Καλημέρα κυρίες και κύριοι Καλημέρα κυρίες και κύριοι
του Λουκά Αναγνωστόπουλου Καλημέρα κυρίες και κύριοι Έχω σκεφτεί ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του κίνητρο για να συνεχίσει το διάβα του. Λεφτά,... Καλημέρα κυρίες και κύριοι

του Λουκά Αναγνωστόπουλου

Καλημέρα κυρίες και κύριοι

Έχω σκεφτεί ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του κίνητρο για να συνεχίσει το διάβα του. Λεφτά, εξουσία, φιλοδοξία, γνώση, αγάπη, ομορφιά, απλότητα, αγνότητα, λαγνεία.

Ο καθένας έχει βρει ή ψάχνει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ όλων αυτών. Ο καιρός περνάει. Σμιλεύει τα κορμιά μας, τη σκέψη μας και την ψυχή μας, με διαφορετικό τρόπο στον καθένα μας.

Για τον χρόνο που περνάει δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Αποφάσισα να τον κάνω φίλο μου. Αυτός κάνει τη δουλειά του πάνω μου και εγώ τον χρησιμοποιώ για να κάνω όσα μπορώ και πιστεύω. Ξέρω πώς είναι ο κόσμος μας. Γεμάτος ασχήμια και πόνο, με νησίδες ομορφιάς και ανθρωπιάς.

Παλεύω λοιπόν να μην τον κάνω χειρότερο, ψάχνοντας στους ανθρώπους και στα έργα τέχνης, την ομορφιά που θα τον σώσει. Ο πίνακας είναι του 1893 με τίτλο ” the boating party ” ή ελληνιστί ” η παρέα της βάρκας” από την Αμερικανίδα ζωγράφο Μαίρη Κασατ που όμως έζησε και ζωγράφισε στη Γαλλία, εκπροσωπώντας τον μεταιμπρεσιονισμό, ο οποίος επέκτεινε τα όρια του ιμπρεσιονισμού στο θέμα των χρωμάτων και των γεωμετρικών σχημάτων και κρατώντας τη βάση του που είναι η αποτύπωση της στιγμής μιας καθημερινής ζωής.

Περνώντας τα καλοκαίρια στην Αντίμπ της Γαλλίας, στη Μεσόγειο, η Κασατ ζωγράφισε αυτό το θέμα. Ο Βαρκάρης, η Μάνα με το μωρό, η θάλασσα, η ακτή και ένα αεράκι να φυσάει. Όλα μαζί αρμονικά συνδυασμένα, μας δίνουν την ομορφιά της ζωής.

Μια βαρκάδα, η στοργή της μάνας και η θάλασσα με το αεράκι να χαϊδεύουν τη βάρκα και την ψυχή. Ναι, ξέρουμε όλοι ότι η ζωή, δυστυχώς, δεν είναι αυτή η εικόνα. Ξέρουμε όμως επίσης ότι η ζωή μας είναι στιγμές. Μια τετοια στιγμή, μια τέτοια εικόνα αξίζει να τη ζήσουμε, ώστε να συνεχίσουμε να τραβάμε κουπί στον ωκεανό της καθημερινότητας.

Να περάσετε όμορφα.

error: Content is protected !!