Μια πολύ ιδιαίτερη κατοικία στη Σαλαμίνα: Οι ιδιοκτήτες έχουν την αίσθηση ότι κάθε μέρα ξυπνούν σε διαφορετικό σπίτι Μια πολύ ιδιαίτερη κατοικία στη Σαλαμίνα: Οι ιδιοκτήτες έχουν την αίσθηση ότι κάθε μέρα ξυπνούν σε διαφορετικό σπίτι
Η Σαλαμίνα, το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου και το κοντινότερο στην Αττική, μπορεί να είναι ένα μέρος με μεγάλη ιστορία, όμως δεν αποτελεί,... Μια πολύ ιδιαίτερη κατοικία στη Σαλαμίνα: Οι ιδιοκτήτες έχουν την αίσθηση ότι κάθε μέρα ξυπνούν σε διαφορετικό σπίτι

Η Σαλαμίνα, το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου και το κοντινότερο στην Αττική, μπορεί να είναι ένα μέρος με μεγάλη ιστορία, όμως δεν αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, έναν τουριστικό ή δημοφιλή προορισμό κυρίως εξαιτίας της ναυπηγικής και βιομηχανικής της φυσιογνωμίας επειδή σταδιακά μετατράπηκε σε ένα προάστιο του Πειραιά. Αυτό κλήθηκε να φέρει σε ισορροπία το αρχιτεκτονικό γραφείο AREA όταν ανέλαβε να σχεδιάσει ένα εξοχικό σπίτι σε μια ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Η αποστολή εξετελέσθη με σύγχρονη αρχιτεκτονική, παρατηρητικότητα, σταθερή ματιά και ιδέες έξω από το κουτί.

«Από την πρώτη επίσκεψη στην περιοχή μας έκαναν εντύπωση τα μικρά γειτονικά σπίτια, οι αυλές και οι πλούσιοι κήποι. Καταλάβαμε αμέσως ότι η ζωή στη Σαλαμίνα συμβαίνει έξω στην ύπαιθρο και όχι μέσα στα σπίτια. Κατά το σχεδιασμό της κατοικίας το στοίχημα ήταν να δώσουμε στους κατοίκους της ένα σπίτι ευέλικτο και ανοικτό, σχεδόν υπαίθριο, που ταυτόχρονα δημιουργεί ένα προστατευμένο μικρόκοσμο», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο iefimerida οι Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας και Μιχάλης Ραυτόπουλος που αποτελούν τους AREA.

Οι Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας και Μιχάλης Ραυτόπουλος που αποτελούν τους AREA
Γι’ αυτό και η αυλή έγινε ο πνεύμονας της εντυπωσιακής αυτής κατοικίας στη Σαλαμίνα και μάλιστα όχι ένας ενιαίος, αλλά με πολλαπλούς χαρακτήρες.

«Αυτό το πετύχαμε δημιουργώντας μια μεγάλη αυλή γύρω από την υπάρχουσα ελιά, που μετατρέπεται εύκολα από εξωτερικό σε εσωτερικό χώρο και μία σειρά από μικρότερες αυλές που λειτουργούν σαν υπαίθρια δωμάτια με αυξημένη ιδιωτικότητα. Εξωτερικά η κατοικία φαίνεται εσωστρεφής και κλειστή όμως αυτή η εντύπωση αλλάζει όταν κανείς περάσει τη μεγάλη συρόμενη πόρτα της εισόδου. Κάθε αυλή έχει διαφορετικό χαρακτήρα που ξεκινάει από το είδος των φυτών. Για παράδειγμα η αυλή με το παλιό πηγάδι έχει πιο υδροχαρή φυτά ενώ αλλού κυριαρχούν οι φραγκοσυκιές και οι αλόες, ή μυρωδικοί θάμνοι. Οι ιδιοκτήτες που πρόσφατα μετακόμισαν στην κατοικία, συνέκριναν την εμπειρία με αυτή ενός κάμπινγκ και ταυτόχρονα μας μετέφεραν πως έχουν την αίσθηση που κάθε μέρα ξυπνούν σε διαφορετικό σπίτι. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που η αρχιτεκτονική αφήνει το φως και τον άνεμο να την μεταμορφώνει διαρκώς, ακριβώς όπως συμβαίνει όταν κανείς ζει έξω στην ύπαιθρο», συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Πιο συγκεκριμένα, όπως περιγράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο AREA, μέσα στην αυλή τέσσερα ζεύγη συρόμενων υαλοστασίων μοιράζουν το χώρο στα τέσσερα: δύο κλειστά και δύο υπαίθρια δωμάτια στεγάζουν τους κύριους χώρους διημέρευσης και αφήνουν μία μικρότερη αυλή εισόδου και μία μεγαλύτερη με την ελιά. Καθώς τα υαλοστάσια μετακινούνται η εξωτερική σταθερότητα του μονολιθικού κτίσματος ανατρέπεται και η ισορροπία μεταξύ κλειστού και υπαίθριου αλλάζει.

Γύρω από την κεντρική αυλή οι τέσσερις τοίχοι φέρουν όλη την απαραίτητη οικοσκευή στις εσοχές της κουζίνας και του καθιστικού. Τα υπόλοιπα δωμάτια της κατοικίας είναι ενσωματωμένα σαν κοιλότητες μέσα στους τοίχους, όπου δευτερεύοντες αυλές αφήνουν το φως και τον αέρα να διεισδύσει. Στο εσωτερικό της αυλής μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή λειτουργεί αντιστικτικά με τους παχείς τοίχους και ενισχύει τον αμφίσημο χαρακτήρα της κατοικίας: οχυρωμένη ή διαμπερής, συμπαγής ή διάφανη, μονολιθική ή ελαφριά.

Βαμμένη με μίνιο καραβίσιο και σε τόνους της σκουριάς η κατοικία στη Σαλαμίνα αποτελεί φόρο τιμής στην ναυτική ιστορία του νησιού, στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και στα μικρά φέρρυ που συνδέουν τη Σαλαμίνα με τη στεριά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο έχει λάβει το βραβείο «Καλύτερου Πραγματοποιημένου Έργου 2021», το βραβείο «Συναδέλφων 2021» και έπαινο «Καλύτερης Μελέτης 2015» στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής του φορέα DOMa. Επίσης είναι υποψήφιο για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe 2022.

Δείτε τις φωτογραφίες από το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαλαμίνα:

Ταυτότητα έργου:
Αρχιτέκτονες: AREA (Architecture Research Athens), Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός: Θάνος Γιαννημάρας, Νίκος Ρώσσης
Μηχανολόγος Μηχανικός: Πάνος Καμπούκος
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος, Αντώνης Γιαμούρης (πορτραίτο αρχιτεκτόνων)
Αρχιτεκτονική τοπίου: Aννα Αμπατζή, AREA (Architecture Research Athens)

Πηγή: iefimerida.gr – ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ

error: Content is protected !!