Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
Ο Λόρκα λάτρεψε τη γη, την λαϊκή παράδοση, τη μουσική, το θέατρο και κυρίως την ελευθερία. Γεννημένος σαν σήμερα το 1898, δολοφονείται το 1936... Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ο Λόρκα λάτρεψε τη γη, την λαϊκή παράδοση, τη μουσική, το θέατρο και κυρίως την ελευθερία.

Γεννημένος σαν σήμερα το 1898, δολοφονείται το 1936 από τους Φαλαγγίτες του Φράνκο στην γενέθλια γη του, την Γρανάδα. Αγάπησε με πάθος τη ζωή για αυτό και είχε αποδεχθεί τον δίδυμο αδελφό της τον θάνατο.

Οι στίχοι του, ταξιδεύουν με τον λίβα του Ισπανικού Νότου, με τον ποταμό Γουαδαλκιβίρ, με τις νότες μιας τσιγγάνικης κιθάρας. Κανείς δεν ξέρει που ακριβώς είναι ο τάφος του.

Οι αφελείς σκοταδόψυχοι που τον δολοφόνησαν, πίστεψαν πως έτσι γλίτωσαν από προσκυνητές. Πέτυχαν το αντίθετο. Να ταξιδεύει ο Λόρκα παρέα με κάθε ταξιδιώτη που αποζητά την ελευθερία, το πάθος, το άγγιγμα της γης και των ανθρώπων.

“Δε μας ανήκει τίποτα. Δε μας ανήκει τίποτα. Είναι όλα δανεικά απ’ τα παιδιά μας. Tο ξέρω, κάποτε θα γίνει ένα θαύμα. Μόνο έχοντας διδαχθεί από την πραγματικότητα, μπορούμε την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε.
Δε μας ανήκει τίποτα. Τίποτα δεν είναι δικό μας.
Αυτό τον πλανήτη μας τον εμπιστεύτηκαν τα παιδιά μας και πρέπει να τους τον επιστρέψουμε ακέραιο”.

Μιας και είναι η παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος ας σταθούμε για λίγο, να μας αγγίξει η γη, να μας λούσει η θάλασσα, να μας ψιθυρίσει ο άνεμος πως δεν μας ανήκει τίποτα και τότε η ματιά μας να στραφεί σε ένα μέλλον που τα παιδιά μας θα ζουν και δεν θα παλεύουν να επιβιώσουν.

Λουκάς Αναγωνστόπουλος

error: Content is protected !!