Τα καλύτερα είναι μπροστά μας! Τα καλύτερα είναι μπροστά μας!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ Θ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ “Γιώργο προχώρα άλλαξε τα όλα “ Τι έχει αλλάξει αυτά τα δύο χρόνια κ. Δήμαρχε;Έχουν... Τα καλύτερα είναι μπροστά μας!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ Θ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

“Γιώργο προχώρα άλλαξε τα όλα “ Τι έχει αλλάξει αυτά τα δύο χρόνια κ. Δήμαρχε;
Έχουν αλλάξει πολλά και θα συνεχίσουν να αλλάζουν μέχρι να αλλάξουν όλα . Έχει αλλάξει η νοοτροπία στην άσκηση της Διοίκησης. Μεταδίδουμε τα δημοτικά συμβούλια live στο κανάλι του Δήμου στο youtube. Ο κόσμος πια έχει εικόνα και μπορεί να μας κρίνει όλους. Αυτό πρωτίστως συμβάλει στην διαφάνεια στην διοίκηση. Έχει αλλάξει και η ίδια η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου. Δεν βλέπουμε πια εικόνες και καταστάσεις του παρελθόντος που μόνο υπερήφανους δεν μας έκαναν να νιώθουμε. Εντάσεις και αντιπαραθέσεις υπάρχουν, όμως στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού. Έχει αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας με τους δημότες. Για πρώτη φορά υπάρχει ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη, στον οποίο απευθύνονται οι δημότες για θέματα τους σχετικά με τον Δήμο. Οι δημότες επίσης μπορούν να κάνουν πια ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, να κλείνουν ηλεκτρονικά τα ραντεβού τους στον Δήμο. Ακόμη και η επικοινωνία η δική μου ως Δήμαρχος με τους δημότες έχει πια αλλάξει. Τακτικά οργανώνουμε live συζητήσεις με τους δημότες μέσω του facebook και έχουμε πια μια άμεση επικοινωνία. Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος αντιμετωπίζει τους νέους του νησιού. Ιδρύσαμε το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου και οι νέοι μας απέκτησαν φωνή και λόγο. Κάνουν προτάσεις, διοργανώνουν δράσεις, συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες του Δήμου. Συναντώ τακτικά τα 15μελή συμβούλια των Λυκείων και έχω τακτική επαφή μαζί τους τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και ο Πρόεδρος της Β’βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου. Έχει αλλάξει η εικόνα του νησιού. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος ότι η μιζέρια και η εσωστρέφεια είναι πια παρελθόν. Η Σαλαμίνα μέσα από τις πρωτοβουλίες μας, τις δράσεις μας έχει φωνή, ακούγεται παντού και γίνεται συχνά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μεγάλες προσωπικότητες επισκέπτονται πια το νησί μας προσκεκλημένες του Δήμου μας αλλά και ο Δήμος συμμετέχει ενεργά στα κέντρα που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η Σαλαμίνα ακούγεται για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Έχει αλλάξει βέβαια και η ίδια η εικόνα του νησιού. Η καθαριότητα όπου έχουν γίνει άλματα προόδου, τα έργα που γίνονται, οι παρεμβάσεις στα σχολεία μας και στους αθλητικούς χώρους.

