“Η Σαλαμίνα αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για μένα” “Η Σαλαμίνα αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για μένα”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΤ κ. ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ Η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου μιλάει αποκλειστικά στην Φωνή της Σαλαμίνας για τις... “Η Σαλαμίνα αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για μένα”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΕ ΤΗΝ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΤ
κ. ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου μιλάει αποκλειστικά στην Φωνή της Σαλαμίνας για τις κοινές δράσεις του ΕΟΤ και του Δήμου.

Για το παρόν και το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης της Σαλαμίνας.

Πόσο φορτισμένη πολιτιστικά είναι η Σαλαμίνα;
Η Σαλαμίνα είναι δυνατά φορτισμένη με πολιτιστικό αποτύπωμα.
Η Σαλαμίνα του Ευριπίδη, του ομηρικού Αίαντα του Τελαμώνιου, της νικηφόρας ναυμαχίας των Ελλήνων το 480πχ, μιας από τις σημαντικότερες μάχες στην ιστορία του πολιτισμού, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς.
Η Σαλαμίνα της Παναγίας της Φανερωμένης, η Σαλαμίνα που πρωτοστάτησε στον αγώνα του ’21, το νησί που αγάπησε και ζήτησε να ταφεί ο Καραϊσκάκης.
Η Σαλαμινα είναι ένα μαγευτικό καλειδοσκόπιο όπου η θάλασσα, τα πεύκα, οι ντόπιες γεύσεις και οι ψηφίδες Ιστορίας εναλλάσσονται με ταχύτητα.
Όλα αυτά μπορούν να της προσδώσουν μια ισχυρή, ξεχωριστή τοπική ταυτότητα με έντονο πολιτιστικό πρόσημο.
Βλέπετε, αυτό το νησί, που έχει δώσει τόσες μάχες, διαθέτει ένα υπέρτατο όπλο, τον Πολιτισμό.
Kάνουμε λοιπόν την αρχή στην σπηλιά του Ευριπίδη.
Εδώ που το αρχαίο δράμα δεν θα αποτελεί απλά θέαμα αλλά βίωμα ζωής.
Αν οι αυθεντικές εμπειρίες αποτελούν την κυρίαρχη τάση στον παγκόσμιο τουρισμό, η μοναδική βιωματική εμπειρία της μύησης στην τέχνη του αρχαίου δράματος μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος.
Η συμμετοχή σε μια παράσταση αρχαίου θεάτρου είναι μια ολιστική εμπειρία που αγκαλιάζει το σώμα, το πνεύμα, την ψυχή γι’ αυτό και θα παραμείνει ανεξίτηλη στη μνήμη και στη συνείδηση αυτού που θα συμμετέχει.
Προσωπικά, όπως εχω ήδη πει αισθάνομαι τεράστιο χρέος να αναδείξουμε αυτό το σημείο και ολόκληρο το νησί της Σαλαμίνας σε ένα διεθνές τοπόσημο, σε ένα παγκόσμιο landmark Τέχνης και Πολιτισμού.

Στην αντίπερα όχθη, πόσο αδικημένη είναι στον τουριστικό τομέα η Σαλαμίνα;
Πολλες αντιθέσεις το νησί, που αποτέλεσε τη φυσική προέκταση του κλασικού πολιτισμού της αρχαίας Αθήνας, που το αγάπησε η Ιστορία, η Φύση και το αττικό φως αυτό το ίδιο νησί, αλλα που δυστυχώς, ακολούθησε την πορεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και εξαιτίας μιας άναρχης αστικοποίησης και άνισης εκβιομηχάνισης οδηγήθηκε, όπως και τόσα άλλα μέρη της Ελλάδας σε υποβάθμιση και εξοστρακισμό από τις προβεβλημένες περιοχές της χώρας.
Αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για μένα να ξαναδώσουμε στη Σαλαμίνα έστω και με τις τόσο αντίξοες συνθήκες, τη θέση και την αίγλη που της ανήκει.

