Σαν σήμερα …21 Σεπτεμβρίου Σαν σήμερα …21 Σεπτεμβρίου
480 πΧ…. Ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος καταλαμβάνει την Αθήνα, που είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Πυρπολεί την... Σαν σήμερα …21 Σεπτεμβρίου

480 πΧ…. Ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος καταλαμβάνει την Αθήνα, που είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Πυρπολεί την Ακρόπολη και το άστυ. Προτείνει στους Αθηναίους να επιστρέψουν στην πόλη και να τους βοηθήσει στην ανοικοδόμηση, αν δεχτούν ανακωχή. Εκείνοι απορρίπτουν την πρόταση.

1792…. Η Γαλλική Συμβατική Συνέλευση ψηφίζει υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας.

1895…. Στις ΗΠΑ, ιδρύεται η πρώτη εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων από το Φρανκ Ντουρία, με την επωνυμία «Duryea Motor Wagon Company».

1898…. Η αυτοκράτειρα Ντοβαγκέρ Σίξι αναλαμβάνει της εξουσία στην Κίνα δίνοντας τέλος στη Μεταρρύθμιση των 100 ημερών, που ξεκίνησε ο αυτοκράτορας Γουανγκξού.

1901…. Γίνεται διάνοιξη του πρώτου φρέατος πετρελαίου της Λουϊζιάνας, στην περιοχή Τζένινγκς.

1915…. Η εγκατάσταση των δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη πυροδοτεί οξύτατη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων. Η κυβέρνηση Βενιζέλου παίρνει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για τη φιλοατλαντική πολιτική της, με 142 υπέρ, 102 κατά και 13 αποχές.

1919…. Το Όριαν Εξπρές ξαναρχίζει τις διαδρομές Κωνσταντινούπολη-Παρίσι.

1925…. Εξουδετερώνεται η συμμορία των θρυλικών Φώτη Γιαγκούλα και Λεωνίδα Μπαμπάνη. Στην Κλεφτόβρυση Ολύμπου απόσπασμα Χωροφυλακής εξοντώνει τους λήσταρχους Γιαγκούλα, Μπαμπάνη και Τσαμήτρα. Τα κεφάλια τους τίθενται σε κοινή θέα στην Κατερίνη.

1930…. Στον Ισημερινό, ομάδα αρχαιολόγων ανακαλύπτει θησαυρούς των Ίνκας, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια δολάρια.

1941…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί αποκόπτουν τη χερσόνησο της Κριμαίας από την ΕΣΣΔ.

1944…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισέρχεται στο Ρίμινι της Ιταλίας και υψώνει την ελληνική σημαία.

1951…. Ο Πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος χαιρετίζει τη ληφθείσα απόφαση στη Διάσκεψη της Οτάβας για την ένταξη της Ελλάδας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ).

1964…. Η Μάλτα ανεξαρτητοποιείται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1965…. Στην Ελλάδα, βαπτίζεται η κόρη των Βασιλέων. Το όνομά της Αλεξία.

1974…. Νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

1976…. Στην Ελλάδα, ανακοινώνεται νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα υπηρετούν στο στρατό όλες οι άγαμες Ελληνίδες από 20-32 ετών.

1985…. Η Μαντόνα φθάνει για πρώτη φορά στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ της «Like a Virgin».

1990…. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος επισκέπτεται το Άγιο Όρος.

1991…. Η Αρμενία, κατόπιν δημοψηφίσματος,κηρύσσει την ανεξαρτησία της, μέσα στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.).

…. Την ίδια μέρα, η αμερικανική ομοσπονδία του μπάσκετ ανακοινώνει, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης του 1992, τη δημιουργία της αποκληθείσας «Ντριμ Τιμ», που αποτελείται από παίκτες του ΝΒΑ.

1992…. Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Γαλλία, το 51,05% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της συνθήκης του Μάαστριχτ.

….. Την ίδια μέρα, το Βατικανό ανακοινώνει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Μεξικό, τερματίζοντας μια εχθρότητα που κράτησε 130 έτη και που στιγματίστηκε από αιματηρές διώξεις κληρικών.

1993…. Συνταγματική κρίση στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν διαλύει το Κοινοβούλιο, προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για 11-12 Δεκεμβρίου και καταργεί το Σύνταγμα.

2003…. Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Μιστράλ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Κάντιθ της Ισπανίας.

Σαν σήμερα το 1452 γεννήθηκε ο μοναχός και διοικητής της Φλωρεντίας, Ιερώνυμος Σαβοναρόλα, το 1934 ο καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας, Λέοναρντ Κοέν, το 1947 ο αμερικανός συγγραφέας και μετρ του τρόμου, Στίβεν Κινγκ, το 1950 ο αμερικανός ηθοποιός, Μπιλ Μάρεϊ και το 1966 ο αμερικανός ηθοποιός, Κίφερ Σάδερλαντ. Την ίδια μέρα το 1832 πέθανε ο σκωτσέζος μυθιστοριογράφος και ποιητής, Σερ Ουόλτερ Σκοτ, γνωστός για το έργο του «Ιβανόης», το 1996 ο επιχειρηματίας, Θόδωρος Βαρδινογιάννης, το 1998 η αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου, Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ και το 2006 ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας, Τάσος Αθανασιάδης (Οι Πανθέοι, Η Αίθουσα του Θρόνου, Οι φρουροί της Αχαΐας, Οι τελευταίοι εγγονοί).

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!