Συμβουλές για την επιστροφή στην εργασία μετά από την άδεια μητρότητας Συμβουλές για την επιστροφή στην εργασία μετά από την άδεια μητρότητας
Η επιστροφή στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι σημαντικό να ακολουθείται από συνειδητή προετοιμασία, τόσο σε πρακτικό, όσο και... Συμβουλές για την επιστροφή στην εργασία μετά από την άδεια μητρότητας

Η επιστροφή στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι σημαντικό να ακολουθείται από συνειδητή προετοιμασία, τόσο σε πρακτικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Η επιστροφή στην εργασία συνοδεύεται πάντα από αντικρουόμενα συναισθήματα. Αφενός, προσπαθείτε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές σας στο επάγγελμα. Από την άλλη πλευρά, εξακολουθείτε να φοβάστε ότι ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη απουσία μπορεί να μετατραπεί σε άγχος για τα παιδιά σας. Θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνες. Πολλές γυναίκες έχουν ήδη περάσει από τέτοιες αμφιβολίες.

Οι καλύτερες συμβουλές για επιστροφή στη δουλειά μετά από την άδεια μητρότητας

Όταν πρέπει να ξαναρχίσετε τη δουλειά μετά από μια άδεια μητρότητας είναι σα να βγαίνετε από τη ζώνη άνεσής σας. Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, συνηθίσατε σε μια συγκεκριμένη καθημερινότητα και μάθατε να προσαρμόζεστε στο πρόγραμμα του παιδιού σας. Τώρα όμως πρέπει να αποδεχτείτε τους νέους όρους και να αναθεωρήσετε τη ζωή σας. Η επιτυχία σας θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά μπορείτε να ισορροπήσετε τις εργασιακές ευθύνες και τη φροντίδα του παιδιού.

Για να σας βοηθήσουμε συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες προτάσεις.

Επανασυνδεθείτε με την ομάδα

Εάν επιστρέφετε στην ίδια εταιρεία όπου εργαζόσασταν πριν από τον τοκετό, να είστε έτοιμες να δημιουργήσετε επαφή από το μηδέν. Οι ανώτεροί σας έχουν νέα οράματα και στόχους και οι συνάδελφοί σας αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και στρατηγικές. Έτσι θα πρέπει:

– Να ενημερωθείτε για την τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας και να διευκρινίσετε τις τρέχουσες απαιτήσεις για τη θέση σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι περιμένει ο εργοδότης από εσάς και να μετρήσετε τη δύναμή σας.

– Να μιλήσετε με συναδέλφους για να λάβετε πληροφορίες όσο αφορά την κατανομή των εργασιών και τον ρόλο σας στην επίτευξη κοινών στόχων.

Θυμηθείτε ότι η καριέρα σας δεν πρέπει να εξαρτάται από μία και μόνο εταιρεία. Επομένως, εάν η παλιά σας δουλειά δεν είναι πλέον κατάλληλη, εξετάστε την επιλογή εύρεσης νέας εργασίας.

Σκεφτείτε το πρόγραμμά σας

Μόνο εσείς γνωρίζετε τις συνήθειες και τις ανάγκες του παιδιού σας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που απαιτείται για τις πρωινές προετοιμασίες, το γεύμα, το πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας κ.ο.κ.

Θα πρέπει να δείτε το πώς όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμά σας και εάν θα επηρεάσουν την παραγωγικότητά σας. Είναι απαραίτητο να ρίξετε μια αμερόληπτη ματιά στις ικανότητές σας και να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο απασχόλησης.

Επιλέξτε μια εταιρεία φιλική προς την οικογένεια

Πολλές εταιρείες τιμούν τις οικογενειακές αξίες. Ταυτόχρονα, δεν απαλλάσσουν όλοι οι εργοδότες το προσωπικό από επαγγελματικά ταξίδια και υπερωρίες για οικογενειακούς λόγους. Συχνά, αυτές οι παραχωρήσεις αποτελούν εξαιρέσεις.

