Η απάντηση της Δύναμης Ζωής καταγγέλλει την υποκρισία της Διοίκησης που ζητά “απόψεις” για τη διαχείριση των απορριμμάτων ενώ επί 2 χρόνια φυγομαχεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ 7 Σεπτεμβρίου 2021 fonisalaminas
Η Διοίκηση της Περιφέρειας φέρνει ιδιωτικοποιήσεις, καύση, διαιώνιση Φυλής και Φυλή Νο 2 στο Σχιστό και πετάει στον κουβά την ανακύκλωση
Η απάντηση της Δύναμης Ζωής καταγγέλλει την υποκρισία της Διοίκησης που ζητά “απόψεις” για τη διαχείριση των απορριμμάτων ενώ επί 2 χρόνια φυγομαχεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Τον υποκριτικό και προσχηματικό χαρακτήρα της πρόσκλησης της Διοίκησης της Περιφέρειας προς τις Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, για δήθεν διαβούλευση επί ενός σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων που αποκρύπτει, ενώ την παράλληλα προχωρά την ειλημμένη πολιτική της, καταγγέλλει, στην απάντησή της η Δύναμη Ζωής.
Στηλιτεύει την πλήρη αδιαφάνεια της διαδικασίας, την περιφρόνηση των Δήμων της Αττικής, καθώς και την πρόθεση της Διοίκησης να επιβάλλει με ιδιωτικοποιήσεις αντι-περιβαλλοντικές επιλογές, διατηρώντας το αίσχος της Φυλής, δημιουργώντας “Φυλή Νο 2” στο Σχιστό, εισάγοντας την καύση. Υποβαθμίζοντας τις ζωές των πολιτών στις γειτονιές της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά. Θυμίζει επίσης ότι επί δύο χρόνια η σημερινή Διοίκηση αρνείται πεισματικά να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρά τα σχετικά αιτήματα όλων σχεδόν των Παρατάξεων.
Τονίζεται ότι ζητείται η άποψη της Παράταξης ενώ η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει κοινοποιήσει τη μελέτη για το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Αποβλήτων Αττικής, την οποία έχει παραλάβει ο ΕΔΣΝΑ από τις 31.05.2021, υπογραμμίζεται : “Ζητάτε την άποψή μας για ένα σχέδιο που όμως έχετε ήδη προαποφασίσει. Χωρίς διάλογο, διαβούλευση, συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Χωρίς να λαμβάνετε υπόψη την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της δημόσιας διαχείρισης, της εγγύτητας, της αποκέντρωσης, της πρόληψης, της ανακύκλωσης, της ανάκτησης, της διαλογής στην πηγή” τονίζεται μεταξύ άλλων στην απάντηση, που βρίσκεται συνολικά αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Δύναμης Ζωής (ΕΔΩ)
Ειδικότερα η Δύναμη Ζωής υπενθυμίζει ότι ήδη η Διοίκηση της Περιφέρειας, χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους φορείς, μαζί με την πολιτικά ομογάλακτη Κυβέρνηση της, έχουν προχωρήσει σε σειρά καθοριστικών αποφάσεων – βημάτων, που δημιουργούν ένα νέο, συγκεντρωτικό, αντιπεριβαλλοντικό, με έμφαση στην ιδιωτικοποίηση και την καύση πλαίσιο, στον αντίποδα του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ που είχε υιοθετήσει η Διοίκηση Δύναμης Ζωής, σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής και στη βάση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.
Συγκεκριμένα στην απάντησή της η Δύναμης Ζωής περιγράφει το ναρκοθετημένο πεδίο καθώς ήδη η Διοίκηση της Περιφέρειας έχει:
- δημοπρατήσει τη ‘Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων στην Ο.Ε.Δ.Α. Βορειοανατολικής Αττικής’,
- εκδώσει (04.06.2021) Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη Μονάδα Επεξεργασίας (Μ.Ε.Α.) του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Π.Ε. Πειραιά με ΣΔΙΤ, για το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων σχετική τροπολογία για τη χωροθέτηση Μ.Ε.Α. στο Σχιστό, με δυναμικότητα 250.000 τόνων ανά έτος με δυνατότητα αναπροσαρμογής μέχρι 40%, δηλαδή να φτάσει τους 350.000 τόνους/έτος, όταν ο ισχύων ΠΕΣΔΑ προβλέπει 180.000 τόνους ανά έτος,
- εκδώσει (04.06.2021) Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη Μονάδα Επεξεργασίας (Μ.Ε.Α.) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής με ΣΔΙΤ, και προσδιορίζει τη δυναμικότητα επεξεργασίας της σε 450.000 τόνων/έτος, με δυνατότητα αύξησης αυτής «έως το διπλάσιο της συνολικής ετήσιας ποσότητας των προς διαχείριση απορριμμάτων»,
- κρατά κρυφά τα σχέδιά της, αφού δεν προσδιορίζει που θα χωροθετηθεί το Κεντρικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας (προφανώς στη Φυλή κατά τις ανακοινώσεις της), δεν αναφέρει για καμία Μ.Ε.Α. τις περιοχές από τις οποίες θα προέρχονται τα προς επεξεργασία απορρίμματα, δεν προσδιορίζει τις τεχνολογίες με τις οποίες θα λειτουργούν οι Μ.Ε.Α., αφήνοντας έτσι στην Κυβέρνηση ανοιχτή τη δυνατότητα εγκατάστασης μονάδας καύσης, σε συνεργασία μαζί της.
