ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΛΕΙΝΕΙ «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ» ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΛΕΙΝΕΙ «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ»
της Λίλυς  Νούραη Με δύο, τρεις, αλλά και τέσσερεις, κάποιες φορές παραστάσεις τον χρόνο και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις γύρω από το Πνεύμα κα την... ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΛΕΙΝΕΙ «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ»

της Λίλυς  Νούραη

Με δύο, τρεις, αλλά και τέσσερεις, κάποιες φορές παραστάσεις τον χρόνο και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις γύρω από το Πνεύμα κα την Τέχνη ο θεατρικός οργανισμός «Το Θέατρο της Κούλουρης» μπήκε στη ζωή μας το 1998 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αναπτύσσεται σε διάφορα πολιτιστικά επίπεδα, τόσο στην Σαλαμίνα, όπου και η έδρα του, όσο και ευρύτερα στην Ελλάδα, αλλά και στο Εξωτερικό. Με μία πλειάδα θεατρικών παραστάσεων, κατά τις οποίες έχουν παρουσιαστεί σπουδαία έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, έδωσε και δίνει την ευκαιρία σε έμψυχο δυναμικό του νησιού να ασχοληθεί με το Θέατρο, αφού παράλληλα μυηθεί στην τέχνη του ηθοποιού, ή του σκηνοθέτη. Με την ευκαιρία των είκοσι πέντε χρόνων που κλείνουν εφέτος από την ημέρα της ίδρυσής του, επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε την διαδρομή και συνεισφοράς του στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, όσο πιο εμπεριστατωμένα μπορούμε.

Το 1998 και μέσα από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών», ο Ντίνος Κουμπάτης, γνωστός θεατράνθρωπος, επιχειρεί να δημιουργήσει «Το Θέατρο της Κούλουρης», παράλληλα με το «Θεατρικό Εργαστήρι Σαλαμίνα» και με την ευγενή χορηγία του κυρίου γνωστού και με πολιτιστικές ανησυχίες επιχειρηματία Αντώνη Τσεβά, ξεκινά με μέλη-του, μαθητές του 2ου ΤΕΙ Σαλαμίνας και την συμμετοχή επαγγελματιών ηθοποιών όπως της Μαρίας Δημητρούκα, Τζένης Τσαμπηρά, Χρήστου Νάτσιου,           και άλλων, παρουσιάζοντας δύο «υπερ-παραγωγές» με τα έργα του «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και «Pub Esperanza», τα οποία βλέπουν το φως της Σκηνής στο Θέατρο της Σχολής και στο Ευριπίδειο Θέατρο, αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, το Θεατρικό Εργαστήρι, δεν σταματά ούτε στιγμή να φροντίζει για την θεατρική κατάρτιση και την σκηνική εμπειρία των εκάστοτε μαθητών του, κάποιοι εκ των οποίων θα διαπρέψουν μελλοντικά στον θεατρικό χώρο, ακόμη και θα βραβευθούν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτοί, οι ίδιοι, έχουν πάντα την ευκαιρία μέσα από «Το Θέατρο της Κούλουρης» να δημιουργήσουν μέσα από μικρούς και μεγάλους ρόλους και έτσι να ζυμωθούν περισσότερο με την θεατρική Τέχνη. Ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι η εξέλιξη των ηθοποιών και η επαφή των θεατών κυρίως με το Θέατρο και ενδιάμεσα με κάθε είδος θεάτρου, από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες, μέχρι και τις πιο σύγχρονες παραστάσεις «σταντ-απ».

-Για εμάς, -λένε-, δεν υπάρχει ο διαχωρισμός «επαγγελματίας» και «ερασιτέχνης», γι’ αυτό και οι παραστάσεις μας είναι ως επί το πλείστον μικτές, περιλαμβάνουσες ηθοποιούς και των δύο κλάδων και πιστεύουμε πως ο διαχωρισμός γίνεται για να καταδεικνύει ποιοι σαν επαγγελματίες ζουν αμειβόμενοι από το Θέατρο, και ποιοι μη αμειβόμενοι ζουν με το Θέατρο. Υπάρχουν και στις δύο πλευρές «εραστές τις τέχνης» και από εκεί και πέρα μετρούν οι θεατρικές γνώσεις και το ταλέντο τους για να αποδώσουν εξ’ ίσου καλά επί σκηνής.

