δεν έμεινε αναξιοποίητο. Ήταν ο χρόνος κατά τον οποίο έγινε αναβάθμιση των υποδομών της πόλης, όπως τουλάχιστον 200 από τις 1.000 ασφαλτοστρώσεις δρόμων που βρίσκονται σε εξέλιξη, δημιουργία των “πάρκων τσέπης” και άλλων χώρων πρασίνου, αναμόρφωση των σιντριβανιών και αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου, κάτι το οποίο έκανε την πόλη επιπλέον φιλική όχι μόνο στους λεγόμενους digital nomads αλλά και στους workation. Όπως σημείωσε η κυρία Δασκαλάκη, οι μεν πρώτοι είναι η γνωστή κατηγορία των ατόμων που επιλέγουν τον τόπο όπου θα εργαστούν βάσει των αναγκών τους, καθώς η εργασία τους γίνεται από απόσταση, ενώ οι δεύτεροι, που αποτελούν πιο “νέα” τάση, είναι άτομα που συνδυάζουν εργασία με διακοπές (work + vacation). Πρόκειται κυρίως για νεαρά σε ηλικία άτομα από το εξωτερικό, που επιλέγουν να εργαστούν μακρόθεν για ένα διάστημα και να παραμείνουν στην Αθήνα λίγο παραπάνω κάνοντας και τις διακοπές τους.
Ενδεικτικό πάντως της δυναμικής που έχει η Αθήνα, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΑΤΑ, είναι το γεγονός ότι κατά την έναρξη της προηγούμενης χρονιάς ανακοινώθηκαν εννέα σημαντικές επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού που αφορούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες παρά την εμφάνιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού προχώρησαν και σταδιακά ολοκληρώνονται.
Θεσσαλονίκη: Το πλεονέκτημα της cozy and safe πόλης
Η Θεσσαλονίκη, με το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο από την Fraport Greece αλλά και το αναπτυξιακό πλάνο του ΟΛΘ σε εξέλιξη, κάνει επανεκκίνηση με επιπλέον ατού, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) Μάκης Μοναστηρίδης. «Παρά τα περιοριστικά μέτρα για τη διεξαγωγή των συνεδρίων, που θέτουν αρκετές δυσκολίες, εκτιμώ ότι σταδιακά τα συνέδρια θα επανακάμψουν. Είναι βέβαιο πως και το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά αλλά πλέον κοιτάμε στο μέλλον», αναφέρει ο κ.Μοναστηρίδης. «Η Θεσσαλονίκη θα βρει τον βηματισμό της και ένα από τα σημαντικά της πλεονεκτήματα είναι το ασφαλές περιβάλλον που διαθέτει. Είναι η πόλη που δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση του ζεστού και του φιλικού, cozy and fiendly, κάτι που ειδικά στην μετα-covid εποχή θα μετρήσει πολύ», προσθέτει.
Νικόλ Καζαντζίδου – ΑΠΕ ΜΠΕ