Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΕ «SHOW» Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΕ «SHOW»
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Ο ορισμός από μόνος του και μόνο, προσδιορίζει και καθορίζει την υφή των «Δελτίων Ειδήσεων» τόσο στο ραδιόφωνο, όσο και... Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΕ «SHOW»

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Ο ορισμός από μόνος του και μόνο, προσδιορίζει και καθορίζει την υφή των «Δελτίων Ειδήσεων» τόσο στο ραδιόφωνο, όσο και στην τηλεόραση. Οι παλιότεροι, θυμόμαστε αναμφίβολα την εμπιστοσύνη, την οποίαν είχαμε σε αυτά, τα οποία αρκούνταν ακριβώς στην είδηση προς ενημέρωση των πολιτών, αποφεύγοντας κάθε λοξοδρόμηση, όπως δυστυχώς γίνεται τον τελευταίο καιρό, όπου τα Δελτία έχουν μετατραπεί σε «σώου», καρυκευμένα με κριτικές, απόψεις, επιβολές γνωμών, καταδικαστικά, έως και μουσικά.

Για παράδειγμα, εχθές ημέρα της επετείου του πολυπαθούς Πολυτεχνείου, το Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, στο κεντρικό Δελτίο του, μας θύμισε πολλά επετειακά τραγούδια, ώσπου να μας δώσει την είδηση της επετείου και της συγκέντρωσης εκεί των τιμητών. Αυτός, ο οποίος θέλει να ενημερωθεί, σε ένα σύγχρονο Δελτίο Ειδήσεων στα ελληνικά ΜΜΕ, χρειάζεται να παραμείνει για μία ώρα καθηλωμένος, αποσπώντας μία είδηση κάθε πέντε με δέκα λεπτά και η οποία για ισάριθμο χρόνο θα διανθισθεί με το πώς, γιατί, οπότε, τις κρίσεις του ρεπόρτερ, αυτές του παρουσιαστή, των αυτοπτών μαρτύρων, των συμπερασμάτων και ενίοτε της καταδίκης του γεγονότος.

Σε ένα ελληνικό Δελτίο Ειδήσεων, επιπροσθέτως, μπορείς να απολαύσεις και πολύ κοινωνικό κουτσομπολιό, νέα και ευτράπελα από την «σώου-μπιζν», μουσικά διαλείμματα, προβολή των αποτελεσμάτων της προηγούμενης βραδιάς των τηλεοπτικών σώου, και φυσικά τις απαραίτητες διαφημίσεις, τις οποίες εκτελούν δια ζώσης και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, ίσως για να τις κάνουν πιο αξιόπιστες.

Ένα Δελτίο Ειδήσεων, κατά την ταπεινή μας γνώμη, θα πρέπει να περιορίζεται στην είδηση και μόνον αυτήν, και να παραπέμπει σε άλλες εκπομπές κατά την διάρκεια της ημέρας, όπου θα προβάλλονται τα περεταίρω και κάθε αξιόπιστος, επίσης, επιστήμονας, επιχειρηματίας, νομικός, πνευματικός άνθρωπος, αδικημένος, ή ό,τι άλλο, να εκφράζει τις απόψεις του επί θεμάτων, τα οποία θα προκύπτουν και προπαντός χωρίς την διαφωνία, συμφωνία, ή κριτική και καταδίκη εκ μέρους των δημοσιογράφων και τηλεπαρουσιαστών, οι οποίοι μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά, προσκεκλημένοι σε ειδικές επί των θεμάτων εκπομπές για να μετέχουν και αυτοί των κοινωνικών προβλημάτων.

error: Content is protected !!