Η ΤΡΙΧΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΡΙΧΙΑ Η ΤΡΙΧΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΡΙΧΙΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Στην Ελλάδα συνηθίζουμε πάντα να μεγαλοποιούμε τα πράγματα και να κάνουμε «την τρίχα-τριχιά», όπως λαϊκά λέμε. Το καλοκαίρι που μας... Η ΤΡΙΧΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΡΙΧΙΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε πάντα να μεγαλοποιούμε τα πράγματα και να κάνουμε «την τρίχα-τριχιά», όπως λαϊκά λέμε. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, καθώς στο Μάτι, έτσι και για τις αναρίθμητες πυρκαγιές ανά την επικράτεια, την εντελώς αποψίλωση βουνών και κάμπων, πόσα αλήθεια δεν είπαμε, και πόσα ακόμη δεν λέμε, πως τάχα μου τα δέντρα που κάηκαν φταίνε για τις πλημμύρες και άλλα τέτοια.

Με την πρόσφατη κακοκαιρία, η οποία και ακόμη συνεχίζεται, άνοιξαν πάλι τα στόματα για να κρίνουν και κατακρίνουν, γιατί έτυχε να πλημμυρίσουν οι περιοχές που κάηκαν το καλοκαίρι, λες και ήσαν οι μόνες, αφού ακόμη και στο Φάληρο κολύμπησαν σπίτια, άνθρωποι και αυτοκίνητα!

Εν πάση περιπτώσει, αμέσως μετά τις πρώτες και μεγάλες καταστροφές, η Πολιτική Προστασία συνεκάλεσε έκτακτο συμβούλιο να καταμετρήσει τις πιθανότητες και να λάβει δραστικά μέτρα, όπως στην περιοχή του Ιλισού την απαγόρευση της κυκλοφορίας από μία μέχρι οκτώ το πρωΐ.

Οι κρίσεις και επικρίσεις δεν σταμάτησαν, ώσπου αναγκάστηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου τής ΝΔ να επιδείξει μέσω του κινητού του εικόνες από ένα Νοσοκομείο στην Γερμανία που είχε πλημμυρίσει σε ανάλογη περίπτωση, όταν του είπαν πως μαθητές σχολείου της Νέας Φιλαδέλφειας, σχημάτισαν γέφυρα με θρανία για να βγουν από το κοντέϊνερ όπου έκαναν μάθημα και να σωθούν, ένα παράπηγμα το οποίο στήθηκε πρόχειρα και πλησίον γέφυρας μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, με την ρητή υπόσχεση της Πολιτείας να μεταστεγαστεί «σύντομα» σε κανονικό κτίριο.

Χωριά, παραλίες, περιουσίες, σπίτια, επιχειρήσεις και άνθρωποι ρήμαξαν, δρόμοι άνοιξαν στα δύο ή εις βάθος, βουνά κατολίσθησαν, ένας βοσκός πνίγηκε, μία γυναίκα στον Κολωνό σώθηκε επιβαίνουσα «κανό» και κωπηλατούσα, ένα λεωφορείο με επιβάτες εγκλωβίστηκε μπροστά στο Ίδρυμα Νιάρχου κάτω από γέφυρα και κάτι ακόμη περιστατικά. Θα διαπιστώσουμε όμως πόσο κακό είναι να μεμψιμοιρούμε, να τα θέλουμε όλα δικά μας, και να κάνουμε την «τρίχα-τριχιά», όταν όπως επίσης είπε ο εκπρόσωπος Τύπου τής ΝΔ. σε ανάλογες περιπτώσεις σε Βέλγιο και Γερμανία, έχουν χαθεί εκατόν ογδόντα άνθρωποι.

error: Content is protected !!