Ανάμεσα στους διδάσκοντες, θα πρέπει να αναφέρουμε γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς, λογοτέχνες, καθηγητές Δραματικής Τέχνης και άλλους, μεταξύ των οποίων,  Γιώργος Βασιλείου, Αντώνης Ανδριόπουλος, Μαρία Δημητρούκα, Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη, Γιώργος Πετρόπουλος, Ντίνος Κουμπάτης και άλλοι.

Κατά διαστήματα, «Το Θέατρο της Κούλουρης» σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων και το Πολιτιστικό Κύτταρο Σαλαμίνας έχει διοργανώσει Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου αλλά και επαγγελματικού Θεάτρου Μονολόγου και από το 2010 μέχρι και το 2015, διοργάνωνε σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίων Σαράντα το Διεθνες Φεστιβάλ Θεάτρου «Τέχνη δίχως σύνορα», με συμμετοχή γνωστών πρωταγωνιστών του Κόσμου. Σήμερα, ξεκινώντας από το 2016, διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου. Παράλληλα, συμμετέχει σε ελληνικά και ξένα θεατρικά Φεστιβάλ, από τα οποία έχει αποκομίσει και αρκετά βραβεία, μεταξύ των οποίων έχουν βραβευθεί οι ο σκηνοθέτες του Ντίνος Κουμπάτης, Χρήστος Μυλωνάς και Παντελής Γαρείος, καθώς και οι ηθοποιοί-του Χαρά Κολλιού, Άννα Χατζημιχάλη, Χριστίνα Μανδέκη, Ελένη Τσαγανού,  και Κατερίνα Δουργούτη, όπως και η συγγραφέας καθηγήτρια ψυχολογίας Βαλεντίνη Ρήγα για το θεατρικό έργο της «Μαρία Τ.» από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το 2011, «Το Θέατρο της Κούλουρης» άνοιξε την Αυλαία, του θεσμού πλέον, των «Σαλαμινίων» με ένα θεατρικό έργο και ένα ορατόριο τού Ντίνου Κουμπάτη,  αντίστοιχα «Τα Ξύλινα Τείχη» και «Η Σαλαμίνα γράφει Ιστορία» σε μουσική σύνθεση του διεθνώς αναγνωρισμένου κύπριου μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη.

Από το 1998 μέχρι και σήμερα, έχει παρουσιάσει ένα μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων σε σκηνοθεσίες Ντίνου Κουμπάτη, Χρήστου Μυλωνά, Παντελή Γαρείου, Γιώργου Κανέλλη, Μίτσης Χριστοδούλου, και του αείμνηστου Γιώργου Βασιλείου. Συχνά, περιοδεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και των Βαλκανίων, ενώ επίσης συχνά εμφανίζεται και σε αθηναϊκά Θέατρα όπως «Αθηναϊκή Σκηνή», «Studio Κυψέλης», «Πρόβα», και άλλα.

Από τα πολλά και ποικίλα θεατρικά έργα, τα οποία έχει κατά καιρούς παρουσιάσει, αναφέρουμε τις μεγάλες επιτυχίες του «Το Ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάϊ Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Χρήστου Μυλωνά με ερμηνεία Ντίνου Κουμπάτη, «Το Προξενιό τής Κούλουρης» σε σκηνοθεσία Παντελή Γαρείου, «Ο Άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Βασιλείου, «Το Παλτό» του Νικολάϊ Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Χρήστου Μυλωνά και ερμηνευτή τον Ντίνο Κουμπάτη, «Ο κληρονόμος της τσάτσας» του Γεράσιμου Σπαταλά σε σκηνοθεσία Γιώργου Κανέλλη,  «Μαρία Τ.» σε σκηνοθεσία Ντίνου Κουμπάτη με Κατερίνα Δουργούτη, Άννα Χατζημιχάλη και Ζαφείρη Κωστόπουλο», «Πρόσωπα Αρχαίου Δράματος» σε σκηνοθεσία Ντίνου Κουμπάτη και Παντελή Γαρείου, «Η Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ με την Χαρά Κολλιού, και πολλά άλλα.

