«Πατρίκιοι» και «πληβείοι» στο Facebook: Ο αλγόριθμος XCheck και ποιοι παραβαίνουν τους κανόνες «ατιμωρητί»
ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ 19 Σεπτεμβρίου 2021 fonisalaminas
Το Facebook επιτρέπει σε VIP χρήστες να παραβαίνουν τους κανονισμούς της πλατφόρμας χωρίς συνέπειες, αποκαλύπτει η εφημερίδα Wall Street Journal.
Αρχικά, το Facebook ανέπτυξε το σύστημα “XCheck” ή “cross check“ προκειμένου να βοηθήσει την πλατφόρμα να μετριάσει τις συνέπειες σε βάρος των δημοφιλέστερων χρηστών του, όπως πολιτικών και διασήμων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι χρήστες είναι καταχωρημένοι στη «λευκή λίστα» του Facebook και δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, ενώ άλλοι μπορούν να δημοσιεύουν υλικό που παραβιάζει τους κανόνες της πλατφόρμας αλλά παραμένει στον «αέρα» εν αναμονή περαιτέρω ελέγχου.
Οι χρήστες μπαίνουν στη λίστα XCheck εάν έχουν ειδησεογραφικό ενδιαφέρον, επιρροή, δημοτικότητα ή αποτελούν κίνδυνο για τις δημόσιες σχέσεις». Τα ονόματα στο πρόγραμμα XCheck περιλάμβαναν τον Ντόναλντ Τραμπ, την Αμερικανίδα γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν και τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αν και η έκθεση δεν αναφέρει αν τα ονόματα αυτά μπήκαν κάποια στιγμή στη λευκή λίστα. Μέχρι το 2020 υπήρχαν 5,8 εκατομμύρια χρήστες στη λίστα του XCheck, ανέφερε η Wall Street Journal.
Σε ένα παράδειγμα που επικαλείται η WSJ, ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιρικός αστέρας Νεϊμάρ «ανέβασε» τις γυμνές φωτογραφίες της γυναίκας που τον κατηγόρησε για βιασμό και οι οποίες παρέμειναν στο «αέρα» για περισσότερο από μία ημέρα, παρότι παραβίαζαν την πολιτική της πλατφόρμας για την ανάρτηση «προσωπικών φωτογραφιών χωρίς συναίνεση».
Μια εσωτερική εξέταση των αναρτήσεων του Νεϊμάρ διαπίστωσε ότι το βίντεο προβλήθηκε 56 εκατομμύρια φορές στο Facebook και το Instagram πριν από την αφαίρεσή του. Η έκθεση ανέφερε ότι η γυναίκα αντιμετώπισε εκφοβισμό και παρενόχληση στο διαδίκτυο για τις αναρτήσεις και ότι ο Νεϊμάρ δεν υπόκειται στην κανονική διαδικασία του Facebook για κάποιον που αναρτά μη εξουσιοδοτημένες γυμνές φωτογραφίες, η οποία είναι η διαγραφή του λογαριασμού του.
«Μετά την κλιμάκωση της υπόθεσης αποφασίσαμε να αφήσουμε τους λογαριασμούς του Νεϊμάρ ενεργούς, γεγονός που αποτελεί απόκλιση από τη συνήθη πολιτική απενεργοποίησης του προφίλ», ανέφερε η έκθεση.
Ο Νεϊμάρ αρνήθηκε τον ισχυρισμό περί βιασμού και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του. Η κατήγορός του κατηγορήθηκε στη Βραζιλία για απάτη, εκβιασμό και συκοφαντική δυσφήμιση. Οι κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση και εκβίαση απορρίφθηκαν το 2019 και αθωώθηκε από την κατηγορία της απάτης το 2020.
Εκπρόσωπος του Νεϊμάρ δήλωσε στη WSJ ότι ο ποδοσφαιριστής τηρεί τους κανόνες του Facebook και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Η έρευνα της WSJ περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία που είναι γνωστή ως «whitelisting», όπου ορισμένοι λογαριασμοί VIP δεν υπόκεινται καθόλου στην επιβολή της νομοθεσίας. Μια εσωτερική έρευνα το 2019 ανέφερε ότι οι λευκές λίστες «ενέχουν πολυάριθμους νομικούς κινδύνους, κινδύνους συμμόρφωσης και νομιμότητας για την εταιρεία και βλάπτουν την κοινότητά μας». Η έρευνα διαπίστωσε ότι η ευνοϊκή μεταχείριση αυτών των χρηστών ήταν τόσο διαδεδομένη όσο και «μη υπερασπίσιμη».
«Στην πραγματικότητα δεν κάνουμε αυτό που λέμε ότι κάνουμε δημοσίως», ανέφερε η εμπιστευτική έκθεση. Χαρακτήρισε τις ενέργειες της εταιρείας ως «παραβίαση της εμπιστοσύνης» προσθέτοντας ότι «σε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινότητά μας, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να παραβιάζουν τα πρότυπα μας χωρίς συνέπειες».
Σύμφωνα με ένα άλλο εσωτερικό έγγραφο, οι διαδικασίες επιβολής και η σύνταξη κανόνων αποτέλεσαν αντικείμενο παρεμβάσεων από μέλη της ομάδας δημόσιας πολιτικής του Facebook και ανώτερα στελέχη. Ένα υπόμνημα του 2020 από έναν επιστήμονα δεδομένων του Facebook ανέφερε: «Το Facebook κάνει συχνά εξαιρέσεις για ισχυρούς παράγοντες».
Η WSJ ανέφερε επίσης ότι το σύστημα υπέφερε από καθυστερήσεις επιβολής που επέτρεπαν στις αναρτήσεις να παραμείνουν πριν τελικά απαγορευτούν. Το 2020, οι αναρτήσεις που εξετάζονταν από το XCheck είχαν προβληθεί τουλάχιστον 16,4 δισ. φορές πριν αφαιρεθούν.
Ένα υπόμνημα του Μαρτίου αποκάλυψε ότι το Facebook δυσκολευόταν να περιορίσει τον αριθμό των χρηστών στη λίστα XCheck. «Οι λίστες VIP συνεχίζουν να αυξάνονται», έγραψε ένας διαχειριστής προϊόντων στην ομάδα πρόληψης λαθών του Facebook.
Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι οι επικρίσεις για τον τρόπο χρήσης του XCheck ήταν «δίκαιες», αλλά το σύστημα είχε δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσει περιεχόμενο που θα μπορεί να απαιτήσει «περισσότερη κατανόηση», όπως αναφορές από ζώνες συγκρούσεων.
«Μεγάλο μέρος αυτού του εσωτερικού υλικού είναι ξεπερασμένες πληροφορίες που έχουν συρραφεί για να δημιουργήσουν μια αφήγηση που αποσιωπά το πιο σημαντικό σημείο: ότι το ίδιο το Facebook εντόπισε τα προβλήματα με τον διασταυρωτικό έλεγχο και εργάζεται για την αντιμετώπισή τους. Κάναμε επενδύσεις, δημιουργήσαμε μια ειδική ομάδα και επανασχεδιάσαμε τον διασταυρωτικό έλεγχο για να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος».
hellasjournal.com