Παγκόσμια εκστρατεία της «Αποστολής» για τον Πολιτισμό Παγκόσμια εκστρατεία της «Αποστολής» για τον Πολιτισμό
«Το μήνυμα “Ελευθέρωσέ Με” είναι μια δυνατή έκκληση για την επιστροφή πολιτισμικών μνημείων στους τόπους που γεννήθηκαν», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με αφορμή την... Παγκόσμια εκστρατεία της «Αποστολής» για τον Πολιτισμό

«Το μήνυμα “Ελευθέρωσέ Με” είναι μια δυνατή έκκληση για την επιστροφή πολιτισμικών μνημείων στους τόπους που γεννήθηκαν», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, κατά την παρουσίαση της διεθνούς καμπάνιας του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» με τίτλο #SETMEFREECAMPAIGN.

   «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή», είπε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ενώ πρόσθεσε ότι «η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στέλνει ένα παγκόσμιο μήνυμα. Τα πολιτιστικά μνημεία δεν είναι ούτε λάφυρα ούτε άψυχες πέτρες. Είναι ζωή, ιστορία, ο πολιτισμός κάθε λαού και δεν υπάρχει κανένα νόημα να κρατιούνται σε προθήκες μουσείων για φωτογραφίες ή επίδειξη δύναμης. Ήρθε η ώρα να διορθωθούν λάθη που έγιναν σε άλλες εποχές αρκεί να ακούσουμε τη φωνή τους που μας λέει “Ελευθέρωσέ Με”».

   Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», Κωνσταντίνος Δήμτσας επισήμανε ότι «τα πολιτιστικά αγαθά ανήκουν πρωτίστως και κυρίως στον φυσικό τους χώρο και στον λαό που τα δημιούργησε. Τόσο η αφαίρεσή τους όσο και η συνεχιζόμενη κατακράτησή τους στερείται οποιασδήποτε ηθικής και νομικής νομιμοποιητικής βάσεως. Είναι ανήθικη, καταχρηστική και παράνομη. Το αίτημα, λοιπόν, για επιστροφή είναι πρωτίστως ηθικό και νομικό, αποτελεί δε αξίωση των Πανελλήνων, των Φιλελλήνων, αλλά και όλων των ανθρώπων που σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά και τα πολιτιστικά αγαθά των λαών και αντιτίθενται στην κλοπή, βίαιη αφαίρεση και μεταφορά τους σε ξένες χώρες, πρακτικές αποικιοκρατικού τύπου». 

   Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της «Αποστολής» στην εταιρεία Aikor Productions, τον δημιουργό και σκηνοθέτη του βίντεο Γιάννη Αϊβάζη, το περιοδικό Koita Magazine, τη bodypainter Έφη Τσιμπή, τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Λέπουρη, καθώς και τους ηθοποιούς που στήριξαν αφιλοκερδώς την πρωτοβουλία της, Αϊβάζη Γιάννη, Γουλιώτη Στεφανία, Δούκα Ζέτα, Δούνια Νόνη, Κακούρη Λεωνίδα, Καρβούνη Κόρα, Κορινθίου Μαρία, Κουλουκάκου Αντιγόνη, Κουρή Νεφέλη, Ναυπλιώτου Μαρία, Νούσια Τάσο, Παπαφωτίου Μαρία, Ρώτα Ρένο.

   Η «Αποστολή» καλεί άπαντες στο #SETMEFREECAMPAIGN να ενώσουν τη φωνή τους σε ένα δίκαιο, παγκόσμιο αίτημα.

   Δείτε το βίντεο στο κανάλι της «Αποστολής» στο YouTube: 

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!