Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Καθημερινά σχεδόν, διαβάζουμε σε εφημερίδες και περιοδικά, επιστημονικά ή μη, αλλά και στο ίδιο το Διαδίκτυο, το πόσα «κακά» μπορεί... Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Καθημερινά σχεδόν, διαβάζουμε σε εφημερίδες και περιοδικά, επιστημονικά ή μη, αλλά και στο ίδιο το Διαδίκτυο, το πόσα «κακά» μπορεί να επιφέρει στην ψυχική και διανοητική υγεία μας, αυτό το σχετικώς νέο δημιούργημα της ανθρώπινης εφευρετικότητας, μέγα επίτευγμα της τεχνικής νοημοσύνης, η οποία προτίθεται να αντικαταστήσει, λίαν συντόμως, αυτήν του Ανθρώπου.

Ας μην σταματήσουμε σε αυτό το τελευταίο και ας επικεντρωθούμε στις βλαβερές συνέπειες του Internet, το οποίο έχει μπει στις ζωές όλων μας και τις έχει αναστατώσει κατά διάφορους και διαφορετικούς τρόπους. Μέσα από μία μικρή οθόνη, αλλά και από την μικρότερη ακόμη του κινητού μας, μας δίνει την ψευδαίσθηση της δυνατότητας να μπορούμε να βρισκόμαστε μέσα στα γεγονότα, να δημιουργούμε σχέσεις κάθε είδους, να περιηγούμαστε τις γνώσεις του κόσμου, να ζούμε εικονικές πραγματικότητες, να έχουμε δημοκρατικές απόψεις, να κερδίζουμε φίλους και χρήματα, και με δύο λόγια να μπορούμε να είμαστε πολίτες του κόσμου μέσα από το ίδιο μας το σπίτι, απομονωμένοι από τον ίδιο τον κόσμο και τους υπόλοιπους πολίτες του.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ομάδες των οποίων ανακάλυψαν την μέθοδο αυτήν του Internet και τα παράγωγά της, ο άνθρωπος απομονώνεται οικία θελήσει, στους δε νεότερους δημιουργούνται συναισθήματα περιχαράκωσης στον εαυτό τους, αγοραφοβιών, σύνθλιψης πρωτοβουλιών και αισθημάτων, αντικοινωνικότητα, και άλλα πολλά και διάφορα, τα οποία σχετικά αναφέρονται στις μελέτες τους. «Ουδέν καλόν αμιγές κακού», έλεγαν οι αρχαίοι προγονοί μας, όμως είναι γεγονός πως η διαφορά φαίνεται μετά την απόλυτη εμπειρία, και τότε είναι ίσως αργά, αν όχι για συμπεράσματα, τουλάχιστον όμως για επιστροφή και ανάνηψη.

error: Content is protected !!