ΚΙΝΑΛ: Συγκαλείται τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα -«Μάχη» για το ποιος εκπροσωπεί τη Γεννηματά
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ 29 Οκτωβρίου 2021 fonisalaminas
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, που έχει οριστεί για τη Δευτέρα το απόγευμα, μεταφέρεται η πρώτη σύγκρουση των επιτελείων για τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά.
Θέμα αναβολής των εκλογών δεν υφίσταται, καθώς η ΕΔΕΚΑΠ αναμένεται να επαναβεβαιώσει σήμερα ότι θα διεξαχθούν κανονικά στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, μετά και τις συνεννοήσεις με την εταιρεία που έχει αναλάβει την τεχνική υλοποίηση του εγχειρήματος
Ωστόσο, όπως έγραψε νωρίτερα το iefimerida.gr, γίνονται έντονες ζυμώσεις στο παρασκήνιο, κυρίως μεταξύ των συνεργατών Παπανδρέου, Λοβέρδου και Ανδρουλάκη, για το ποιος εκπροσωπεί το Κίνημα Αλλαγής και ποιος αντικαθιστά την εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά στη θέση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στο κόμμα είναι σαφές ότι ο γραμματέας της ΚΕ Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι αυτός που την αντικαθιστά. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
Η πλευρά Παπανδρέου υποστηρίζει ότι θεσμικός εκπρόσωπος της ΚΟ είναι ο γραμματέας Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ η πλευρά Λοβέρδου επιμένει ότι είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, δηλαδή ο Κώστας Σκανδαλίδης που είναι πρώτος και ο Μιχάλης Κατρίνης, που είναι δεύτερος.
Μέχρι στιγμής ουδείς επιθυμεί να τεθεί θέμα εκλογής νέου προέδρου της ΚΟ και άρα να στηθούν κάλπες. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει ωστόσο, αναλόγως της εξέλιξης αυτού του μπρα ντε φερ, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβα τζενεράλε για τη σύγκρουση στις εσωκομματικές εκλογές.
Κεγκέρογλου: Εισηγείται τη λύση του… τριαδικού Θεού
Ο ίδιος ο Βασίλης Κεγκέρογλου έχει κάνει επαφές με όλες τις πλευρές -είτε μιλώντας με τους ίδιους είτε με εκπροσώπους τους- και εκτιμά ότι δεν θέλει κανείς εκλογή και ψηφοφορία. Ως εκ τούτου, θα προτείνει στη συνεδρίαση της ΚΟ τη Δευτέρα τη λύση του «τριαδικού Θεού» όπως λέει: ο ίδιος να οριστεί ως «υπηρεσιακός» πρόεδρος και να εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ για όλα τα λειτουργικά και πρακτικά ζητήματα μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και να αναβαπτιστούν οι κ. Σκανδαλίδης και Κατρίνης ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, προκειμένου να δίνουν τις μάχες στις συζητήσεις στη Βουλή.
Ο γραμματέας της Κ.Ο., Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ότι θα συγκαλέσει και τους 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, και η εισήγησή του θα είναι «για τη λειτουργία της Κ.Ο., στο πλαίσιο της ενότητας που μας παρήγγειλε η πρόεδρός μας αλλά και της αναγκαίας συνέχειας για τη διασφάλιση της λειτουργίας της».
Συγκεκριμένα, ο γραμματέας είπε: «Έως την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, θα εισηγηθώ τη θεσμική και υπηρεσιακή λειτουργία της Κ.Ο. και τα καθήκοντα προέδρου της Κ.Ο., λειτουργικά και θεσμικά, να ασκεί ο γραμματέας της Κ.Ο., ενώ τα κοινοβουλευτικά ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης. Επίσης, ως προς τις αρμοδιότητες των βουλευτών για τους κοινοβουλευτικούς τομείς και τις επιτροπές της Βουλής, θα εισηγηθώ να συνεχίσουν ως έχουν».
Ο κ. Κεγκέρογλου πρόσθεσε ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας γίνεται αφού υπάρχουν και επείγοντα λειτουργικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ υπενθύμισε ότι «οι εκλογές στις 5 ή και 12 Δεκεμβρίου, όπου θα αναδειχτεί ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, γίνονται με τη διαδικασία που έχει δρομολογήσει η πρόεδρός μας, Φώφη Γεννηματά».
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο κ. Κεγκέρογλου, ουσιαστικά, στην εισήγησή του θα ζητά από τους 22 βουλευτές: Πρώτον, να ορίσουν τους ίδιους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους (Σκανδαλίδη – Κατρίνη) και, δεύτερον, να ορίσουν τον ίδιο ως υπηρεσιακό πρόεδρο της ΚΟ με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, την 5η ή την 12η Δεκεμβρίου, όταν και θα εκλεγεί νέα ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να επιληφθεί όλων των άλλων λειτουργικών ζητημάτων.
