Videogames | Πώς να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας Videogames | Πώς να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας
Ολοένα και νωρίτερα πλέον τα παιδιά ξεκινούν να έχουν επαφή με την τεχνολογία. Είτε πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, smartphone, laptop ή ακόμα και... Videogames | Πώς να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας

Ολοένα και νωρίτερα πλέον τα παιδιά ξεκινούν να έχουν επαφή με την τεχνολογία. Είτε πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, smartphone, laptop ή ακόμα και κονσόλες παιχνιδιών. Επειδή πλέον η ευκολία αυτών των μέσων μας έχει κάνει να τα θεωρούμε αναγκαία, θα ήταν δύσκολο αφού μπήκαν στην καθημερινότητά μας να προσπαθήσουμε να μην έχουμε επαφή με αυτά. Εφόσον λοιπόν και τα παιδιά μεγαλώνουν σε μία τέτοια εποχή το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να καταφέρουμε να υπάρξουν ισορροπίες και να εκμεταλλευτούμε ό,τι μας προσφέρει η τεχνολογία.

Τα παιδιά ξεκινούν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια από μικρές ηλικίες και συνεχώς μας εκπλήσσουν με τις ικανότητές τους σε αυτά. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστούμε περισσότερο χρόνο από όσο φανταζόμασταν για να φτάσουμε στο επίπεδό τους. Σαν γονείς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες αυτές και το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών για τα videogames για να περάσουμε χρόνο μαζί τους. Για παράδειγμα, μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί μας να μας μάθει πώς να παίζουμε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να παίζουμε και μαζί. Λόγω της πιεστικής καθημερινότητας μπορεί σαν γονείς να μην βρίσκετε πολύ χρόνο να περάσετε με τα παιδιά σας και το να γίνετε ο παρτενέρ του παιδιού σας στο παιχνίδι μπορεί να επιφέρει αλλαγές και στη μεταξύ σας σχέση.

Σημαντικό είναι όμως, να βρούμε ποιοτικά είδη βιντεοπαιχνιδιών που θα φανούν χρήσιμα τόσο για τα παιδιά μας, όσο και για εμάς. Τέτοια είναι τα παιχνίδια γνώσεων με τα οποία ακονίζουμε το μυαλό, παιχνίδια δημιουργίας όπως το να φτιάξουμε ένα σπίτι, μια επιχείρηση ή έναν κήπο και να φροντίζουμε για αυτά. Τέλος, άλλη μια καλή επιλογή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα παιδιά είναι τα παιχνίδια που είναι βασισμένα σε κινούμενα σχέδια ή ταινίες που σου περνάνε ένα μήνυμα ή ένα ηθικό δίδαγμα προκειμένου να μαθαίνει και το παιδί κάτι ουσιαστικό μέσα από αυτό.

Θα πρέπει πάντοτε να είμαστε προσεκτικοί παρόλα αυτά, αν οι πηγές που προμηθευτήκαμε τα παιχνίδια είναι ασφαλείς και αν το χρονικό όριο που θα δώσουμε στα παιδιά να ασχοληθούν με αυτά είναι επιτρεπτό. Μπορούμε εύκολα εφόσον παίζουμε μαζί τους να δημιουργήσουμε ένα «πρόγραμμα παιχνιδιού» με ημέρες και ώρες που και οι δυο πλευρές είναι διαθέσιμες για παιχνίδι και με αυτόν τον τρόπο να αποφευχθεί η κατάχρηση μπροστά από την οθόνη.

csii.gr

error: Content is protected !!