Ένας αστικός κήπος στον δήμο Παπάγου-Χολαργού για κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των νέων με αναπηρία
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ 16 Οκτωβρίου 2021 fonisalaminas
Ένας κήπος μέσα στο αστικό τοπίο του δήμου Παπάγου-Χολαργού δημιουργήθηκε και από την περασμένη εβδομάδα παράγει ομορφιά και δράση από τους ανθρώπους που τον δουλεύουν. Και οι άνθρωποι αυτοί είναι άτομα με αναπηρία σε συνεργασία με ειδικούς και εθελοντές.
Η δημοτική Αρχή αξιοποίησε τον ελεύθερο χώρο που υπάρχει ακριβώς έξω από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο και μαζί με το Σωματείο «Equalact Social, Δράση για την Κοινωνική Ισότητα-ΑΜΕΑ», στοχεύουν τόσο στην προώθηση της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, όσο και στην προώθηση του εθελοντισμού και της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Ο «Αστικός Κήπος – BIOHABILITY», όπως ονομάστηκε, εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή και απευθύνεται σε ενήλικα άτομα με αναπηρία έως 25 ετών, που κατοικούν στον δήμο. Εκεί γίνονται πλέον φυτεύσεις και καλλιέργειες, ενώ θα λειτουργεί bazaar φυτών, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τις ανάγκες του προγράμματος και των ωφελούμενων καλλιεργητών.
«Είναι ένα νέο εγχείρημα του δήμου μας, που σκοπό έχει την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Ένα πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από τον δήμο σε συνεργασία με το Σωματείο Equalact Social και με τη στήριξη πολύτιμων εθελοντών, όπως ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, βιολόγος, κ.α.», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος και στη συνέχεια αναφέρει:
«Στόχος μας μέσα από τη δημιουργία του, είναι η απασχόληση, η καλλιέργεια δεξιοτήτων, η ενίσχυση των δεσμών με την ευρύτερη κοινότητα, η καταπολέμηση των κοινωνικών προκαταλήψεων, καθώς και η προώθηση του εθελοντισμού και της περιβαλλοντικής συνείδησης. Ο Αστικός Κήπος – Biohability, για τον οποίο νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι, είναι ένας μικρός παράδεισος, στον οποίο μπαίνοντας, το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις, είναι η χαρά και η ικανοποίηση, ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σε κάθε δημοκρατική και υγιή κοινωνία, όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα για αυτόνομη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της. Η αναπηρία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ανάπτυξη και δράση του ατόμου που τη φέρει και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα μέσα στον κήπο του δήμου μας, που έχει ήδη καρποφορήσει».
Και ο κ. Αποστολόπουλος καταλήγει λέγοντας: «Όλες οι εργασίες στο χώρο, που περιλαμβάνουν και εικαστικές παρεμβάσεις, έγιναν από εθελοντές και από τους ίδιους τους ωφελούμενους του προγράμματος, υπό την εποπτεία της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Δημητριάδου-Καρασιμοπούλου και με μεγάλη χαρά θα δεχτούμε όσους συμπολίτες μας επιθυμούν να ενταχθούν στη σπουδαία αυτή ομάδα ανθρώπων, είτε ως ωφελούμενοι, είτε ως εθελοντές».
Η κ. Δημητριάδου-Καρασιμοπούλου διέθεσε έμπνευση, χρόνο και μεράκι, προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει αυτός ο κήπος και μιλώντας στο ΑΠE-ΜΠΕ εξήγησε τα χαρακτηριστικά του: «Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο, καινοτόμο και πιλοτικό πρόγραμμα, για μια πολυδύναμη διαδικασία καλλιέργειας μέσα στο αστικό τοπίο, για ένα όραμα που απευθύνεται σε άτομα ΑμεΑ, στα οποία δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν τη γνώση και την εμπειρία της καλλιέργειας και να ασχοληθούν με αυτό. Αξιοποιήσαμε έναν χώρο 200 τ.μ. που υπήρχε και προσφέρουμε και τις διοικητικές υπηρεσίες μας. Ήρθαν ειδικοί και έδειξαν στα παιδιά πώς να χειριστούν την καλλιέργεια και συνδράμουν εθελοντές σε όλη αυτή την προσπάθεια. Όλοι προσφέρουν αφιλοκερδώς, όλο το εξειδικευμένο προσωπικό, με στόχο την κοινωνική αλλά και επαγγελματική ένταξη των ωφελουμένων».
Στην παρούσα φάση ο κήπος παράγει κυρίως αρωματικά φυτά, όπως ρίγανη και φασκόμηλο, ωστόσο σταδιακά θα αναπτυχθούν κι άλλα είδη και μάλιστα το επόμενο στάδιο θα είναι τα μανιτάρια. Ήδη υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο, που παρά τη βροχή την ημέρα των εγκαινίων, επισκέφτηκε τον κήπο και αγόρασε φυτά, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει ανταπόκριση στο πρόγραμμα αυτό, από τους ίδιους τους ωφελούμενους. «Τα παιδιά είναι ευτυχισμένα, το βλέπεις ξεκάθαρα αυτό. Έχουν δεθεί μεταξύ τους και έχουν προσαρμοστεί. Είναι μια όαση χαράς και δημιουργίας», λέει η κ. Δημητριάδου-Καρασιμοπούλου και αναλύει τα πολλαπλά οφέλη από αυτή την πρωτοβουλία:
«Έχουμε αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης, όχι μόνο των νέων καλλιεργητών, αλλά και του κόσμου, που διαπιστώνει τα οφέλη και ταυτόχρονα μπορεί να δει τις ικανότητες αυτών των παιδιών, που αποκτούν πλέον δεξιότητες. Τα παιδιά αναπτύσσουν φιλία μεταξύ τους και λειτουργεί η αίσθηση της ομάδας. Τα προϊόντα είναι βιολογικά, επομένως είναι προϊόντα διατροφικής αξίας. Αξιοποιούνται ανεκμετάλλευτοι χώροι του δήμου με δημιουργικό τρόπο. Ζωγραφίσαμε τους τοίχους και θα το συνεχίσουμε αυτό, καθώς ο χώρος αποκτά έτσι και την αισθητική πλευρά του. Επίσης οι επαγγελματίες του δήμου έχουν ευαισθητοποιηθεί και κάνουμε πρόταση προς τα καταστήματα να ενδιαφερθούν για τα προϊόντα των παιδιών».
Ως προς τις μελλοντικές ενέργειες, η δημοτική σύμβουλος του Παπάγου και του Χολαργού, τονίζει: «Αυτή τη στιγμή απασχολούνται δέκα παιδιά και θα έρθουν κι άλλα, με στόχο να φτάσουμε τους 25. Μόλις ένα κομμάτι του χώρου έχουμε εκμεταλλευτεί και αν όλα πάνε καλά, τότε ο κήπος μας θα εξαπλωθεί κι άλλο. Το γκρι των πολυκατοικιών θα σπάσει με πράσινο και δημιουργία. Ακόμη, σχεδιάζουμε να γίνουν επισκέψεις σχολείων, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και στη μαθητική κοινότητα».
Και στο τέλος συμπληρώνει: «Ο δήμαρχος είναι πολύ ευαίσθητος πάνω σε αυτά τα ζητήματα και γι’ αυτό ανοίγει αμέσως τις διαδικασίες και παρέχει ό,τι χρειάζεται για να προχωρήσει η ιδέα και να υλοποιηθούν τα προγράμματα».
Δημ. Βασιλόπουλος – ΑΠΕ ΜΠΕ