Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να περιοριστούν δραστικά ή ακόμη και να εξαλειφθούν οι πλέον επιβλαβείς χημικές ουσίες που περιέχονται στα ανακυκλώσιμα απόβλητα
ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ 28 Οκτωβρίου 2021 fonisalaminas
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να περιοριστούν δραστικά ή ακόμη και να εξαλειφθούν οι πλέον επιβλαβείς χημικές ουσίες που περιέχονται στα ανακυκλώσιμα απόβλητα, οι λεγόμενοι «έμμονοι οργανικοί ρύποι» (POPs).
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, οι έμμονοι οργανικοί ρύποι (POP) είναι χημικές ουσίες με τοξικές ιδιότητες που παραμένουν στο περιβάλλον για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, συσσωρεύονται στις τροφικές αλυσίδες και μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Με τη σημερινή πρόταση, στόχος είναι η εξάλειψη ή η ελαχιστοποίηση των εκπομπών POP από τα απόβλητα.
Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση αυστηρών ορίων περιεκτικότητας στα απόβλητα για τις εξής τρεις ουσίες ή ομάδες ουσιών:
• υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και τα άλατά του και οι συγγενείς με αυτό ενώσεις —απαντώνται σε αδιάβροχα υφάσματα και αφρούς πυρόσβεσης·
• dicofol (δικοφόλη) —φυτοφάρμακο που χρησιμοποιούνταν παλιότερα στη γεωργία·
• πενταχλωροφαινόλη, τα άλατα και οι εστέρες της —απαντώνται σε αντικείμενα από επεξεργασμένο ξύλο και σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει να καταστούν αυστηρότερα τα ανώτατα όρια περιεκτικότητας στα απόβλητα για άλλες πέντε ουσίες ή ομάδες ουσιών που υπόκεινται ήδη σε ρυθμίσεις.
Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, δήλωσε: «Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, ώστε να υλοποιήσουμε την υπόσχεσή μας για εξάλειψη των πλέον επιβλαβών ρύπων από την καθημερινότητά μας. Η κατάργηση των έμμονων χημικών ουσιών από τα απόβλητα είναι απαραίτητη για να προστατεύσουμε την υγεία μας και το περιβάλλον μας. Η θέσπιση φιλόδοξων ορίων για τις ουσίες αυτές είναι επίσης αναγκαία για την προώθηση δευτερογενών υλικών υψηλής ποιότητας χωρίς τοξικές ουσίες, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε μια αναπτυσσόμενη κυκλική οικονομία.»
ΑΠΕ ΜΠΕ