 ΒΡΑΒΕΙΑ

«Το Θέατρο της Κούλουρης» μέσω των διεθνών διασυνδέσεών του, τόσο παίζοντας στο εξωτερικό, όσο και φέρνοντας ξένους πρωταγωνιστές στην Ελλάδα, κάνει γνωστή την Σαλαμίνα και φέρνει σε αυτήν τιμητικές διακρίσεις και τα σύγχρονα παγκόσμια θεατρικά ρεύματα.

Βραβείο Καριέρας στην Χαρά Κολιού από διεθνές Φεστιβάλ «Albamono».

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Παντελή Γαρείο από Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Α’ Βραβείο Κοινού στην Ελένη Τσαγανού για την ερμηνεία της στο ΦεστιβάλΜονολόγου «Πολιτιστικός Οκτώβρης 2013».

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Χρήστο Μυλωνά από Φεστιβάλ «Albamono».

Βραβείο  Σκηνοθεσίας στον Ντίνο Κουμπάτη από Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου στην Χριστίνα Μανδέκη από  διεθνές Φεστιβάλ «Art pa kufij».

Βραβείο Ερμηνείας εκτός συναγωνισμού στον Ντίνο Κουμπάτη από διεθνές Φεστιβάλ «Albamono».

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Ντίνο Κουμπάτη από ACTION Art.

Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου στην Βαλεντίνη Ρήγα από Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Ντίνο Κουμπάτη από Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Παντελή Γαρείο από ACTION Art.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Ντίνο Κουμπάτη από «Butrinti Festival 1999».

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ 2021 -2022

·         Ντίνου Κουμπάτη «Οι Αναμνήσεις μιάς Αρτίστας», Ιούλιος 2021.

·         Μαρκ Τουαίην «Η κυρία Μακ Γουΐλλιαμς έχει γρίπη».

·         Στέφαν Τσβάϊχ «Το γράμμα μιάς Άγνωστης»

·         Στέφαν Τσβάϊχ «24 ώρες από τη ζωή μιάς Γυναίκας»

·         Λουάν Ράμα «Γράμματα από το Ζαράτε»

·         Ντίνου Κουμπάτη «Να μη με λένε Ελπινίκη»

·         Μαργκερίτ Ντυράς «Χιροσίμα, αγάπη μου»

Σε σκηνοθεσίες (αλφαβητικά) Παντελή Γαρείου, Ντίνου Κουμπάτη, Χρήστου Μυλωνά και Μίτσης Χριστοδούλου.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΘΙΑΣΟΥ

(αλφαβητική σειρά):

Αναστασία Βασιλείου, Βασίλης Βασιλείου, Θανάσης Βασιλείου, Γιώργος Βάσσος, Βασιλεία Βλάχου, Παντελής Γαρείος, Νίκος Γεωργόπουλος, Νίκος Γιαννόπουλος, Ηλίας Γκατσονίδης, Ειρήνη Δούλου, Κατερίνα Δουργούτη,  Γιάννα Ζερβού, Πάνος Ζουγανέλης, Μπέρτι Καπλάνη, Παναγιώτης Κοπελούδης, Ντίνος Κουμπάτης, Τζεφ Κωστόπουλος, Γιώργος Μελλές, Νότης Μελλές, Μαρία Μπεγνή, Ρούλα Μπεγνή-Μεϊμάρογλου, Χρήστος Μυλωνάς, Κώστας Ρομάντης, Κατερίνα Σκανδαλάρου, Ελένη Τσαγανού, Σούζη Φωτίου, Άννα Χατζημιχάλη, Μίτση Χριστοδούλου.