Δηλώνατε έτοιμοι σαν νέα Δημοτική Αρχή πριν αναλάβετε. Βρήκατε όμως τα πράγματα όπως τα περιμένατε; Ήταν τελικά καλύτερα ή χειρότερα;
Είχαμε πριν καν γίνουν οι εκλογές ακριβή εικόνα της κατάστασης του Δήμου. Γιαυτό ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε και γιαυτό δεν ζητήσαμε περίοδο χάριτος ούτε μια ημέρα. Ξέραμε την κατάσταση και από την επομένη των εκλογών, πριν καν αναλάβουμε δηλαδή, ξεκινήσαμε δουλειά. Στο θέμα του χρέους του Δήμου, που το λύσαμε με την ενίσχυση των 5,9 εκ. ευρώ που λάβαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο θέμα της καθαριότητας που έπρεπε να καθαρίσουμε άμεσα το νησί, το οποίο όπως θα θυμάστε το καλοκαίρι του 2019 βρίσκονταν σε δραματική κατάσταση, στο θέμα των έργων που έπρεπε να προγραμματίσουμε αλλά και στο θέμα των πηγών χρηματοδότησης που έπρεπε να βρούμε για τον Δήμο. Πράγματι λοιπόν ήμασταν έτοιμοι και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη. Το θέμα του χρέους τακτοποιήθηκε και ο Δήμος μας για το 2020 έκανε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μετά από χρόνια σε καθεστώς επιτήρησης, το νησί καθάρισε πολύ γρήγορα, άμεσα ξεκινήσαμε την κατάθεση προτάσεων για την χρηματοδότηση του Δήμου μας από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, έργα σε δρόμους, σχολεία, αθλητικούς χώρους ξεκίνησαν άμεσα, στον πολιτισμό εκδηλώσεις και δράσεις προγραμματίστηκαν και προχώρησαν.

Πλησιάζουμε, όπως είπαμε, να συμπληρωθούν δύο χρόνια από την ανάληψη της θητείας της παρούσης Δημοτικής Αρχής. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμα της και ποιο το σοβαρότερο λάθος της κατά την γνώμη σας;
Η οικονομική εξυγίανση του Δήμου, η μείωση κατά 8% των δημοτικών τελών και μάλιστα σε εποχή πανδημίας που τα έσοδα του δήμου είναι ιδιαίτερα μειωμένα, οι κατασκευή νέων παιδικών χαρών (ήδη ολοκληρώθηκαν δύο νέες σε Παλούκια και Καματερό και τελειώνουν άλλες τέσσερις, ενώ επισκευάστηκε και λειτουργεί και αυτή στο Τσάμι), η ανάπλαση της παραλίας του Καματερού, η πεζοδρόμηση της παραλίας της Κούλουρης το καλοκαίρι, τα έργα σε όλα τα σχολεία της Σαλαμίνας, τα έργα στους αθλητικούς χώρους που ξεκινούν, οι εξασφάλιση άνω των 500.000 ευρω για μελέτες που αφορούν την ανάπλαση των λιμανιών μας, η επισκευή του δημαρχείου μας, η καθαριότητα, οι συνεχείς εξασφαλίσεις κονδυλίων για έργα, η νομιμοποίηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που ως το 2020 λειτουργούσε άνευ αδείας και ο δήμος πλήρωνε πρόστιμα για αυτό, η κοινωνική πολιτική που ασκούμε και που μπορούμε να στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που μας έχουν ανάγκη είτε μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου (αυξήσαμε τους δικαιούχους από 100 που ήταν όταν αναλάβαμε σε 220), ο θεσμός του κουτιού του φοιτητή που ιδρύσαμε και αποστέλλουμε σε όλους τους φοιτητές του νησιού μας κάθε μήνα ένα κουτί με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε συνεργασία με το κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης Σαλαμίνας-Στάση Ζωής, η πολιτιστική άνθιση του τόπου μας, οι άμεσες παρεμβάσεις μας σε θέματα καθημερινότητας, το σπουδαίο έργο που γίνεται στο θέμα των αδεσπότων ζώων συντροφιάς και βέβαια η εξωστρέφεια που δείχνει πια η Σαλαμίνα είναι κάποια από τα επιτεύγματα της Δημοτικής Αρχής στα δυο χρόνια. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα. Για μένα προσωπικά τα μεγαλύτερα επιτεύγματα είναι αυτά που δεν έχουμε ακόμη πετύχει. Όσον αφορά τα λάθη, προφανώς και όποιος δουλεύει κάνει λάθη. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Το τι όμως θεωρείται σοβαρό επίτευγμα αυτής της δημοτικής αρχής και τι λάθος αρμόδιος να το κρίνει είναι μόνο ο κόσμος της Σαλαμίνας.

