Videogames και περιβάλλον: Μια σχέση πολύ βαθύτερη απ’ ότι πιστεύουμε Videogames και περιβάλλον: Μια σχέση πολύ βαθύτερη απ’ ότι πιστεύουμε
Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών αναπτύσσεται ταχύτατα και έρχεται όλο και πιο κοντά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Από ένα διαδραστικό έκθεμα, δημιουργία του φυσικού... Videogames και περιβάλλον: Μια σχέση πολύ βαθύτερη απ’ ότι πιστεύουμε

Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών αναπτύσσεται ταχύτατα και έρχεται όλο και πιο κοντά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Από ένα διαδραστικό έκθεμα, δημιουργία του φυσικού William Higinbotham το 1958, στα “ντουλάπια” που λειτουργούσαν με κέρμα των δεκαετιών 70-90 και από τις οικιακές κονσόλες στις οθόνες των κινητών, η πρόσβαση σε αυτά είναι πιο εύκολη από ποτέ. 

Υπολογίζεται ότι περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, περίπου το ⅓ του παγκόσμιου πληθυσμού, παίζουν βιντεοπαιχνίδια σε κάποια μορφή, ενώ η βιομηχανία αποφέρει περισσότερα κέρδη απ’ ότι το Hollywood, το Bollywood και η μουσική σε δίσκους μαζί. Μάλιστα το 2017, 666 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δει κόσμο να παίζει βιντεοπαιχνίδια στο Youtube ή το Twitch, αριθμός μεγαλύτερος απ’ ότι οι θεατές του Netflix, του HBO και του ESPN συνολικά.

Γίνεται επομένως εμφανές ότι μιλάμε για μια τεράστιας έκτασης βιομηχανία. Λιγότερο φανερή όμως είναι η σχέση της με το περιβάλλον. Ξεκινώντας ήδη από την κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται ότι οι κονσόλες καταναλώνουν περίπου 34 τεραβατώρες ετησίως, αριθμός που αναλογεί σε περίπου 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Σε αυτή προστίθενται και οι διακομιστές που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των διαδικτυακών παιχνιδιών, και που μένουν ανοιχτοί όλο το εικοσιτετράωρο. 

Υπάρχει ακόμη μια πληθώρα παραγόντων που επηρεάζουν το περιβάλλον, όπως τα πετρελαιοειδή προϊόντα που αξιοποιούνται για την παραγωγή, το περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εργασιών προκειμένου να μεταλευτούν οι πρώτες ύλες, ακόμη και τα αεροπορικά μίλια που συχνά χρειάζεται να διανύσουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Όμως με τις περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν αρχίσει να συμβαίνουν σε διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό έχει αρχίσει να υπάρχει προσπάθεια για την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των εταιριών. Σημαντική για παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία Playing for the Planet στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτή τα μέλη, εταιρείες παραγωγής και διανομής βιντεοπαιχνιδιών, δεσμεύονται να βοηθήσουν τόσο μέσα από την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όσο και μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού τους και με δράσεις όπως η δενδροφύτευση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φαίνεται να αποτελεί η Space Ape Games, εταιρεία παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών για κινητά, η οποία προσπαθεί να ακολουθήσει πιο “πράσινες” πρακτικές καθώς και να βοηθήσει άλλες εταιρείες να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό το επιτυγχάνουν εν μέρει μέσα από την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλεκτροδότηση των εργασιακών τους χώρων. Παράλληλα ασκούν πιέσεις στην εταιρεία που τους παρέχει υπηρεσίες cloud ώστε να κάνουν τις υπηρεσίες τους πιο βιώσιμες (σύμφωνα με τους ίδιους, περίπου οι μισές εκπομπές τους προέρχονται από τη χρήση της υπηρεσίας cloud).

Στην ελάττωση του αντικτύπου φαίνεται να συνέβαλε και ο Covid-19 σε κάποιο βαθμό. Πολλές από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για βιντεοπαιχνίδια όπως η E3, η GDC και η Gamescom καθώς και άλλες μικρότερες εκδηλώσεις γίνονταν σε ηλεκτρονική μορφή αποκλειστικά. Αυτό συνεπάγεται λιγότερες μετακινήσεις και μείωση στη χρήση μέσων για το στήσιμο της εκδήλωσης.

Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν είναι μέσω ευαισθητοποίησης και ενεργειών “πράσινης ενεργοποίησης”. Μεταξύ άλλων υπάρχουν βιντεοπαιχνίδια τα οποία παρουσιάζουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον ή καλούν τους παίκτες να δράσουν με τρόπους φιλικούς προς αυτό. Από την άλλη η διαδικασίες “πράσινης ενεργοποίησης” περιλαμβάνουν προτροπές για ενασχόληση με περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω των παιχνιδιών. Για παράδειγμα στο Pokemon Go οι παίκτες παρακινήθηκαν να συμμετάσχουν σε καθαρισμούς κατά την παγκόσμια ημέρα της Γης για τις οποίες θα λάμβαναν αμοιβές στο παιχνίδι αν συμμετείχε αρκετός κόσμος. Αντίστοιχα το διαδικτυακό παιχνίδι Runescape σε συνεργασία με το United for Wildlife έδινε δωρεάν ένα ηλεκτρονικό κατοικίδιο για τον χαρακτήρα των παικτών που απάντησαν σωστά σε ένα ερωτηματολόγιο για την προστασία των ρινόκερων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά γίνονται ενέργειες τόσο από την κοινότητα όσο και από δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων σχετικών με το περιβάλλον. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Αυστραλία αρκετές εταιρείες δώρισαν κάποιο ποσό για την παροχή στήριξης στους πληγέντες, ενώ στα ελληνικά δεδομένα αξίζει να αναφερθεί το παράδειγμα των Unboxholics όπου μέσα από ένα livestream κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 300.000€ για την υποστήριξη των πυρόπληκτων καθώς και των ζώων. Επίσης στα πλαίσια της εκδήλωσης της gamescom 2021 έγινε η δράση gamescom forest, ένα πρόγραμμα αναδάσωσης βασισμένο στις δωρεές των θεατών.  Ακόμη υπάρχουν πλατφόρμες όπως το Humble Bundle όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί ηλεκτρονικά αντίτυπα βιντεοπαιχνιδιών με σημαντικό μέρος των εσόδων να δίνεται σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς όπως η WWF. 

Η βιομηχανία αυτή λοιπόν έχει σοβαρό αντίκτυπο στο περιβάλλον, όμως οι ενέργειες τόσο των εταιρειών όσο και της κοινότητας σίγουρα δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Όλοι οφείλουμε να προσέχουμε το περιβάλλον και ο κόσμος των βιντεοπαιχνιδιών φαίνεται να το έχει καταλάβει.

csii.gr

error: Content is protected !!