Λαογραφική Στέγη Σαλαμίνας Λαογραφική Στέγη Σαλαμίνας
Χθες, Τετάρτη 19 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Λαογραφικής Στέγης Σαλαμίνας και της Έκθεσης «Άνθρωποι και Τοπία πριν τη Επανάσταση». Ο Αγιασμός έγινε από... Λαογραφική Στέγη Σαλαμίνας

Χθες, Τετάρτη 19 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Λαογραφικής Στέγης Σαλαμίνας και της Έκθεσης «Άνθρωποι και Τοπία πριν τη Επανάσταση».

Ο Αγιασμός έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος, κ.κ. Κωνσταντίνο, συνοδεία αρχιμανδριτών και ιερέων των Μεγάρων και της νησιού μας.

Την κορδέλα έκοψαν μαζί, ο Σεβασμιώτατος, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, Γ. Παναγόπουλος και η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη. Παρευρέθησαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λάμπρος Καπαραλιώτης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Παιδείας και Πολιτισμού, Διολέτης Παντελεήμων, ο Αντιπρόεδρος ΑΚΟΙΠΟΠ και εντεταλμένος Σύμβουλος Καθημερινότητας, Σωτήρης Νάννος ο Δημοτικός Σύμβουλος Σαλαμίνας, Γιάννης Σκιαθίτης, η Κοινοτική Σύμβουλος Σεληνίων, Άννα Φουρίκη, ο Επίτιμος Ναύαρχος Λιμενικού Σώματος, Χρήστος Δελημιχάλης, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σαλαμίνας, Σωσώ Σακελλαρίου,ο Νίκος Βουρλιώτης τραγουδιστής και αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Αγιάς Βαρβάρας και πλήθος κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Λαογραφικής Στέγης, Μανώλης Καπετανάκης, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο ετοίμασαν, με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, Έκθεση σχετική με την Ελληνική Επανάσταση.

Στόχος της Έκθεσης είναι η διατήρηση της μνήμης μέσω της απεικόνισης ανθρώπων και τοπίων του ελληνικού παρελθόντος σε χαρακτικά έργα. Στην αίθουσα έχουν τοποθετηθεί χαλκογραφίες που καλύπτουν χρονικά τους αιώνες 17ο έως 19ο και οι περισσότερες είναι επιχρωματισμένες με το χέρι. Αποτελούν μέρος από το Αρχείο του Παναγιώτη και της Έφης Βελτανισιάν και προέρχονται από συγγράμματα ξένων περιηγητών, στα οποία καταγράφηκαν οι εντυπώσεις τους από τα μέρη που εκείνοι επισκέπτονταν στον ελληνικό χώρο την περίοδο της Οθωμανικής κατάκτησης και κατά τους πρώτους χρόνους της Μετεπαναστατικής Ελλάδας.

Τα επιλεγμένα αυτά έργα αναδεικνύουν την αξία των ξένων περιηγητών, αρχαιοδιφών και καλλιτεχνών στην προετοιμασία, εξέλιξη και διάδοση του φιλελληνικού κινήματος και αποδεικνύουν τη συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

Η Λαογραφική Στέγη Σαλαμίνας οργάνωσε την Έκθεση αυτή θεωρώντας ότι συμβάλλει στη διατήρηση της συλλογικής συνείδησης και της ιστορικής μνήμης.

Διάρκεια Έκθεσης:
18 – 30 Αυγούστου Πολυχρόνη Λεμπέση 32, Σαλαμίνα
Καθημερινές: 19.00 – 21.00 και Σαββατοκύριακα: 11.00 – 13.00 και 19.00 – 21.00

Με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Φωτογραφικό αρχείο από τον αγαπητό φίλο Κωνσταντίνο Σεβαστιαδη.

error: Content is protected !!