Η μειοψηφία κατηγορεί την Δημοτική Αρχή για αλαζονεία.
Το ότι μετά από δύο χρόνια διοίκησης το μόνο που βρήκε να μας προσάψει η μειοψηφία είναι η αλαζονεία σημαίνει ότι κάνουμε καλά την δουλειά μας. Δεν υπάρχει καμιά αλαζονεία. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, κάτι που αποδεικνύεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορούμε, ωστόσο, στο πλαίσιο του διαλόγου να μην επισημαίνουμε τα λάθη των προηγουμένων ετών που έφεραν τον Δήμο στην κατάσταση που τον παραλάβαμε ή δεν μπορούμε να μην τονίζουμε πράγματα που γίνονται για πρώτη φορά στον τόπο μας με αυτή την δημοτική αρχή αλλά και τις αλλαγές που προωθούμε.

Εσείς πως θα κρίνατε την μειοψηφία μείζονα και ελάσσονα. Δικαιολογεί τον θεσμικό της ρόλο;
η μειοψηφία προσπαθεί να κάνει την δουλειά της με τον τρόπο που αυτή κρίνει. Σεβόμαστε τον ρόλο της, είμαστε εδώ για να δεχόμαστε την κριτική της και να δίνουμε απαντήσεις και στο τέλος θα μας κρίνουν όλους οι δημότες της Σαλαμίνας.

Η εξωστρέφεια είναι η μόνη λύση για την Σαλαμίνα του μέλλοντος;
Η εξωστρέφεια είναι η μόνη λύση για την Σαλαμίνα του παρόντος και του μέλλοντος. Γι’ αυτό αποτελεί προτεραιότητα για μας και γι’ αυτό εργαζόμαστε τόσο εντατικά για τον σκοπό αυτό. Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος τα τελευταία δύο χρόνια πόσο περισσότερο προβάλλεται η Σαλαμίνα μέσα από τις πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της και τις παρουσίες της, ποσό περισσότερο ακούγεται η Σαλαμίνα στα μέσα ενημέρωσης, πόσες προσωπικότητες επισκέπτονται πια την Σαλαμίνα. Όλα δε αυτά εν μέσω πανδημίας! Αυτό να είναι οι συμπολίτες μας βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί. Οι συμπολίτες μας αξίζουν να είναι περήφανοι για τον τόπο τους, έναν τόπο που ακούγεται πια παντού. Θα γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Ακούγεται ίσως βαρύγδουπο αλλά το πιστεύω και θα το πραγματοποιήσουμε.

Η ζεύξη θα αλλάξει την φυσιογνωμία του νησιού;
Σαφέστατα ναι και γιαυτό πρέπει να κάνουμε και να γίνουν όσα πρέπει για να αλλάξει προς το καλύτερο. Μόνο όταν κάτι τέτοιο εξασφαλιστεί, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την ζεύξη ως έργο. Είναι ένα έργο, που εφόσον πάντα προχωρήσει, θα γίνει για μας τους Σαλαμίνιους. Άρα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο ότι θα γίνει με τρόπο τέτοιο που θα διασφαλίζει σε μας καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Σαλαμίνα είναι ικανή τη στιγμή αυτή να αντέξει το βάρος μιας ενδεχόμενης υπέρμετρης αύξησης του πληθυσμού της από πλευράς υποδομών; Τι σκοπεύετε να κάνετε;
όπως σας απάντησα για να συζητήσουμε για την ζεύξη πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα είναι προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σαφέστατα να ενισχυθούν οι υποδομές της Σαλαμίνας. Είναι κάτι που επισημαίνουμε ως δήμος διαχρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες και είναι κάτι στο οποίο επιμένουμε και θα επιμείνουμε ως το τέλος.

Θα προχωρήσει η Δημοτική αρχή σε διευκόλυνση των μεταδημοτεύσεων;
Οι μεταδημοτεύσεις γίνονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις του νόμου. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε και ενόψει της απογραφής του πληθυσμού που θα γίνει μέσα στο έτος είναι να πείσουμε τους ανθρώπους που κατοικούν στην Σαλαμίνα να απογραφούν ως μόνιμοι κάτοικοι Σαλαμίνας και βέβαια να προχωρήσουν σε μεταδημότευση. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε τα οφέλη για τον τόπο μας να εμφανιστεί στα επίσημα στοιχεία ο πραγματικός πληθυσμός της Σαλαμίνας.