Οι συμβάσεις μετακλητών της Φώφης Γεννηματά
Ποια είναι αυτά; Για παράδειγμα, οι μετακλητοί υπάλληλοι του γραφείου της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει αυτοδικαίως μετά τον θάνατό της. Η Βουλή θα επιδείξει κάποια ανοχή σε αυτό, όπως πληροφορείται το iefimerida.gr, ωστόσο πρέπει να υπάρχει υπογραφή από τον πρόεδρο της ΚΟ για την ανανέωσή τους, μια υπογραφή που δεν μπορούν τυπικά να βάλουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Κεγκέρογλου είπε πως «θα εισηγηθώ θεσμική ηγεσία και νομοθετική ηγεσία μέχρι την εκλογή», ξεκαθαρίζοντας πως «η εισήγησή μου δεν θα περιλαμβάνει εκλογική διαδικασία». Εξήγησε, δε, πως ο γραμματέας της ΚΟ -ο ίδιος, δηλαδή, ο Βασίλης Κεγκέρογλου- θα λειτουργεί ως θεσμικός αρχηγός και το πολιτικό βάρος θα έχουν οι δύο εκπρόσωποι, οι κ. Κατρίνης και Σκανδαλίδης, οι οποίοι θα ασκούν νομοθετικό έργο στη Βουλή.
«Το πνεύμα όλων των βουλευτών είναι να κινηθούμε θεσμικά. Η εισήγησή μου είναι ο γραμματέας να λειτουργεί θεσμικά ως πρόεδρος και οι δύο εκπρόσωποι να λειτουργούν νομοθετικά» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως «όλοι οι βουλευτές είναι στο πνεύμα αυτό».
Επιμένει ο Λοβέρδος: Μόνο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
Με αυτή τη λύση, ωστόσο, διαφωνεί η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου. Σύμφωνα με συνεργάτες του υποψηφίου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει αντικατάσταση της προέδρου από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και δεν δέχονται την άτυπη/υπηρεσιακή αναγόρευση του κ. Κεγκέρογλου (ο οποίος έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ του Γ. Παπανδρέου) στον ρόλο του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Αν δεν θέλουν τον Σκανδαλίδη να εκπροσωπεί την ΚΟ, να μας εξηγήσουν γιατί και να πάρουν την ευθύνη», λένε συνεργάτες του Α. Λοβέρδου. Προσθέτουν, δε, ότι μια τέτοια κίνηση συνιστά προσβολή και ασέβεια στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, η οποία είχε επιλέξει να ορίσει ως πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Κώστα Σκανδαλίδη για να την εκπροσωπεί. Υπενθυμίζουν, παράλληλα, ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε αντικαταστήσει -ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο ίδιος- τη Φώφη Γεννηματά σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή δύο φορές, μία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μία επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Επιτελείο Παπανδρέου: Άλλοι διχάζουν και υποκρύπτουν σκοπιμότητες
«Εφόσον υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης της θητείας του υπηρεσιακού προέδρου της ΚΟ, αναρωτιόμαστε πού βλέπουν κάποιοι τις σκοπιμότητες;», έλεγαν στελέχη του παπανδρεϊκού μπλοκ. Κατά το επιτελείο Παπανδρέου, ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε εκλεγεί γραμματέας της ΚΟ σε «νεκρό πολιτικά χρόνο» από όλους τους βουλευτές, ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί «φιλοπαπανδρεϊκός». Κατηγορούν μάλιστα όσους αντιτίθενται στη θεσμική-υπηρεσιακή λύση που προτείνει ο Κεγκέρογλου ότι εκείνοι είναι που επιδιώκουν τον διχασμό και πως οι αντιδράσεις τους υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες.
Το σενάριο σύγκρουσης Παπανδρέου-Σκανδαλίδη στην ΚΟ
Αν, τελικώς, επέλθει συμφωνία και οι 22 βουλευτές επικυρώσουν την εισήγηση Κεγκέρογλου, θα σταλεί επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής για τα νέα δεδομένα στην ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής.
Αν υπάρξει έντονη διαφωνία, δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα κάλπης και υποψηφιοτήτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, σίγουρα υποψήφιος για πρόεδρος της ΚΟ θα κατέλθει ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του. Δεν είναι σαφές ακόμη τι θα πράξει ο Α. Λοβέρδος, ή αν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Βουλευτές και κομματικοί που δεν έχουν πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να μην κατέβει ο Α. Λοβέρδος και εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο ένα δίδυμο Παπανδρέου-Σκανδαλίδη.
Μια προοπτική που προβληματίζει έντονα αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι μια αναμέτρηση τέτοιου είδους είναι αχρείαστη, καθώς το ΚΙΝΑΛ θα εμφανιστεί διχασμένο και η εικόνα αυτή δύσκολα ανατρέπεται επικοινωνιακά.
Eπιτελείο Ανδρουλάκη: Αυτονόητη συναίνεση για μεταβατική εκπροσώπηση στην ΚΟ
Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη προτάσσουν την ανάγκη ενωτικών διαδικασιών και concensus για μεταβατική εκπροσώπηση.
«Στο πνεύμα της ενότητας δεν επιθυμούμε διαδικασίες που θα τραυματίσουν την ΚΟ. Επομένως, θεωρούμε αυτονόητο να επιτευχθεί απ’ όλα ανεξαιρέτως τα μέρη συναίνεση και ομοφωνία για μεταβατική εκπροσώπηση, μέχρι τα μέλη και οι πολίτες να αποφασίσουν με την ψήφο τους την ηγεσία της παράταξης», διαμηνύουν. Διευκρινίζουν δε πως δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές, αλλά η μεταβατική εκπροσώπηση να γίνει «ενωτικά και θεσμικά».
Συνεργάτες του Παύλου Χρηστίδη επισημαίνουν ότι «η όποια λύση στη Βουλή πρέπει να είναι συναινετική και να εγγυάται την ενότητα της παράταξης.
iefimerida.gr