Γιατί οι άνθρωποι «μαγνητίζονται» από τις αρνητικές ειδήσεις; Γιατί «ταξιδεύουν» γρηγορότερα από τις αληθινές; Γιατί οι άνθρωποι «μαγνητίζονται» από τις αρνητικές ειδήσεις; Γιατί «ταξιδεύουν» γρηγορότερα από τις αληθινές;
«Ακαδημαϊκές έρευνες δείχνουν ότι οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) ταξιδεύουν δέκα φορές πιο γρήγορα από τις αληθινές ειδήσεις και σίγουρα πιο μακριά» επισημαίνει η συγγραφέας του βιβλίου «Fake... Γιατί οι άνθρωποι «μαγνητίζονται» από τις αρνητικές ειδήσεις; Γιατί «ταξιδεύουν» γρηγορότερα από τις αληθινές;

«Ακαδημαϊκές έρευνες δείχνουν ότι οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) ταξιδεύουν δέκα φορές πιο γρήγορα από τις αληθινές ειδήσεις και σίγουρα πιο μακριά» επισημαίνει η συγγραφέας του βιβλίου «Fake News: Τι κάνει η Ευρώπη;», Κλημεντίνη Διακομανώλη η οποία είναι παράλληλα και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σήμερα, διαθέτουμε σύγχρονα «εργαλεία» διασποράς: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνει. «Όσο και αν αδυνατούμε να το πιστέψουμε, φαινόμενα παραπληροφόρησης, προπαγάνδας, χειραγώγησης και δημαγωγίας από φήμες και συκοφαντίες, είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα».

Μεταξύ άλλων εξήγησε, ότι όσοι διασπείρουν σκόπιμα ψευδείς ειδήσεις, φροντίζουν να τις «εξοπλίσουν» με αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε να προσελκύσουν την προσοχή του χρήστη, ενώ, από εκεί και πέρα δρουν οι αλγόριθμοι, οι οποίοι με αυτοματισμό ανεβάζουν την δημοφιλία αυτών των ειδήσεων και ωθούν στην ευρεία διασπορά τους. Έτσι, τα «fake news», έχουν μια ανεξέλεγκτη πορεία και ζωή στο διαδίκτυο.

Η ίδια εξήγησε και το πώς, εναλλακτικά, μπορούμε να περιορίσουμε την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

ertnews.gr

error: Content is protected !!