Πόσο βοηθάει η περιφέρεια μέσω και της αντιπεριφέρειας Νήσων το έργο της Δημοτικής Αρχής;
Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την Περιφέρεια Αττικής και την αντιπεριφέρεια Νήσων. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη και ήδη τα μεγάλα έργα έχουν μπει στον δρόμο τους. Η βιβλιοθήκη στα Αμπελάκια μετά από 15 σχεδόν χρόνια ολοκληρώνεται, το μεγάλο έργο της οδοποιίας ύψους 2 εκ ευρω αναμένεται τον επόμενο χρόνο να ξεκινήσει, το έργο της επισκευής των γηπέδων ύψους 1,2 εκ ευρω ξεκινά άμεσα, το ψηφιακό μουσείο έχει πάρει τον δρόμο του και άλλα ακόμη έργα που προγραμματίζουμε. Την ίδια πολύ καλή συνεργασία έχουμε και με την αντιπεριφερειάρχη νήσων κα. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, με την οποία συνεργαζόμαστε στενά και με πολύ αποτελεσματικό τρόπο για το νησί μας.

Το δίκτυο Οδοφωτισμού όλου του νησιού σε ιδιώτη για 12 χρόνια. Τι σας ώθησε να το προχωρήσετε και τι όφελος θα έχει για τον Δήμο;
Θέλουμε να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα του οδοφωτισμού στο νησί. Με τον τρόπο που επιλέξαμε και ο οποίος έλαβε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, την σύναψη δλδ σύμβασης ενεργειακής απόδοσης, θα το πετύχουμε σε απόλυτο βαθμό. Θα έχουμε ένα νησί φωτισμένο από άκρη σε άκρη, με τον πλέον σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, με λαμπτήρες τεχνολογίας led, χωρίς επιπλέον κόστος για τον δήμο και τους δημότες. Μάλιστα, εξασφαλίζουμε την αντικατάσταση των λαμπτήρων εντός 72 ωρών από την στιγμή της βλάβης. Έτσι, κανείς συμπολίτης μας δεν θα μένει σε περιοχή που δεν έχει λάμπα ο δρόμος, πράγμα που θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας, οι οδηγοί θα οδηγούν σε κατάλληλα φωτισμένους δρόμους, στοιχείο που και αυτό συντελεί στην ασφάλεια τους και γενικότερα το νησί μας θα είναι φωτισμένο απ’άκρη σ’άκρη με τον πλέον σύγχρονο τρόπο και χωρίς αυτό να επιβαρύνει επιπλέον τον δήμο και κατ επέκταση τους δημότες. Είναι η πρακτική που ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι δήμοι στην χώρα και είναι η πλέον κατάλληλη επιλογή και για τον δικό μας δήμο, όπως άλλωστε προέκυψε από μελέτη που έγινε από εξειδικευμένη εταιρεία με την οποία συνεργαστήκαμε για το θέμα αυτό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το νησί μας το βράδυ θα έχει άλλη μορφή.

