ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Στην χώρα μας, μπορεί να συμβαίνει το χείριστον, αλλά το ίδιο κακό απλώνεται παντού στον σημερινό κόσμο, ο οποίος εν... ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Στην χώρα μας, μπορεί να συμβαίνει το χείριστον, αλλά το ίδιο κακό απλώνεται παντού στον σημερινό κόσμο, ο οποίος εν ονόματι του εκμοντερνισμού, της παγκοσμιοποίησης και άλλων τέτοιων νεωτεριστικών πρωτοβουλιών και πρακτικών, εξοστρακίζει ολοένα και περισσότερο τον πολιτισμό, φτάνοντας μάλιστα και στο σημείο να καταργεί και την ίδια την μακραίωνη ιστορία πολιτισμού αυτού του πλανήτη.

Στην δική μας πατρίδα, η απαξίωση του πολιτισμού ξεκινά από την επιβολή λησμονιάς των ηθών, των εθίμων και των παραδόσεων του λαού μας, για να ολοκληρωθεί με την χαριστική βολή στην γλώσσα μας, την πληρέστερη γλώσσα του πλανήτη από καταβολής κόσμου, είτε δια νόμων, όπως αυτών οι οποίοι μας επέβαλαν την νέα γραμματική, την «απλοποιημένη» ορθογραφία, την μετάλλαξη των λέξεων, μέσα από τις οποίες εκφράζονται σκέψεις και συναισθήματα και την τραγική συρρίκνωση του λεξιλογίου, σε σημείο μάλιστα οι νεότερες γενιές για να δύνανται να εκφρασθούν, να χρησιμοποιούν υποκατάστατα από την αμερικανική γλώσσα, και πάλι να μην μπορούν να τα καταφέρουν.

Διαβάζω κατ’ αυτάς, ότι στο Λονδίνο, ένας θεατρικός όμιλος, μη επιχορηγούμενος, ζητεί δημοσίως βοήθεια, αιτούμενος θεατρικές στολές για να ανεβάσει ένα έργο, καθώς δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για να τις δημιουργήσει μόνος του, και με υπόσχεση να τις επιστρέψει πίσω. Πρόκειται για το «Woolton Drama Group», το οποίο επέλεξε την επαιτεία προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει. Ένα ελάχιστο, ελαχιστότατο δείγμα είναι αυτό, και δυστυχώς τα κράτη σε όλον τον κόσμο τού σωτηρίου 21ου αιώνα, με την τακτική την οποία επιλέγουν και εξασκούν τις αποφάσεις τους κατά του πολιτισμού, τον αποδυναμώνουν έως και αφανισμού.

error: Content is protected !!