Η Δύναμη Ζωής, επικρίνει το γεγονός ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας, “βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο» – αφού και στις δύο δημοπρατήσεις μέσω ΣΔΙΤ, επισημαίνει ότι “η οριστικοποίηση των παραμέτρων του αντικειμένου των Συμπράξεων που θα αποτελέσει τη βάση για την υποβολή των Δεσμευτικών Προσφορών εκ μέρους των Διαγωνιζόμενων,θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ”.
Στην απάντησή της η Δύναμη Ζωής στηλιτεύει τους τεράστιους διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της Διοίκησης της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, για εξοπλισμό ανακύκλωσης ή τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με προδιαγραφές που θα καθοριστούν μετά τον διαγωνισμό, με όρους πλήρους αδιαφάνειας, με επιδεικτική περιφρόνηση των Δήμων της Αττικής με φωτογραφικές διατάξεις αμφισβητούμενης νομιμότητας (όπως έδειξε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και με κατάθεση μίας μόνο προσφοράς ανά διαγωνισμό!
“Χωρίς στοιχειώδη προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος: 15 διαγωνισμοί, συνολικού προϋπολογισμού 299,2 εκατομμυρίων ευρώ με μόνον μία προσφορά ανά διαγωνισμό!”
“Είμαστε αντίθετοι στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα μας επιστρέψει σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων”.
Για το σκοπό αυτό:
- Στηρίζουμε τις βασικές αρχές του ΠΕΣΔΑ 2016 και εναντιωνόμαστε πλήρως σε σχέδια αντιδραστικής και αποσπασματικής αναθεώρησής τους και σε λογικές ιδιωτικοποίησης που υποβαθμίζουν το δημόσιο συμφέρον.
- Απορρίπτουμε πλήρως την επιλογή των ΣΔΙΤ για μονάδες Μ.Ε.Α. και ΧΥΤ απορριμμάτων καθώς και παράλογα σχέδια για μονάδα καύσης απορριμμάτων.
- Διεκδικούμε την ολοκλήρωση της χωροθέτησης ΧΥΤΥ και Μ.Ε.Α. με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια με βάση την αρχή της εγγύτητας με άμεσες διαδικασίες, αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο.
- Εμμένουμε σε ένα μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων με αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά.
- Απαιτούμε ένα δεσμευτικό και δημόσια ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα οριστικής διακοπής λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Φυλή.
- Εξακολουθούμε να προτείνουμε ακύρωση των αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ, που οδηγούν σε μόνιμη ταφή απορριμμάτων στη Φυλή, είτε ως ΧΥΤΑ είτε ως ΧΥΤΥ, ολοκληρωμένη εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ 2016 με χωροθετημένα, αδειοδοτημένα και χρηματοδοτημένα έργα επεξεργασίας και ταφής σε άλλες περιοχές της Αττικής, ώστε η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής να καλύπτει μόνο βραχυ-μεσοπρόθεσμες ανάγκες και να κλείσει οριστικά.
- Παλεύουμε για την στήριξη των Δήμων με τους αναγκαίους πόρους, προσωπικό, μέσα προστασίας και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να υλοποιήσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισής τους και άμεση ενεργοποίηση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και όχι το 2023 όπως προβλέπει ο αντιπεριβαλλοντικός Νόμος Χατζηδάκη.
- Ζητάμε την τροποποίηση της νέας τιμολογιακής πολιτικής του ΕΔΣΝΑ, που αποφασίστηκε με πραξικοπηματικό τρόπο χωρίς συμμετοχή των Δήμων, γιατί αυξάνει το κόστος διαχείρισης, υπονομεύει την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή, συντηρώντας το αμαρτωλό καθεστώς των αντισταθμιστικών και ακυρώνοντας θετικές αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ και διεκδικούμε την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, για την εφαρμογή κινήτρων για την εκτροπή από την ταφή και διάφανη αξιοποίηση των πόρων των συστημάτων ανακύκλωσης προς όφελος των Ο.Τ.Α. και των πολιτών.
Το Γραφείο Τύπου, 6 / 9 / 21