ΠΑΙΔΙΚΟ – ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Αιμιλία Βρυώνη, Άγγελος Βρυώνης, Άλντο Βρυώνης, Φώτης Γιαννόπουλος, Μαριλένα Μιχαηλίδη.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΠΑΤΗΣ

Ο Ντίνος Κουμπάτης, ιδρυτής και ψυχή για «Το Θέατρο της Κούλουρης», γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Θέατρο και Γαλλική Φιλολογία σε Ελλάδα και εξωτερικό και ασχολείται με το Θέατρο, την Λογοτεχνία, και την Δημοσιογραφία. Πολύ νέος βρέθηκε στην Γαλλία και το Βέλγιο, όπου έπαιξε στον Κινηματογράφο και το Θέατρο και στην Ελλάδα ίδρυσε την «πειραματικη σκηνη ντινου κουμπατη», το Πειραματικό Κέντρο Θεάτρου, τον Οργανισμό Επτανησιακού Θεάτρου, αλλά κι εδραίωσε στην Ελλάδα το «καφέ-θέατρο» στην Πλάκα. Συνιδρυτής τής «LADIFICO FILM» δημιούργησε το Φεστιβάλ Κρητικού Θεάτρου και συνεργάστηκε με πολλά Θέατρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως Γαλλία, Βέλγιο, Καναδά, Αλβανία και αλλού. Κέρδισε το Διεθνές Βραβείο IONESCO για την σκηνοθετική του δουλειά και δίδαξε την Τέχνη του Θεάτρου σε Δραματικές Σχολές, ΤΕΙ, Θεατρικά ΕρΓαστήρια και συνεχίζει στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετέχει σε ελληνικά και ξένα συνέδρια Θεάτρου και Λογοτεχνίας και έχει εκδώσει τριάντα έξη βιβλία σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ των οποίων Δοκίμιο, Ποίηση, Μυθιστόρημα. Σαν δημοσιογράφος έχει δουλέψει και συνεργαστεί με εφημερίδες όπως «Απογευματινή», «Βραδυνή», «Ημέρα», «Νίκη», «Espresso», και άλλες, για σειρά ετών κράτησε τηλεοπτικές εκπομπές όπως «Το σχόλιο της Ημέρας» και «Ο Άνθρωπος, οι Τέχνες, τα Γράμματα», σε Seven, Extra, Magic, Tele- Άστυ, αλλά και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως ΕΡΤ, ΥΕΝΕΔ, «Ξένιος» κ.ά, και ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Σαλαμίνας», εκδίδοντας παράλληλα και την ομότιτλη εφημερίδα.

Για το έργο του, γενικά, έχει τιμηθεί με πολλά ελληνικά και διεθνή βραβεία και είναι μέλος και επίτιμο μέλος σε πολλούς Οργανισμούς και Ενώσεις, όπως Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Εθνικής Εταιρίας Λογοτεχνών Κύπρου, Ακαδημίας Επιστημών Κιέβου,  Διεθνούς Πνευματικού Πρακτορείου του Γιοχάνεσμπουργκ, Unesco, PEN, Academia Pegasi, κ.ά., καθώς επίσης έχει αναγορευθεί και επίτιμος Διδάκτωρ Βυζαντινολογίας από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια.

Για το Θέατρο έχει εκδώσει τις μελέτες του «Για ένα καλύτερο Θέατρο», «Το παιδικό Θέατρο στην Ελλάδα», «Η μεταφυσική στο έργο του Άγγελου Σικελιανού» (εξαντλημένα), «Γράμμα σε ένα νέο σκηνοθέτη» και «Η Ψυχολογία του Ρόλου βασικός παράγων στην ερμηνεία του Θεατρικού Έργου», ενώ σύντομα θα εκδοθεί το δίτομο έργο τους «Η Ιστορία του Θεάτρου για Σπουδή».

error: Content is protected !!