Η ιστορία ενός τσαγκάρη Η ιστορία ενός τσαγκάρη
Νοέμβριος του 1954 και ο Adolf Dassler, Γερμανός τσαγκάρης από την Βαυαρία γνωστός και με το παρατσούκλι Adi, βιδώνει τάπες στα ποδοσφαιρικά παπούτσια των... Η ιστορία ενός τσαγκάρη

Νοέμβριος του 1954 και ο Adolf Dassler, Γερμανός τσαγκάρης από την Βαυαρία γνωστός και με το παρατσούκλι Adi, βιδώνει τάπες στα ποδοσφαιρικά παπούτσια των παικτών της Δυτικής Γερμανίας εν όψει ενός φιλικού με την Αγγλία στο Γουέμπλει. Λίγους μήνες πριν, η Δυτική Γερμανία κατακτούσε το παγκόσμιο κύπελλο νικώντας στον τελικό την μεγάλη Ουγγαρία, σ’ ένα ματς που έμεινε στην Γερμανική ιστορία ως το ‘Θαύμα της Βέρνης’ (Das Wunder von Bern).

Μαζί με τους παίκτες, μέρος της επιτυχίας καρπώνεται και ο Adi καθώς η – πρωτοποριακή τότε – ιδέα των βιδωτών ταπών που χρησιμοποιήθηκε στα παπούτσια όλων των Γερμανών παικτών συνδέθηκε με τον μεγάλο θρίαμβο της χώρας. Χάρη στην επιτυχία αυτή η εταιρεία του, που είχε ιδρύσει λίγα χρόνια πριν και η οποία ουσιαστικά ήταν συνέχιση μιας οικογενειακής επιχείρησης απ’ την οποία είχε αποχωρήσει ο αδερφός του* μετά από κάποια παρεξήγηση, πήρε τα πάνω της και ουσιαστικά από τότε ο Adi Dassler έγινε μέρος της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Και του πλανήτη γενικότερα.

Μέχρι το 1948 τα αδέρφια Ντάσλερ ήταν συνεργάτες στην οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής παπουτσιών στη μικρή πόλη Χέρτσογκεναουραχ. Τότε, και για λόγους που ποτέ δεν έγιναν γνωστοί, μάλωσαν άσχημα. Το αποτέλεσμα ήταν ο Ρούντολφ να φύγει από το σπίτι και από την κοινή επιχείρηση και να μετακομίσει στην άλλη πλευρά της πόλης, ξεκινώντας εκεί μια νέα εταιρεία. Τα αδέρφια δεν μίλησαν ποτέ ξανά. Η εταιρεία του Άντολφ απέκτησε τεράστια φήμη λίγα χρόνια μετά, όταν προμήθευσε την Δ. Γερμανία με ειδικά ελαφριά παπούτσια με βιδωτές τάπες, με τα οποία κέρδισε το πρώτο μεγάλο τρόπαιο της, το Μουντιάλ του 1954. Το όνομα της; Adidas. Η εταιρεία του Ρούντολφ γιγαντώθηκε κι αυτή με τον καιρό και ξέφυγε από τα στενά όρια της Βαυαρίας. Το όνομα της; Puma.

sombrero.gr

error: Content is protected !!