Προβληματιζόμαστε… Προβληματιζόμαστε…
ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ περιπτώσεις τα social media δεν αποτελούν πλατφόρμες που προωθούν τη λογική ή τη μετριοπάθεια. Λατρεύουν τα άκρα και τις απλουστεύσεις, την ένταση... Προβληματιζόμαστε…

ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ περιπτώσεις τα social media δεν αποτελούν πλατφόρμες που προωθούν τη λογική ή τη μετριοπάθεια.

Λατρεύουν τα άκρα και τις απλουστεύσεις, την ένταση και την πόλωση. Αυτή η αρνητικά φορτισμένη ανατροφοδοτική σχέση μέσου και μηνύματος, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο με σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις.

Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποδείχθηκαν ιδανικά κανάλια προώθησης του λαϊκισμού. Διότι το μήνυμα των λαϊκιστών είναι συνήθως απλουστευτικό, σύντομο και εξαγριωμένο, αν όχι εξαχρειωμένο.

Οι λαϊκιστές δεν χρειάζονται χώρο για να αναπτύξουν μια ιδέα μια πολιτική, διότι συνήθως είτε δεν θέλουν, είτε –κυρίως- δεν μπορούν. Τείνουν να ελαχιστοποιούν μεγάλα και σύνθετα ζητήματα, ώστε να χωρούν μέσα σ’ ένα tweet.

Η ισοπεδωτική αντίληψη «αντισυστημικών» προσεγγίσεων άνθισε στο νέο αυτό ψηφιακό περιβάλλον όπου το παράλογο είναι πιο ελκυστικό και συχνά δημοφιλές από το λογικό.

Τα social media έδωσαν φωνή και μάλιστα ισχυρή σε απόψεις του περιθωρίου που μέχρι πρότινος ήταν απομονωμένες σε μικρές κοινότητες.

Σήμερα, αυτές οι μικρές κοινότητες, επικοινωνούν ευκολότερα μεταξύ τους, διαδίδουν πιο οργανωμένα τα μηνύματά τους και γίνονται ολοένα μεγαλύτερες, αποκτώντας κυρίαρχα χαρακτηριστικά ορισμένες φορές.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν έναν συγκολλητικό ρόλο απομονωμένων μονάδων.

Με αυτόν τον τρόπο οι μέχρι πρόσφατα «παρίες» αποκτούν υπόσταση λόγω αυτού του αθροιζόμενου μεγέθους, με σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.

Από το βιβλίο “Αντικατοπτρισμοί και παραμορφώσεις” –
Η Εκλογική Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ευρώπη,
του Παναγιώτη Κακολύρη

Φωνή της Σαλαμίνας

error: Content is protected !!