Ποιες οι μέχρι τώρα ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για μια καθαρότερη Σαλαμίνα και ποιες οι σκέψεις σας για μέλλον;
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η κατάσταση στην καθαριότητα δεν έχει πια καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα για την επίλυση του διαχρονικού αυτού προβλήματος της Σαλαμίνας. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας νομιμοποιήσαμε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που λειτουργούσε επι χρόνια άνευ αδείας, και μπορούμε πια να δουλεύουμε ανενόχλητοι. Επισκευάσαμε περί τα δέκα οχήματα καθαριότητας και ενισχύσαμε με τον τρόπο αυτό τον στόλο μας. Ενισχύσαμε το προσωπικό της καθαριότητας αλλά και την συνεργασία μας με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΣΔΝΑ που πραγματικά μας στήριξε και μας στηρίζει. Ξεκινήσαμε από το μηδέν την ανακύκλωση και πλέον κάνουμε ανακύκλωση σε όλα σχεδόν τα ρεύματα ανακύκλωσης που υπάρχουν. Κλαδιά, γυαλιά, πλαστικά, μέταλλα, αλουμίνια, μελάνια, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, λαμπτήρες, λάστιχα, χαρτί, βιοαπόβλητα, εγκαταλελειμμένα οχήματα, μπάζα όλα πια οδηγούνται στην ανακύκλωση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, θα φτιάξουμε πράσινο σημείο στο νησί, κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα επιλύσει το πρόβλημα της καθαριότητας. Επίσης, σε σύντομο διάστημα θα ανανεώσουμε τον στόλο μας με νέα σύγχρονα οχήματα. Με όσα έχουν γίνει, γίνονται και θα γίνουν είμαι βέβαιος ότι σε μεγάλο βαθμό το διαχρονικό πρόβλημα της καθαριότητας στο νησί θα λυθεί οριστικά.

Ποιους θεωρείτε τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη του νησιού;
Την αξιοποίηση και ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού και την αξιοποίηση των λιμανιών μας. Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες και ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στη κατεύθυνση αυτή όπως σας προανέφερα

Ετοιμάζει η Σαλαμίνα τη δική της επίθεση πολιτισμού και τουριστικής ανάπτυξης;
Αυτή η επίθεση, όπως θα έχετε αντιληφθεί, ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2019 που αναλάβαμε την διοίκηση του δήμου. Πολιτιστικές εκδηλώσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αθλητικές εκδηλώσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, επισκέψεις από την ηγεσία του υπουργείου τουρισμού, συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ., ανάδειξη των αξιοθέατων του τόπου μας (σπηλιά Ευριπίδη, Ελιά της Όρσας, προχωρούν τα έργα της ανάπλασης της Κυνόσουρας και της χάραξης μονοπατιών στο δάσος Κανακίων και στην Κυνόσουρα) είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες μας προς την κατεύθυνση αυτή. Όλα δε αυτά να τονίσω ξανά εν μέσω πανδημίας, καραντίνας και υπολειτουργίας εν γένει του δημοσίου τομέα λόγω των συνθηκών αυτών.

Δημαιρεσίες. Ποιο θα είναι το βασικό στοιχείο που θα κρίνει τυχόν αλλαγές;
Είμαι ικανοποιημένος από όλους τους συνεργάτες μου. Είμαστε μια ομάδα που δουλεύουμε όλοι μαζί, δουλεύουμε σκληρά και αποτελεσματικά. Θα δούμε ενόψει των δημαιρεσιών τι ανάγκες θα προκύψουν για αλλαγές και θα προχωρήσουμε. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου και είμαι βέβαιος πως από όποια θέση κληθούν να συμβάλουν στην διοίκηση του δήμου θα το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο όπως κάνουν έως τώρα.

Πως θα θέλατε να αφήσετε την Σαλαμίνα όταν εγκαταλείψετε την καρέκλα του Δημάρχου;
όταν έρθει εκείνη η στιγμή θέλω η Σαλαμίνα να είναι ένα νησί ένα νησί με υποδομές, που θα έχει λύσει οριστικά τα χρόνια προβλήματα του, ένα νησί που ο δημότης θα εξυπηρετείται άμεσα και αποτελεσματικά από τον δήμο, ένα νησί με εξωστρέφεια, που θα βρίσκεται μέσα στον τουριστικό χάρτη.

Τι θα θέλατε να πείτε στους κατοίκους του νησιού;
Πρώτα από όλα θέλω να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην δημοτική αρχή και σε μένα προσωπικά και να τους διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να τους διαψεύσουμε ποτέ. Όσα έχουμε πετύχει ως τώρα είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που έχουμε προγραμματίσει και θα πετύχουμε. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας! .

Πηγή: “ΦΩΝΗ της Σαλαμίνας” (έντυπη μορφή)

error: Content is protected !!