Συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας των αναπληρωτών καθηγητών Συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας των αναπληρωτών καθηγητών
Η επιδότηση ενοικίου, θέρμανσης και σίτισης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι αποφάσεις που ανήκουν στους δήμους, όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή,... Συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας των αναπληρωτών καθηγητών

Η επιδότηση ενοικίου, θέρμανσης και σίτισης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι αποφάσεις που ανήκουν στους δήμους, όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή, απαντώντας νωρίτερα χθές σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή με θέμα «Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τη διαμονή τους στις περιοχές τοποθέτησης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας και τους όρους διαβίωσης των αναπληρωτών, των εκπαιδευτικών, που -όπως σημείωσε ο κ. Δελής- «με μια βαλίτσα στο χέρι, περιπλανώνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψουν στοιχειώδεις, υπαρκτές, πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Προσλαμβάνονται στην καλύτερη περίπτωση το φθινόπωρο, οι προσλήψεις μπορεί να συνεχίζονται και μέχρι την επόμενη άνοιξη. Απολύονται το καλοκαίρι και βεβαίως τους είναι άγνωστο αν και πότε θα δουλέψουν την επόμενη χρονιά».

«Είναι εκπαιδευτικοί κακοπληρωμένοι και μάλιστα αρκετές φορές οι μισθοί τους δεν καταβάλλονται έγκαιρα, δεν έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και δεν δικαιούνται ούτε να αρρωστήσουν στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως οι αναπληρωτές είναι εν τέλει εκπαιδευτικοί που «όλες οι κυβερνήσεις τούς αντιμετωπίζουν ως εκπαιδευτικούς δεύτερης κατηγορίας, δυστυχώς, ακόμα στο ζήτημα της μητρότητας και στο ζήτημα της ανατροφής των παιδιών». Ο βουλευτής ζήτησε εξίσωση των δικαιωμάτων των μονίμων εκπαιδευτικών με των αναπληρωτών και μονιμοποίησή τους.

Στο πλαίσιο που ισχύει σήμερα αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Η νομοθεσία που καθορίζει τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν προβλέπει τη μονιμοποίησή τους, είπε η υφυπουργός Παιδείας και έκανε και μνεία της απόφασης 527/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία, όπως τόνισε, «οι διατάξεις περί διορισμού αποκλειστικά και μόνο με τον χρόνο προϋπηρεσίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές, πολύ περισσότερο λόγω και μη ελέγχου από το ΑΣΕΠ, από την ανεξάρτητη Αρχή επιλογής προσωπικού». Η υφυπουργός επεσήμανε, ωστόσο, ότι η εργασιακή εμπειρία, προϋπηρεσία -είτε δημόσια είτε ιδιωτική- μοριοδοτείται στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες του ΑΣΕΠ.

Σε σχέση με την αναγνώριση προϋπηρεσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας, η υφυπουργός υπογράμμισε ότι για την εκπαιδευτική προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψη η συνολική διάρκεια της πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας του προσωρινού αναπληρωτή που έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο για τον οποίο τίθεται η υποψηφιότητα, ανεξάρτητα από την εκπαιδευτική δομή στην οποία πραγματοποιήθηκε.

Σημείωσε, πάντως, ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του 2012 του υπουργείου Παιδείας, οποιαδήποτε χορηγηθείσα άδεια πέραν των συνολικά δεκαπέντε ημερών ανά έτος δεν δύναται να υπολογιστεί ως διδακτική εμπειρία και δεν μπορεί να προσμετρηθεί αναρρωτική άδεια ως πραγματική προϋπηρεσία πέραν των δεκαπέντε ημερών, που δικαιούνται οι αναπληρωτές.

Σε σχέση με τις άδειες, η κ. Μακρή ανέφερε ότι το υφιστάμενο γενικό πλαίσιο καθορίζεται από τον ν. 993/1979 και όχι από τις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, δεδομένου ότι οι αναπληρωτές δεν είναι μόνιμοι. Άρα διαφοροποιείται το καθεστώς αδειών τους και έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν. 3528/2007, ισχύει και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ειδική άδεια είκοσι δύο ημερών, ειδική άδεια έξι ημερών λόγω αναπηρίας, χορήγηση ειδικών αδειών σε δικαστικούς συμπαραστάτες.

Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Προεδρικού Διατάγματος 410/1998, χορηγείται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς άδεια ασθένειας τέκνου, άδεια παρακολούθησης επίδοσης τέκνου αναλογικά και σύμφωνα με τη διάρκεια της σύμβασης. Οι άδειες ειδικού σκοπού ισχύουν και για τους αναπληρωτές, σύμφωνα με την από 14/3/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπου δεν γίνεται διαχωρισμός σε μόνιμους και αναπληρωτές.

Στις άδειες ανατροφής ισχύει διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, εκτός από την περίπτωση του μειωμένου ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδομάδα μέχρι και τη συμπλήρωση των δύο ετών του τέκνου.

Για τη δωρεάν μετακίνηση των αναπληρωτών, η υφυπουργός Παιδείας είπε ότι υπήρξε έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μετακίνηση όλων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από κοινή παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 30/8/2021 και έως τις 30/9/2021, δηλαδή και για την επιστροφή τους.

Η επιδότηση ενοικίου, θέρμανσης και σίτισης είναι αποφάσεις που ανήκουν στους δήμους, τόνισε η κ. Μακρή και ενημέρωσε ότι υπάρχουν κάποιοι δήμοι που ανταποκρίθηκαν, όπως ο Δήμος Μυκόνου.

Κ.Β. – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!