Κοινωνική μηχανική | Απειλή για την κοινωνία; Κοινωνική μηχανική | Απειλή για την κοινωνία;
Κοινωνική μηχανική (social engineering) ορίζουμε ένα ευρύ φάσμα κακόβουλων ενεργειών μέσω της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Ο κυβερνοεγκληματίας χειραγωγεί τους χρήστες ψυχολογικά με σκοπό την εξαπάτηση... Κοινωνική μηχανική | Απειλή για την κοινωνία;

Κοινωνική μηχανική (social engineering) ορίζουμε ένα ευρύ φάσμα κακόβουλων ενεργειών μέσω της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Ο κυβερνοεγκληματίας χειραγωγεί τους χρήστες ψυχολογικά με σκοπό την εξαπάτηση ώστε να κάνουν λάθη, να εκτελέσουν διάφορες ενέργειες και να παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες και προσωπικά στοιχεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες ζημιές. Αρκετές φορές μάλιστα ο όρος συγχέεται με την λέξη απάτη, καθώς έχει να κάνει κυρίως με την εξαπάτηση και την παραπλάνηση. Η κοινωνική μηχανική συχνά επιλέγεται από τους θύτες επειδή τις περισσότερες φορές είναι πιο εύκολο να χειραγωγήσουν το θύμα ψυχολογικά παρά να χακάρουν κάποιο σύστημα για να αντλήσουν προσωπικά δεδομένα.

Ένας από τους πιο γνωστούς χάκερ παγκοσμίως που χρησιμοποίησαν την τεχνική ή μάλλον την δεξιότητα της κοινωνικής μηχανικής είναι ο Κέβιν Μίτνικ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για ηλεκτρονικά εγκλήματα αλλά πλέον έχει την δική του εταιρεία που ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια.



Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής μηχανικής;

  1. Γραμματικά και ορθογραφικά λάθη 
  2. Περίεργη ηλεκτρονική διεύθυνση
  3. Απαίτηση παροχής προσωπικών δεδομένων
  4. Αίσθηση άμεσης απάντησης
  5. Αίσθηση υποχρέωσης
  6. Χρήση υπερβολικών κομπλιμέντων για την εξαπάτηση του θύματος
  7. Χρήση εξουσίας
  8. Εκμετάλλευση αδυναμιών

Ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης;

  1. Εκπαίδευση και επίγνωση σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και συγκεκριμένα για την κοινωνική μηχανική, γεγονός το οποίο αποτελεί και τον βασικό τρόπο αντιμετώπισης
  2. Περίπλοκος και δύσκολος κωδικός πρόσβασης
  3. Αναζήτηση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης και των στοιχείων
  4. Αν δεν είναι γνωστός ο αποστολέας δεν κατεβάζουμε αρχεία
  5. Προγράμματα που ανιχνεύουν spam μηνύματα
  6. Anti-virus προγράμματα
  7. Πολιτική ασφάλειας στις εταιρείες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής μηχανικής αποτελεί η περίπτωση της Cambridge Analytica που οδήγησε σε μαζική χειραγώγηση. Ειδικότερα, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο συγκεκριμένος οργανισμός χρησιμοποίησε την μέθοδο της κοινωνικής μηχανικής για να επηρεάσει την κοινή γνώμη με βάση τα προσωπικά δεδομένα χρηστών του Facebook. Μέσω ενός προγράμματος και την χρήση κουίζ, κατάφερε να σκιαγραφήσει το προφίλ των Αμερικανών χρηστών και να αντλήσει πληροφορίες. Συνεπώς, η κοινωνική μηχανική δεν αποτελεί απειλή μόνο για κάποια άτομα, αλλά για μεγάλους οργανισμούς και ολόκληρη την κοινωνία αφού έχει διεισδύσει σε όλες τις χώρες παγκοσμίως.

csii.gr

error: Content is protected !!