Σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου Σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου
610…. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Φλάβιος Φωκάς συλλαμβάνεται, εκτελείται και το σώμα του καίγεται στην αγορά του Βοός. Την ίδια ημέρα η σύγκλητος και... Σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου

610…. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Φλάβιος Φωκάς συλλαμβάνεται, εκτελείται και το σώμα του καίγεται στην αγορά του Βοός. Την ίδια ημέρα η σύγκλητος και ο λαός προσφέρουν το στέμμα στον Ηράκλειο. Η στέψη τελείται από τον Πατριάρχη Σέργιο, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου, στο Μέγα Παλάτιον. Στη συνέχεια ακολουθεί ο γάμος του με την Φαβία, η οποία μετονομάζεται σε Ευδοκία, και κατόπιν η στέψη της ως αυτοκράτειρα.

869…. Αρχίζει η Δ’ Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα αποφασίσει για την τύχη του Πατριάρχη Φώτιου.

1582…. Μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε! Η 4η Οκτωβρίου 1582 ήταν η τελευταία ημέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου. Η αμέσως επόμενη ημέρα και 1η του Γρηγοριανού Ημερολογίου είναι η 15η Οκτωβρίου. Οι ημέρες από τις 5 Οκτωβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου «δε θα υπάρξουν ποτέ», καθώς απαλείφονται, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1793…. Κατά την διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, καταργείται από θρησκεία ο χριστιανισμός στη Γαλλία.

1840…. Ανευρίσκεται το θαυματουργό λείψανο του οσίου Ευδοκίμου του Βατοπεδινού εν Άθω, στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

1864…. Η πόλη Καλκούτα της Ινδίας καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από κυκλώνα. Πεθαίνουν 60.000 άνθρωποι.

1886…. Ιδρύεται η πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, μετά από την ανακάλυψη χρυσού στην περιοχή.

1892…. Η τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των Ντάλτον. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στο Κόφι Βιλ του Κάνσας γίνονται αντιληπτοί από τους πολίτες και στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολουθεί σκοτώνονται οι τέσσερις, ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Έμετ Ντάλτον, ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια.

1900…. Στο Παρίσι, το Συνέδριο της Ειρήνης καταδικάζει τη βρετανική πολιτική στη Νότια Αφρική και διακηρύττει το δικαίωμα της Δημοκρατίας των Μπόερς για αυτοδιάθεση.

1908…. Η Βουλγαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με βασιλιά το Φερδινάνδο Α’.

1910…. Η Πορτογαλία ανατρέπει το καθεστώς της μοναρχίας και ανακηρύσσεται δημοκρατία, μετά από ένα επιτυχές επαναστατικό κίνημα κατά του βασιλιά Εμμανουήλ Β’.

1912 (π. ημ.)…. Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας στο μέτωπο των Συμμάχων και του Μαυροβουνίου, που είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Πύλης από τις 25 Σεπτεμβρίου. Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.

1919…. Ο Έντζο Φεράρι κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα θα ιδρύσει την αυτοκινητοβιομηχανία που φέρει το όνομά του.

1922…. Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Επαναστατικής Επιτροπής, οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας (Μικρασιατική Καταστροφή) θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής ορίζεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1930…. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει την έναρξη των Α’ Βαλκανικών Αγώνων Στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού. Ο επικοντιστής του Παναθηναϊκού, Αργύρης Καραγιάννης, γίνεται ο πρώτος έλληνας βαλκανιονίκης.

….. Την ίδια μέρα, τίθεται σε ισχύ η σύμβαση για την εγκατάσταση αυτόματων τηλεφωνικών κέντρων στην Αθήνα και τον Πειραιά.

1947…. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, καλεί τους Αμερικανούς να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος και πουλερικών, για να υπάρξει περισσότερο διαθέσιμο φαγητό για την Ευρώπη, που υποφέρει από πείνα.

1949…. Γίνεται η επίσημη έπαρση της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών, στο νέο κτίριο του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

1969…. Παραδίδεται στην κυκλοφορία η νέα οδική αρτηρία Κορίνθου-Πατρών.

1984…. Εκτοξεύεται από τη Φλόριντα το διαστημόπλοιο Τσάλεντζερ με επταμελές πλήρωμα. Είναι το μεγαλύτερο πλήρωμα στην ιστορία των διαστημικών ταξιδιών.

1988…. Στη Χιλή, σε δημοψήφισμα το 54,8% καταψηφίζει την πρόταση να παραμείνει ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ για άλλα 8 χρόνια στο ύπατο αξίωμα του κράτους.

1999…. Στο Λονδίνο, έπειτα από σύγκρουση δύο τραίνων υψηλής ταχύτητας στο σταθμό του Πάντινγκτον, βρίσκουν το θάνατο 31 και τραυματίζονται 400 άτομα.

2000…. Λαϊκή εξέγερση στο Βελιγράδι, με στόχο την ανατροπή του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται στο Βελιγράδι για να διαμαρτυρηθούν για την απάτη στις προεδρικές εκλογές. Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του Μιλόσεβιτς και εισβάλλουν στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλώσεις θα ανάγκασουν το Μιλόσεβιτς να παραδεχθεί την ήττα του και να παραιτηθεί.

2009…. Ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Σαν σήμερα το 1713 γεννήθηκε ο γάλλος εγκυκλοπαιδιστής, απ’ τους κυριότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού, Ντενίς Ντιντερό, το 1864 ο γάλλος εφευρέτης, Λουί Λιμιέρ, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Αύγουστο κατασκεύασαν το 1895 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή, το 1969 ο τραγουδιστής, Γιάννης Κότσιρας και το 1975 η αγγλίδα ηθοποιός, Κέιτ Γουίνσλετ. Την ίδια μέρα το 1918 σκοτώθηκε ο γάλλος κασκαντέρ και αεροπόρος, Ρολάν Γκαρός και το 1983 πέθανε ο Ερλ Τάπερ, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Tupperware που ειδικεύεται σε πλαστικά σκεύη κουζίνας.

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!