Σαν σήμερα …ΑΙΑΣ & AJAX Σαν σήμερα …ΑΙΑΣ & AJAX
Σαν σήμερα !!!!!!! Στις 13 Ιουνίου του 1973, ήταν η μέρα που ο Αίαντας συνάντησε τον Αία !!! Ο Αίαντας Σαλαμίνας υποδέχθηκε τον Παγκόσμιο... Σαν σήμερα …ΑΙΑΣ & AJAX

Σαν σήμερα !!!!!!!

Στις 13 Ιουνίου του 1973, ήταν η μέρα που ο Αίαντας συνάντησε τον Αία !!!

Ο Αίαντας Σαλαμίνας υποδέχθηκε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή και 3 φορές Πρωταθλητή Ευρώπης Άγιαξ !!!!

Κάποτε δύο ιστορικές ομάδες με το ίδιο όνομα, έδωσαν έναν σπουδαίο αγώνα. Η διαφορά τους ήταν τεράστια. Η μία είχε κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα Ευρώπης και η άλλη αγωνιζόταν σε ένα μικρό νησί δίπλα στον Πειραιά.

Θα το φανταζόταν κανείς; Ο τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, Άγιαξ, θα ερχόταν στη χώρα μας για να αγωνιστεί σε ένα φιλικό παιχνίδι. Και το πιο «τρελό» θα αγωνιζόταν στο Δημοτικό Στάδιο Σαλαμίνας, με αντίπαλο έναν άλλο Αίαντα.

Μετά τον τελικό του Γουέμπλει ανάμεσα σε Άγιαξ και Παναθηναϊκό, οι Ολλανδοί «κόλλησαν» με την Ελλάδα !

Τότε, ο αείμνηστος Νίκος Γουλανδρής μαζί με τον Κωνσταντίνο Ασλανίδη, θα κινήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να έρθει ο μεγάλος Άγιαξ στην Ελλάδα. Τον χειμώνα του 1973 η Oλλανδική ομάδα θα έρθει στη χώρα μας και θα δώσει δύο φιλικά παιχνίδια με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, λίγους μήνες πριν κατακτήσει το τρίτο συνεχόμενο ευρωπαϊκό κόντρα στην Γιουβέντους.

Στις 13 Ιουνίου του 1973, ήταν η μέρα που ο Αίαντας συνάντησε τον Αία. Η υπερδύναμη που λεγόταν Άγιαξ πάτησε Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες και το Aεροδρόμιο κόντευε να πέσει κάτω, από τα χοροπηδητά και τα πανηγύρια.

Το ίδιο βράδυ οι παίκτες του Άγιαξ πήγαν και στη Σαλαμίνα και γνώρισαν την αποθέωση μέχρι να μπουν στο Ξενοδοχείο. Την επόμενη μέρα η Ολλανδική ομάδα επισκέφθηκε το παλάτι του Βασιλιά Αίαντα.

Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος στις 17:30. Οι δύο ομάδες έδιναν ραντεβού με την ιστορία τους. Ο λόγος ; Γιατί πολύ απλά ήταν δύο ομάδες από τις ίδιες ρίζες.

Ο Τζόνι Ρεπ μάλιστα είχε δηλώσει: «Τόσο εγώ όσο και οι Συμπαίκτες μου θέλαμε πολύ να δούμε το Νησί του Αίαντος, όπου πήρε την ονομασία ο Σύλλογος μας».

Το παιχνίδι ήταν έτοιμο να αρχίσει. Ο κόσμος είχε πλημμυρίσει το Γήπεδο της Σαλαμίνας το οποίο ενώ ήταν φτιαγμένο για 2.000 κόσμο, είχε τουλάχιστον 6.000. Πανζουρλισμός επικρατούσε παντού.

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο Γήπεδο δεν πίστευαν στα μάτια τους. Ζούσαν κάτι μοναδικό. Στα αγωνιστικά ,η ομάδα της Σαλαμίνας αν και απειλούσε καθ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν κατάφερε να σκοράρει ένα ιστορικό γκολ. Ο Άγιαξ επικράτησε με 2-0 σε μία αναμέτρηση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό ολόκληρης της Σαλαμίνας.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων τότε ήταν:

Αίας Σαλαμίνας: Πέππας, Λεονταρίτης, Ψουρούκης , Πιλάβης, Μπισμπινικάκης, Φραντζής, Χειράκης, Μπακούρος, Στασινόπουλος, Παπαλεξάνδρου, Δημητριάδης. Αγωνίστηκαν και οι Βάγιας, Παυλάκης, Φουρίκης και Βασιλάκης.

Άγιαξ: Ντετόνς, Ταντ, Βίσερ, Ντορντ, Μέντικ, Μπράαμ, Ρεπ, Αλμπερτς, Μπούμα, Κούγκρερς (49’ Λογκαντ), Βίνανκ.

error: Content is protected !!