ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ SHOW ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ SHOW ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Μία ολόκληρη εβδομάδα, παραμείναμε αναγκαστικοί θεατές στο ανεπανάληπτο «σώου» Μίκη Θεοδωράκη, και να μας συγχωρήσει η ψυχή του τόσο, όσο... ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ SHOW ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Μία ολόκληρη εβδομάδα, παραμείναμε αναγκαστικοί θεατές στο ανεπανάληπτο «σώου» Μίκη Θεοδωράκη, και να μας συγχωρήσει η ψυχή του τόσο, όσο θα πρέπει να λυπάται για τους σεναριογράφους και σκηνοθέτες του, οι οποίοι δυστυχώς έστω και αν λυπόνταν βαθύτατα, δεν παρέλειψαν τις ερμηνείες τους σε πρωταγωνιστικούς ρόλους φαρσοκωμωδίας.

Παρακολουθήσαμε μέσα από τα λαλίστατα ΜΜΕ σε προβολή, τα παρασκήνια μίας οικογένειας, η οποία μετά τον θάνατό του, και τον ίδιο βαλσαμωμένο αναμένοντα επί ημέρες πότε θα ανοίξει ο Ναός για το λαϊκό προσκύνημά του, να μαλώνουν για το πού, σε ποιό τόπο, θα θαβόταν ο πατέρας τους, να διαμάχονται για την νομιμότητα τέκνων του, και να θέτουν φρουρές περιφρούρησης από αστυνομικά και κομματικά όργανα, για να μην κλαπεί (γιατί όμως δεν μας εξήγησαν) η σωρός του, τέλος δε, κάποιοι άμεσοι συγγενείς να λείπουν επιδεικτικά από την ταφή του.

Από την άλλη πλευρά, ο τύπος να δημοσιεύει σχόλια επί σχολίων για τον βίο και την πολιτεία του θανόντος, εκ του ασφαλούς φυσικά, εφ’ όσον ο ίδιος δεν ήταν πλέον σε θέση να αντικρούσει, και την ραδιοφωνική ΕΡΤ 2 να τον μοιρολογεί μέχρι και σήμερα ακόμη, μετατρέποντας το όλο πρόγραμμά της, σε αποκλειστικά και μόνο μουσική και τραγούδια τού μεγάλου, όντως, συνθέτη, τα ίδια και τα ίδια, πεντ’ – έξη φορές την ημέρα και καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο των επτά συναπτών ημερών.

Από την άλλη πλευρά, μέσα από το πλήθος, το οποίο συνέρρευσε στην πλατεία Μητροπόλεως να τον αποχαιρετήσει, αντί χειροκροτήματος σε τελευταία στιγμή, πολιτικές δηλώσεις και διαδηλώσεις, τσακωμούς, συνθήματα κατά πολιτικών προσώπων, κουτσομπολιά και άλλα ευτράπελα και καθόλου τιμητικά για τον απερχόμενο της γήϊνης ζωής. ‘

Όπως και να το θεωρήσουμε, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας σπουδαίος, ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης, ο οποίος στον τομέα του δόξασε την Ελλάδα παγκοσμίως και ο τελευταίος ασπασμός προς αυτόν, θα έπρεπε να ήταν όχι μόνο πλέον διθυραμβικός, αλλά και σαφώς πλέον πολιτισμένος.

error: Content is protected !!