Σαν σήμερα … 29 Ιουνίου Σαν σήμερα … 29 Ιουνίου
1786 Ο Αλεξάντερ ΜακΝτόνελ μαζί με 500 Καθολικούς φεύγουν από τη Σκωτία για να εγκατασταθούν στο Οντάριο του Καναδά. 1850 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει... Σαν σήμερα … 29 Ιουνίου

1786

Ο Αλεξάντερ ΜακΝτόνελ μαζί με 500 Καθολικούς φεύγουν από τη Σκωτία για να εγκατασταθούν στο Οντάριο του Καναδά.

1850

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είχε επιβληθεί από τη Βαυαροκρατία το 1833.

1874

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» το περίφημο άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό, ο Τρικούπης καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος το βασιλιά Γεώργιο Α’ και του ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

1891

Στη Οτάβα του Καναδά ξεκινάει η λειτουργία του τραμ.

1920

Η Ρεάλ Μαδρίτης αποκτά το όνομά της από τον βασιλιά Αλφόνσο τον 13ο, τροποποιώντας το προηγούμενο που ήταν Madrid FC.

1921

Ο ελληνικός στρατός αρχίζει την επίθεσή του στο μικρασιατικό μέτωπο.

1929

Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στη μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση.

1949

Η Νότιος Αφρική επιβάλλει το Απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.

…. Την ίδια μέρα τα ολλανδικά στρατεύματα αποχωρούν από την Τζακάρτα της Ινδονησίας.

1960

Παρουσία του βασιλιά του Βελγίου Μποντουέν, γιορτάζεται η ανεξαρτησία του βελγικού Κογκό. Ανακηρύσσεται Δημοκρατία με Πρόεδρο τον Τζ. Καζαβούμπου και πρωθυπουργό τον Πατρίς Λουμούμπα.

1965

Με άδεια του Προέδρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, τα αμερικανικά στρατεύματα παίρνουν ενεργό μέρος στις μάχες του Νότιου Βιετνάμ, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Σαϊγκόν.

1969

Εγκαινιάζεται ο σύγχρονος αεροσταθμός επιβατών εξωτερικού στο Ελληνικό.

1972

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι η θανατική ποινή είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.

1979

Η ελληνική Βουλή επικυρώνει πανηγυρικά την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

1986

Η Αργεντινή κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Μεξικό κερδίζοντας στον τελικό τη Γερμανία με 3-2. Μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας της Αργεντινής στο δρόμο προς την κατάκτηση του Μουντιάλ ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

1996

Ο Νετσμετίν Ερμπακάν γίνεται πρωθυπουργός της Τουρκίας.

2002

Από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά τραυματίζεται ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος στη συνέχεια θα ομολογήσει τη συμμετοχή του στη “17 Νοέμβρη”. Το γεγονός αποτελεί την αρχή της εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, που δρούσε στην Ελλάδα επί 27 χρόνια.

2004

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διορίζεται ομόφωνα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους 25 ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Σαν σήμερα το 1900 γεννήθηκε ο γάλλος συγγραφέας, Αντουάν ντε Σεν Εξιπερί («Μικρός Πρίγκιπας») και το 1929 η ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, Οριάνα Φαλάτσι. Την ίδια μέρα το 1951 πέθανε ο κορυφαίος ηθοποιός του δραματικού θεάτρου, Αιμίλιος Βεάκης, το 1967 η αμερικανίδα ηθοποιός, Τζέιν Μάνσφιλντ, το 2000 ο ιταλός ηθοποιός, Βιτόριο Γκάσμαν και το 2003 η αμερικανίδα ηθοποιός, Κάθριν Χέπμπορν.

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!