Romance Scams | Η νέα μάστιγα στις απάτες Romance Scams | Η νέα μάστιγα στις απάτες
Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και με την αυξανόμενη τάση του πληθυσμού για την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο... Romance Scams | Η νέα μάστιγα στις απάτες

Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και με την αυξανόμενη τάση του πληθυσμού για την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλοί απατεώνες προσπαθούν μέσω του διαδικτύου να εξαπατήσουν αθώα άτομα, με κύριο σκοπό την απόσπαση μεγάλων χρηματικών ποσών. Μία πολύ συχνή μορφή τέτοιων περιπτώσεων είναι το φαινόμενο των Romance Scams.

Τι είναι οι “ρομαντικές απάτες”

Με τον όρο αυτό εννοούμε μία νέα μορφή απάτης, που κυρίως συμβαίνει μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων γνωριμιών, όμως αρκετά συχνά οι δράστες χρησιμοποιούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία(email), προσποιούμενοι τους υποψήφιους συντρόφους. Οι απατεώνες προσπαθούν να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους στόχους τους, μερικές φορές μιλώντας ή συζητώντας πολλές φορές την ημέρα. Στη συνέχεια, φτιάχνουν μια ιστορία και ζητούν χρήματα. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν ένα φανταστικό όνομα ή αναλαμβάνουν ψευδώς την ταυτότητα πραγματικών, αξιόπιστων ανθρώπων, όπως στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενους ή επαγγελματίες που εργάζονται στο εξωτερικό. Όταν επιτευχθεί η εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης από την πλευρά του θύματος, οι απατεώνες βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους για την υποκλοπή χρημάτων.

Πώς λειτουργεί αυτή η απάτη

Αυτοί οι “ρομαντικοί απατεώνες”, εκφράζουν στα υποψήφια θύματα τους ερωτικά και έντονα συναισθήματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τα κάνουν να αισθανθούν μια οικειότητα προς το πρόσωπο τους. Επιδιώκουν να έρθουν πολύ κοντά σε αυτά, χρησιμοποιώντας λόγια αγάπης και προσωπικές τους πληροφορίες. Ακόμη, κάποιες φορές μπαίνουν και στη διαδικασία του να αποστείλουν διάφορα δώρα. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν μια ρομαντική σχέση με το πρόσωπο στο οποίο έχουν έρθει σε επικοινωνία, υποσχόμενοι, ακόμα, πως θα ταξιδέψουν σύντομα για να δουν ο ένας τον άλλον, κάτι που όμως δεν γίνεται ποτέ.  Μόλις αντιληφθούν πως ο στόχος τους έχει ρίξει τις άμυνες του και δεν τον κατακλύζουν, πια, αισθήματα αβεβαιότητας και υποψίες, εφεύρουν μια ιστορία, κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα του θύματος και ζητούν χρήματα. 

Κάποιοι λόγοι για τους οποίους ζητούν λεφτά είναι:

  • για να πληρώσουν κάποιο αεροπορικό εισιτήριο ή έξοδα ταξιδιού
  • για κάποια χειρουργική επέμβαση ή ιατρικά έξοδα, δικά τους ή συγγενικών τους προσώπων που βρίσκονται σε ανάγκη
  • για να πληρώσουν τελωνειακά τέλη και να παραλάβουν ένα δικό τους δέμα
  • για να εξοφλήσουν χρέη
  • για να πληρώσουν βίζα ή άλλα επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Πολλές φορές, οι προφάσεις αυτές σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος που αποτελεί ποινικό αδίκημα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στέλνουμε χρήματα σε άτομα που δεν γνωρίζουμε. 

Πώς νιώθει το θύμα:

Ένα άτομο δημιουργεί λογαριασμό σε ιστοσελίδα γνωριμιών ή έρχεται σε επαφή με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ελπίδα πως θα βρει αγάπη και συντροφιά. Συχνά, κάποια από αυτά τα άτομα είναι ευάλωτα ήδη, από κάποια προηγούμενη ερωτική απόρριψη ή έχουν χάσει τον σύντροφο τους πριν από ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η αναζήτηση όμως της ρομαντικής καλοτυχίας στο διαδίκτυο μπορεί να έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: Ο κυβερνοχώρος είναι γεμάτος απατεώνες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις μοναχικές καρδιές. Αυτή η εκμετάλλευση, δημιουργεί ένα ψυχικό τραύμα στα άτομα που έχουν πέσει θύματα απάτης, που δύσκολα επουλώνεται. Αισθήματα απόρριψης αλλά και ντροπής τα κατακλύζουν, καθώς είναι πολύ δύσκολο να μοιραστούν σε κοντινά τους πρόσωπα πως εμπιστεύτηκαν ένα ξένο άτομο. Πολύ συχνά νιώθουν πληγωμένοι αλλά και αποτυχημένοι που επέτρεψαν να τους συμβεί αυτό. Δυστυχώς τα θύματα, όχι μόνο χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε άλλους ανθρώπους, αλλά χάνουν και την εμπιστοσύνη στον ίδιο τους τον εαυτό. 

Πώς να αποτρέψετε το να πέσετε θύμα Romance Scams:

  • Αναγνωρίστε τα “red flags” – Παρατηρήστε τυχόν ανακρίβειες και αντιφάσεις στα λόγια του ατόμου που σας προσέγγισε
  • Αξιολογήστε την παρουσία σας στο διαδίκτυο
  • Προσεγγίστε τις όποιες σχέσεις σας αργά
  • Προγραμματίστε μια τηλεφωνική κλήση ή βιντεοκλήση το συντομότερο
  • Μη στέλνετε φωτογραφίες που σας εκθέτουν
  • Κάντε τη δική σας αναζήτηση
  • Ποτέ μη πληρώνετε κάποιον που δεν έχετε συναντήσει από κοντά
  • Αγνοήστε τα αιτήματα διαφόρων επιτήδειων για βοήθεια
  • Ρωτήστε κάποιον που εμπιστεύεστε για μια δεύτερη γνώμη
  • Σταματήστε να επικοινωνείτε με το συγκεκριμένο άτομο και αναφέρετε το συμβάν.  

Το διαδίκτυο κρύβει πολλές σκοτεινές πλευρές και πολλοί μπορεί να πέσουν θύματα διαφόρων απατών. Το να ερωτεύεσαι μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά πριν αφήσετε κάποιον να σας κλέψει την καρδιά σας στο διαδίκτυο, να είστε σε επαγρύπνηση και να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια. Όμως αν δεν τα έχετε καταφέρει σε αυτό, να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι σας. Ένα ατυχές συμβάν, δεν μπορεί να κρίνει όλη σας τη ζωή!

csii.gr

error: Content is protected !!