“Ναυμαχία της Σαλαμίνας”. Ένα παγκόσμια γνωστό brand name. Θα προωθηθεί από τον Ε.Ο.Τ όπως πραγματικά του αρμόζει;
Ήδη συμβαίνει και μάλιστα από την αρχή της θητείας μου ως πρόεδρος του Ε.Ο.Τ είχαμε μπει σε προγραμματισμό για πολλέες και διαφορετικές δράσεις για την ανάδειξη της περιοχής και σε ότι αφορά τον πολιτιστικό τουρισμό! Η κατασταση με την πανδημία δυστυχώς μας πήγε σε όλα πίσω!
Επίσης όπως γνωρίζω υπάρχει ευαισθητοποίηση τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια διοργάνωση, π.χ. ενός παγκόσμιου επιστημονικού συνεδρίου που θα αναδείξει τη σημασία της ναυμαχίας.
Όμως ειναι σημαντικό να αναδειχτεί η Σαλαμίνα, το αρχαίο λιμάνι και το μνημείο, όπου υπήρχαν (και υπάρχουν λίγοι ακόμα) τύμβοι σαλαμινομάχων. Δυστυχώς πολλοί καταστράφηκαν τη δεκαετία του 1970 από το κοντινό ναυπηγείο.
Είναι επίσης σημαντικό να γίνονται εκδηλώσεις ως μία συνεχόμενη γέφυρα από τον εορτασμό των 2.500 από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αποτελεί ένα παγκόσμιο study case για την κυριαρχία της στρατηγικής σκέψης, της δομημένης στρατηγικής σκέψης, ως προϋπόθεση για κάθε επιτυχία, για κάθε νίκη σε οποιαδήποτε αναμέτρηση. Μια ακόμα Ελληνική κληρονομιά!

Το 2022 θα είναι έτος Ευριπίδη για την Σαλαμίνα με την στήριξη του Ε.Ο.Τ. Εκτός από τα πολύ σημαντικά σεμινάρια για το Αρχαίο Θέατρο και ειδικά για τον Ευριπίδη που ξεκίνησαν φέτος πιλοτικά και όπως δηλώσατε θα συνεχιστούν, θα προωθηθούν και άλλες δράσεις;
Με αφορμή την κα Γεωργαντά όπως είπατε που διδάσκει αρχαίο θέατρο, εμπνευστήκαμε να ξεκινήσουν σεμινάρια αρχαίας τραγωδίας και μάλιστα στα έργα του «Ευριπίδη» κατι που πρέπει να γινει θεσμός για την περιοχή!
Φέτος για πρώτη φορά ξεκινήσαμε αυτή τη σειρά των βιωματικών σεμιναρίων πιλοτικά. Συμπεριλαμβάνουν φυσικά και την επίσκεψη στο χώρο. Θα γίνεται εισαγωγή στην αρχαία τραγωδία και ειδικά στο έργο του Ευριπίδη!
Στην Σαλαμίνα είναι η σπηλιά που ο Ευριπίδης έγραψε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του. Είναι ένας ιερός τόπος και αποτελεί χώρο επίσκεψης.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ εχουμε δράσεις όπως:
• Διοργάνωση τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (30.7-1.8).
• Το μεγαλύτερο συνέδριο που έχει γίνει ποτέ στη Σαλαμίνα.
• Έναρξη διαδικασιών αδελφοποίησης του Δήμου με την πόλη Salamina της Κολομβίας.
• Ορισμός του έτους 2022 για την Σαλαμίνα ως «Έτος Ευρυπίδη» με δράσεις, φεστιβάλ και εκδηλώσεις για τον μεγάλο τραγικό ποιητή.
• Εκδοση βιβλιου του Αχιλλέα Μπιθιζή

Τι σκέφτεται βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσομακροπόθεσμα ο Ε.Ο.Τ για την Σαλαμίνα;
Με τα σεμινάρια που άρχισαν στην σπηλιά του Ευριπίδη, σε παγκόσμια πρώτη, είμαι σίγουρη ότι ήδη θέτουμε γερά θεμέλια στην ανάπτυξη και την ανάδειξη της Σαλαμίνας σε Παγκόσμιο Πολιτιστικό Προορισμό αυτός και είναι ο στόχος μας άλλωστε!
Έχουμε πολλά σχέδια με αυτόν τον στόχο που θα ενεργοποιήσουμε μόλις μας το επιτρέψουν οι συνθήκες!
Ευχαριστώ!


(Η συνέντευξη δόθηκε πρίν τον θάνατο του συζύγου της, Τόλη Βοσκόπουλου, για τον οποίο η εφημερίδα μας θα ήθελε να της εκφράσει τα ειλικρινή της συλληπητήρια)

Πηγή: έντυπη μορφή
“Η Φωνή της Σαλαμίνας”
Ιούλιος 2021

error: Content is protected !!