Διάσωση και περίθαλψη για πρώτη φορά του Στενόρυγχου δελφινιού Διάσωση και περίθαλψη για πρώτη φορά του Στενόρυγχου δελφινιού
Διάσωση και περίθαλψη για πρώτη φορά του Στενόρυγχου δελφινιού (Steno bredanensis), ενός περιστασιακού και απειλούμενου είδους δελφινιού στην Ελλάδα.Ενήλικο δελφίνι παρατηρήθηκε στις 13/7/2021 στο... Διάσωση και περίθαλψη για πρώτη φορά του Στενόρυγχου δελφινιού

Διάσωση και περίθαλψη για πρώτη φορά του Στενόρυγχου δελφινιού (Steno bredanensis), ενός περιστασιακού και απειλούμενου είδους δελφινιού στην Ελλάδα.Ενήλικο δελφίνι παρατηρήθηκε στις 13/7/2021 στο Κερατσίνι και αργότερα στα ρηχά της παραλίας Λιμιώνας στη Σαλαμίνα. Το δελφίνι περιφερόταν με αργές κινήσεις και δεν μπορούσε να καταδυθεί.

Οι Κτηνίατροι του Δικτύου Κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ Παύλος Πέζαρος, Ελευθερία Γρεβεντοπούλου και Παντελής Σαρρής με επίβλεψη και καθοδήγηση από τη Καθ. Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Δρ.Αναστασία Κομνηνού και τη Δρ. Αιμιλία Δρούγα, προσφέρουν οδηγίες και τις πρώτες βοήθειες στο δελφίνι από τη πρώτη στιγμή.

Η υποστήριξη που προσφέρουν πολλοί εθελοντές όπως ο κ. Νίκος Μπίλιας, ο Βασίλης Σεφτελής, ο τοπικός περιβαλλοντικός σύλλογος και οι λιμενικοί της Σαλαμίνας είναι αξιοθαύμαστη και ιδιαίτερα τους ευχαριστούμε. Μετά από λεπτομερή επισκόπηση και κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι το ζώο παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, κατάπτωση, δύσπνοια, δυσκολία στην κολύμβηση, αδυναμία κατάδυσης και σοβαρή απίσχναση.

Έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και μοριακών εξετάσεων. Του χορηγήθηκε κατάλληλη υποστηρικτική και φαρμακευτική αγωγή και παρατηρήθηκε βελτίωση. Το δελφίνι είναι υπό παρακολούθηση. Από την μορφολογικά χαρακτηριστικά του διαπιστώθηκε ότι αφορά ένα στενόρυγχο δελφίνι. Η εμφάνιση του συγκεκριμένου ζωντανού στενόρυγχου δελφινιού, είναι και η πρώτη καταγραφή για τον Ελληνικό χώρο. Το στενόρυγχο δελφίνι (Steno bredanensis) είναι ένα είδος δελφινιού που μπορεί να βρεθεί σε βαθιά ζεστά και τροπικά νερά σε όλο τον κόσμο.

Το όνομα του γένους Steno, προέρχεται από την ελληνική λέξη «στενός», και αναφέρεται στο μακρύ και στενό ράμφος του ζώου – το οποίο είναι ένα χαρακτηριστικό του είδους ενώ το κεφάλι του είναι τριγωνικό. Το χρώμα του είναι πολύ σκούρο γκρι προς το μαύρο και ανοικτό στη κοιλιά του. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 2,80μ ενώ τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Τα δελφίνια αυτά κατοικούν στον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, και στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε ζεστά εύκρατα έως τροπικά νερά, με περιστασιακές αναφορές σε πιο δροσερά περιβάλλοντα. Το μεγαλύτερο μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας σχετικά με το στενόρυγχο δελφίνι είναι από τον ανατολικό Ειρηνικό, όπου έχει υπολογιστεί ένας πληθυσμός περίπου 150.000 ατόμων.

Στη Μεσόγειο Θάλασσα, το είδος θεωρήθηκε ως περιστασιακός επισκέπτης από τον Βόρειο Ατλαντικό, έως ότου, ευρήματα της τελευταίας 10ετίας αποκάλυψαν ότι υπάρχει ένας μικρός αλλά μόνιμος πληθυσμός στο ΝΑ τμήμα της Μεσογείου Θάλασσας. Από την άμεση ειδοποίηση που είχε ο ΑΡΙΩΝ από το λιμεναρχείο του Κερατσινίου και της Σαλαμίνας, τους κατοίκους και τοπικές οργανώσεις έγινε διάσωση και περίθαλψη του τραυματισμένου στενόρυγχου δελφινιού-ένα σπάνιο και περιστασιακό είδος στη χώρα μας- με επιτυχή κατάληξη προς το παρόν.

Συνεχίζεται η διακριτική παρακολούθηση του.

Για κάθε παρόμοια περίπτωση ενημερώστε άμεσα τον ΑΡΙΩΝ στα τηλ. 6945531850 και 6945644994 και το τοπικό λιμεναρχείο (108) και στείλτε μας ευκρινές οπτικό υλικό.

error: Content is protected !!