Ευτυχώς όμως πολλές σύγχρονες εταιρείες και πλατφόρμες κατανοούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μητέρες κατά την αναζήτηση εργασίας. Ως εκ τούτου, μπορείτε εύκολα να βρείτε λίστες κενών θέσεων και εργοδοτών που σέβονται τις απαιτήσεις μια νέας μαμάς.

Βρείτε βοήθεια για το σπίτι

Ακόμα κι αν καταφέρετε να ισορροπήσετε το πρόγραμμά σας μεταξύ της καριέρας σας και του παιδιού σας, δεν είστε απρόσβλητοι σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Φανταστείτε το παιδί σας να έχει πυρετό στο απόγειο της εργάσιμης ημέρας σας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ζητήσετε άδεια και να επιστρέψετε στη δουλειά μετά τη φροντίδα του μωρού. Αν όμως θέλετε να προλάβετε τις απρόσμενες καταστάσεις μπορείτε να ζητήστε την υποστήριξη ενός στενού φίλου ή ενός συγγενή. Έτσι, θα έχετε κάποιον να βασιστείτε.

Διατηρήστε επαφή με άλλους εργαζόμενους γονείς

Τις πρώτες μέρες, μπορεί να φαίνεται ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Προσπαθήστε να απαλλαγείτε από αυτές τις σκέψεις. Εξερευνήστε το εταιρικό περιβάλλον και αναζητήστε άτομα που συνδυάζουν επίσης καριέρα με την μητρότητα. Αυτό θα σας επιτρέψει να μοιραστείτε εμπειρίες, να υιοθετήσετε βέλτιστες πρακτικές και να βρείτε λύσεις. Θυμηθείτε, τα προβλήματα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα όταν δεν είστε μόνες για να τα αντιμετωπίσετε.

Γιορτάστε τις μικρές σας νίκες

Υπάρχει πιθανότητα να συμβάλλετε σε ένα σημαντικό έργο για την εταιρεία τις πρώτες ημέρες μετά την άδεια μητρότητας.

Αλλά ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό δεν πρέπει να είστε αυστηρές με τον εαυτό σας. Γιατί η αυστηρή αυτοκριτική συχνά οδηγεί σε απογοήτευση και σας κάνει να αμφιβάλλετε για τις ικανότητές σας. Επαινείτε τον εαυτό σας κάθε φορά που καταφέρνετε να ολοκληρώσετε μια εργασία εγκαίρως, κοιμηθείτε αρκετά πριν από μια σημαντική συνάντηση κ.ο.κ.

Τις πρώτες μέρες πίσω στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας, μπορεί να σας φαίνεται ότι όλα πάνε στραβά και ότι οι συνάδελφοί σας, σας έχουν αφήσει πολύ πίσω. Αυτή η περίοδος είναι αναπόφευκτη ανεξάρτητα από το αν επιστρέψατε στην προηγούμενη εταιρεία σας, βρήκατε νέα δουλειά ή ακόμα και αλλάξατε καριέρα.

Αλλά μην είστε σκληρές με τον εαυτό σας. Σύντομα θα προσαρμοστείτε στο νέο ρυθμό ζωής. Στις δύσκολες στιγμές να υπενθυμίζετε πάντα στον εαυτό σας τι σας ώθησε να κάνετε αυτό το βήμα. Η οικονομική σταθερότητα, η επαγγελματική αυτοπραγμάτωση και η δυνατότητα ανάπτυξης είναι όλα ισχυρά κίνητρα για να σας εμπνεύσουν να θυσιάσετε τις καθημερινές σας συνήθειες για χάρη νέων στόχων.

Εάν αρχίσουν να εμφανίζονται καταστροφικές σκέψεις, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε κάνει πάρα πολύ προσπάθεια για να τα παρατήσετε τώρα.

ergasiakanea.eu

error: Content is protected !!