Γ. Ραγκούσης: Να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή τις έγγραφες θέσεις της προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τις οποίες ψευδώς συνομολόγησε έλλειψη υπαιτιότητας της ΟΛΠ ΑΕ για τη μη υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων στο Λιμάνι του Πειραιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ 15 Οκτωβρίου 2021 fonisalaminas
Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης την ανάγκη να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή τις έγγραφες θέσεις της προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τις οποίες ψευδώς συνομολόγησε έλλειψη υπαιτιότητας της ΟΛΠ ΑΕ για τη μη υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων στο Λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να της παραδώσει το 16% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
Πειραιάς, 6/10/2021
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τουςΥπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 48 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά την πρόσφατη κυβερνητική ψήφιση κύρωσης της σκανδαλώδους τροποποιητικής Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ ΑΕ.
Ειδικότερα με αυτήν η Κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί, αφού επέρριψαν εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο την ευθύνη για τη μη έγκαιρη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας, της εκχώρησαν το κρίσιμο 16% των μετοχών του ΟΛΠ που διαχειριζόταν το ΤΑΙΠΕΔ, συνομολογώντας, ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τον προσυμβατικό έλεγχο, πως οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων – με τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμεύσει την ΟΛΠ ΑΕ- «ανάγονται σε εξωγενείς παράγοντες που δεν υπάγονται στη σφαίρα επιρροής της εταιρίας».
Ειδικότερα τα ανωτέρω προκύπτουν ως συνομολογημένες θέσεις του Ελληνικού Δημοσίου, όπως νομίμως αυτό εκπροσωπήθηκε, δεσμεύοντας μάλιστα την κρίση του Δικαστηρίου και εξαπατώντας την πειραϊκή κοινωνία .
Πάρα ταύτα, την αντισυμβατική συμπεριφορά της ΟΛΠ ΑΕ, όπως και τις συστηματικές καθυστερήσεις της -για μία προς μία τις υποχρεωτικές επενδύσεις- αποτυπώνει ξεκάθαρα ο Ανεξάρτητος Μηχανικός στις τεχνικές εκθέσεις Προόδου των έργων, που έχουν τεθεί υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
Επειδή βάσει των ανωτέρω, οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης δια των κ.κ. Σταϊκούρα – Πλακιωτάκη προκειμένου ν’ απαλλάξουν- ενάντια στο δημόσιο συμφέρον- την ΟΛΠ ΑΕ από την αναμφισβήτητη συμβατική ευθύνη της, στοιχειοθετούν βαρύτατες ευθύνες, οι ερωτώμενοι Υπουργοί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το ακριβές περιεχόμενο των θέσεων του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το υπό κρίση ζήτημα, όπως αυτές περιλαμβάνονται στους φακέλους της υπόθεσης που κατατέθηκαν ενώπιον του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Τέλος καλούνται οι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης να καταθέσουν τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου, με τις οποίες συνομολογείται η μη υπαιτιότητα της ΟΛΠ ΑΕ για τη μη εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων, καθώς και τη γνωμοδότηση που αποδίδει τη μη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της ΟΛΠ ΑΕ «σε εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι δεν υπάγονται στη σφαίρα επιρροής της ΟΛΠ ΑΕ».
Επιπλέον, ο Υπουργός Ναυτιλίας καλείται να καταθέσει τυχόν υποβληθέντα -ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου- σχετικό φάκελο υπόθεσης ή συμπληρωματικά έγγραφα/γνωμοδοτήσεις αρμοδίων οργάνων του Υπ. Ναυτιλίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2021
ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς
1. Οικονομικών
2. Δικαιοσύνης
3. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: Να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή τις έγγραφες θέσεις της προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τις οποίες ψευδώς συνομολόγησε έλλειψη υπαιτιότητας της ΟΛΠ ΑΕ για τη μη υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων στο Λιμάνι του Πειραιά.
Με την πρόσφατη κύρωση της σκανδαλώδους τροποποιητικής Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ ΑΕ, η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί, αφού επέρριψαν εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο την ευθύνη για τη μη έγκαιρη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας, της εκχώρησαν το κρίσιμο 16% των μετοχών του ΟΛΠ που διαχειριζόταν το ΤΑΙΠΕΔ, συνομολογώντας, ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τον προσυμβατικό έλεγχο, πως οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων – με τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμεύσει την ΟΛΠ ΑΕ- «ανάγονται σε εξωγενείς παράγοντες που δεν υπάγονται στη σφαίρα επιρροής της εταιρίας».
Μάλιστα, τα ανωτέρω δεν συνιστούν αξιολογικές κρίσεις του Δικαστηρίου, όπως ατυχώς, ο κ. Σταικούρας έσπευσε να ισχυριστεί κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, αλλά προκύπτουν ως συνομολογημένες θέσεις του Ελληνικού Δημοσίου, όπως νομίμως αυτό εκπροσωπήθηκε, δεσμεύοντας μάλιστα την κρίση του Δικαστηρίου και εξαπατώντας την πειραϊκή κοινωνία.
Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάσαμε, τόσο στο πλαίσιο της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής, όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής, από το σκεπτικό της αριθμ. 381/2021 Πράξης του Ζ’ Κλιμακίου (ΣΤ’ ΔΙΑΚΟΠΩΝ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκύπτει πως το Ελληνικό Δημόσιο, δια του Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπ. Οικονομικών, «συνομολογεί μη υπαιτιότητα του ΟΛΠ ΑΕ για τη μη εκπλήρωση των συμφωνηθέντων υποχρεωτικών επενδύσεων».
Επιπλέον, από το σκεπτικό της αριθμ. 382/2021 Πράξης του Ζ’ Κλιμακίου (Π ΔΙΑΚΟΠΩΝ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκύπτει πως το ΤΑΙΠΕΔ, δια του εκτελούντος χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου, αποδίδει με κατατεθείσα γνωμοδότησή του, την αντισυμβατική συμπεριφορά της εταιρίας σε «εξωγενείς παράγοντες που δεν ανάγονται στη σφαίρα επιρροής της εταιρίας ΟΛΠ ΑΕ».
Πάρα ταύτα, την αντισυμβατική συμπεριφορά της ΟΛΠ ΑΕ, όπως και τις συστηματικές καθυστερήσεις της -για μία προς μία τις υποχρεωτικές επενδύσεις- αποτυπώνει ξεκάθαρα ο Ανεξάρτητος Μηχανικός στις τεχνικές εκθέσεις Προόδου των έργων, που έχουν τεθεί υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
Για τους λόγους αυτούς, οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης δια των κ.κ. Σταικούρα – Πλακιωτάκη προκειμένου ν’ απαλλάξουν- ενάντια στο δημόσιο συμφέρον- την ΟΛΠ ΑΕ από την αναμφισβήτητη συμβατική ευθύνη της, στοιχειοθετούν βαρύτατες ευθύνες.
Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιο το ακριβές περιεχόμενο των θέσεων του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το υπό κρίση ζήτημα, όπως αυτές περιλαμβάνονται στους φακέλους της υπόθεσης που κατατέθηκαν στις 29.7.2021 (αριθμ. πρωτ. 40416) και (αρ. πρωτ. 40352), ενώπιον του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το έγγραφο 94811//ΕΞ/2021/29.7.2021 του Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και με το 48411/29.7.2021 έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ;
ΑΚΕ
• Να καταθέσουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης
1. Τις αποφάσεις/γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου με τις οποίες συνομολογείται μη υπαιτιότητα της εταιρίας ΟΛΠ ΑΕ για τη μη εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων, που περιλαμβάνονται στο φάκελο υπόθεσης που κατατέθηκε στο Ζ’ Κλιμάκιο (ΣΤ΄ΔΙΑΚΟΠΩΝ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως νομίμως εκπροσωπήθηκε από το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπ. Οικονομικών, στις 29.7.2021 (αριθμ. Πρωτ. 40416) με το έγγραφο 94811//ΕΞ/2021/29.7.2021, στο πλαίσιο ελέγχου νομιμότητας του σχεδίου σύμβασης τροποποίησης της κυρωθείσας με το ν. 4404/2016 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ» (ΟΛΠ ΑΕ).
2.Τη γνωμοδότηση που αποδίδει «σε εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι δεν υπάγονται στη σφαίρα επιρροής της ΟΛΠ ΑΕ» τη μη εκπλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεωνκαι η οποία περιλαμβάνεται στο φάκελο που κατατέθηκε στο Ζ’ Κλιμάκιο (Π’ ΔΙΑΚΟΠΩΝ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το ΤΑΙΠΕΔ, δια του εκτελούντος χρέη διευθύνοντος συμβούλου του, στις 29.7.2021 (αρ. πρωτ. 40352} με το 48411/29.7.2021 έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο ελέγχου νομιμότητας της τροποποίησης του Σχεδίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και του Σχεδίου Σύμβασης Μετόχων μεταξύ της εταιρείας με την επωνυμία Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ» (ΤΑΙΠΕΔ} και της εταιρείας με την επωνυμία «COSCO SHIPPING (Χονγκ Κονγκ) Co., Limited» (COSCΟ).
• Να καταθέσει ο Υπουργός Ναυτιλίας τυχόν υποβληθέντα -ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου- σχετικό φάκελο υπόθεσης ή συμπληρωματικά έγγραφα/γνωμοδοτήσεις αρμοδίων οργάνων του Υπ. Ναυτιλίας.
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ραγκούσης Ιωάννης
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Σαντορινιός Νεκτάριος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζουράρις Κων/νος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κώστας
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κων/νος
Μωραΐτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου – Παναγιού Γιώτα
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος