Σε κίνδυνο η υγεία των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 Σε κίνδυνο η υγεία των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19
Ερώτηση 37 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε κίνδυνο η υγεία των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19... Σε κίνδυνο η υγεία των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19

Ερώτηση 37 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε κίνδυνο η υγεία των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υγείας με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 37 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, φέρνοντας στην επιφάνεια άλλη μία αποτυχία του «επιτελικού κράτους» να προστατέψει την υγεία και την ασφάλεια των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ), που είναι μεταμοσχευμένοι, σε ανοσοκαταστολή, καρκινοπαθείας, κλπ κι ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19, τους οποίους η κυβέρνηση υποχρεώνει να επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις, χωρίς καμία προστασία, την ώρα που τα σχολεία είναι χώροι υπερμετάδοσης της μετάλλαξης «Δ».

Ειδικότερα, επισημαίνεται η ανεπάρκεια της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, που από τη μία υποχρεώνει όλους τους δημόσιους υπάλληλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου να επιστρέψουν στην εργασία τους με τους όρους που ισχύουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και να εργαστούν σε υπηρεσίες back office, από την άλλη, είτε δείχνουν να αδιαφορούν για τους εκπαιδευτικούς, αφού στα σχολεία δεν υπάρχει υπηρεσία χωρίς κοινό (back office) είτε αγνοούν την εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Το αποκορύφωμα της κυβερνητικής ανικανότητας αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι, ενώ υπάρχει πρόβλεψη δικαιολογημένης απουσίας από τη σχολική τάξη των μαθητών που οι γονείς τους ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αν οι γονείς αυτών των μαθητών είναι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, τα παιδιά τους θα μένουν σπίτι για να μη μεταδώσουν στους γονείς τους τον ιό covid-19, αλλά οι γονείς θα πηγαίνουν στο σχολείο υποχρεωτικά, χωρίς το δικαίωμα της ειδικής άδειας απουσίας!

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Παιδείας και Θρησκευμάτων
• Εσωτερικών
• Υγείας

ΘΕΜΑ: «Σε κίνδυνο η υγεία των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19.»

Σύμφωνα με την υποπερ. 1.1 – 1.11. της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17-9-2020, Κοινής Απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, ως άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19, κατόπιν των από 8.9.2020 και 11.9.2020 εισηγήσεων της αρμόδιας επιτροπής, καθορίζονται ως ακολούθως:
1.1. Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
1.2. Άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
1.3. Άτομα με διάγνωση νεοπλασίας, που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.
1.4. Άτομα με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα, ή μυέλωμα) που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.
1.5. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια -ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ` οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο.
1.6. Άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μια ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα).
1.7. Άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
1.8. Γυναίκες που κυοφορούν.
1.9. Άτομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200μL.

Έκτοτε, με αλλεπάλληλες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) στους παραπάνω ανήκοντες στις ομάδες αυξημένου κινδύνου δόθηκε η δυνατότητα ειδικής άδειας απουσίας από την υπηρεσία τους, για την προστασία της υγείας τους. Στο πλαίσιο αυτό και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε την υπ. Αρ. Πρωτ. 136503/Ε3/8-10-2020 εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία: «Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που εμπίπτουν στις ανωτέρω ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται κατόπιν αίτησής τους να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια απουσίας, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από τις σχολικές μονάδες για τον λόγο αυτό δυνάμει των παγίων διατάξεων περί χορήγησης αναρρωτικών αδειών.»

Ωστόσο, με την ΚΥΑ, αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/12-9-2021 (ΦΕΚ Β΄ 4206), με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00.», η οποία επεκτείνει τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που περιλαμβάνει, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι: «Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 – 1.11. της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17-9- 2020 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.»

Με βάση τα παραπάνω κι εν απουσία άλλης ρύθμισης για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ (Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό) των σχολικών μονάδων, οι ανήκοντες στις ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν κανονικά με τους μαθητές τους στις σχολικές μονάδες που είναι τοποθετημένοι.

Κι ενώ σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. , Αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 55254/ 10-9-2021 (ΦΕΚ 4187, Τ. Β΄) οι μαθητές που συνοικούν με άτομο/άτομα που πάσχει/πάσχουν από υποκείμενο νόσημα που οδηγεί σε σοβαρή ανοσοκαταστολή, κ.λ.π, δίνεται η δυνατότητα αποχής τους από τη δια ζώσης διδασκαλία και η ένταξή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, επειδή οι γονείς τους βρίσκονται σε κίνδυνο, οι ίδιοι οι γονείς τους είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται δια ζώσης στα σχολεία!!!

Επειδή, οι παραπάνω διατάξεις συνιστούν τον ορισμό του νομοθετικού τραγέλαφου.
Επειδή, ειδικά στην Πρωτοβάθμια οι μαθητές είναι σε ηλικίες από τεσσάρων(4) έως δώδεκα(12) ετών, ηλικίες για τις οποίες δεν έχει εγκριθεί ο εμβολιασμός κατά του covid-19.
Επειδή, ο εμβολιασμός των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δώδεκα(12) ετών και άνω κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, περίπου 10%.
Επειδή, σύμφωνα με τους ειδικούς η μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» του κορονοϊού έχει αυξημένη μεταδοτικότητα στις μικρές και πολύ μικρές ηλικίες.
Επειδή, τα άτομα αυξημένου κινδύνου εξακολουθούν να απειλούνται σοβαρά από τον covid-19.
Επειδή, δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής εργασίας με τη μορφή του back office.
Επειδή, μόλις ξεκίνησε ο εμβολιασμός με τρίτη δόση, ειδικά για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Επειδή, η προστασία της υγείας και της ασφάλειας είναι υπέρτατο αγαθό, συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν σε αίθουσες με ανεμβολίαστους μαθητές υψηλής μεταδοτικότητας του ιού;

2. Θα δοθεί η δυνατότητα ειδικής άδειας απουσίας για αυτή την κατηγορία των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ;

3. Υπάρχει σχετική απόφαση της Επιτροπής Ειδικών για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ραγκούσης Γιάννης
Ζαχαριάδης Κώστας

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

error: Content is protected !!