Σαν σήμερα…9 Ιουνίου Σαν σήμερα…9 Ιουνίου
1815 Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου της Βιέννης, το οποίο υπό την προεδρία του αυστριακού πολιτικού, Κλέμενς φον Μέτερνιχ, προσπάθησε να αναδιατάξει τον πολιτικό... Σαν σήμερα…9 Ιουνίου

1815

Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου της Βιέννης, το οποίο υπό την προεδρία του αυστριακού πολιτικού, Κλέμενς φον Μέτερνιχ, προσπάθησε να αναδιατάξει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, μετά την ήττα του Ναπολέοντα.

1883

Ο πρώτος ηλεκτρικός σιδηρόδρομος τίθεται σε λειτουργία στο Σικάγο.

1920

Ο Αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος κηρύσσει την έναρξη των επιθέσεων του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.

1931

Η Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου πετυχαίνει την ψήφιση του περί Τύπου Νόμου 5060, που στοχεύει στον περιορισμό της σκανδαλοθηρικής δημοσιογραφίας κατά του πολιτικού κόσμου.

1934

Ο Ντόναλντ Ντακ κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο του, ως πρωταγωνιστής στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Η μικρή σοφή πουλάδα».

1940

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Νορβηγία παραδίνεται στη Γερμανία.

1967

Τα ισραηλινά στρατεύματα φτάνουν στη διώρυγα του Σουέζ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.

1983

Στη Βρετανία, η “σιδηρά κυρία” Μάργκαρετ Θάτσερ σαρώνει στις βουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας 42,4% των ψήφων, έναντι 27,6% των Εργατικών.

1990

Στο κατάμεστο στάδιο “Μεάτσα” του Μιλάνου γίνεται η επίσημη έναρξη του “Μουντιάλ ’90”, του Παγκόσμιου Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου.

1995

Στο Πακιστάν και την Ινδία, κύμα καύσωνα 50 βαθμών Κελσίου προκαλεί το θάνατο σε 150 άτομα.

…. Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ΟΑΚΑ με το Ακρόπολις ’95. Τον επόμενο μήνα θα φιλοξενήσει την πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, το Eurobasket.

1999

Υπογράφεται συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και του ΝΑΤΟ στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, μετά από περίπου τρεις μήνες αδιάκοπων νατοϊκών βομβαρδισμών. Η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, με την ταυτόχρονη είσοδο στην επαρχία της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Σαν σήμερα το 1672

γεννήθηκε ο Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας,

το 1781 ο Τζορτζ Στέφενσον, άγγλος μηχανικός, εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής,

το 1913 ο Πάτρικ Στέπτοου, άγγλος μαιευτήρας, που έφερε με τη μέθοδό του στον κόσμο το πρώτο παιδί του σωλήνα

και το 1963 ο αμερικανός ηθοποιός, Τζόνι Ντεπ. Την ίδια μέρα το 68 πέθανε ο ρωμαίος αυτοκράτορας, Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων Δομιτιανός Καίσαρ, γνωστότερος ως Νέρων

και το 1870 ο άγγλος μυθιστοριογράφος, Κάρολος Ντίκενς.

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!