ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Περνάς στους δρόμους και χαίρεσαι φωταψίες. Ακόμη και σε περιοχές που οι Δήμοι δεν έχουν φροντίσει τον επαρκή φωτισμό και... ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Περνάς στους δρόμους και χαίρεσαι φωταψίες. Ακόμη και σε περιοχές που οι Δήμοι δεν έχουν φροντίσει τον επαρκή φωτισμό και στα εξοχικά σπίτια, οι κήποι και οι τοίχοι λάμπουν από τις ανταύγειες πολύχρωμων φώτων. Φωτεινά δέντρα, κάθε ύψους και πλάτους, τεχνητά ή φυσικά, κομμένα και φερμένα από τους δρυμούς και τα όρη, φέρουν επί των κλάδων τους στολίδια, παιχνίδια, λαμπιόνια παντός χρώματος και στην κορυφή τους περίλαμπρα αστέρια παντός μεγέθους.

Το στόλισμα ξεκίνησε από αρχές Οκτωβρίου, εποχή ακόμη Φθινοπώρου! Όλοι το καταλαβαίνουμε πλέον πως τρεις μήνες απολείπονταν για τα Χριστούγεννα! Γιατί εδώ και κάποια χρόνια, μιμούμενοι την αμερικανική νοοτροπία, βιαζόμαστε να τα φέρουμε πιο κοντά, -όπερ άτοπον!-, και κάνουμε το παν, ώστε όταν επιτέλους φθάσουν, να μην μας κάνουν πλέον καμία αίσθηση!

Προς τί, άλλωστε; Πάει αρκετός χρόνος τώρα που οι μεγαλύτεροι δεν είμαστε πλέον παιδιά και τα παιδιά έχουν αποβάλει, ένεκα των κοινωνικών συνθηκών, κάθε παιδικότητα από μέσα τους. Δεν βλέπουν τις γιορτές, έτσι όπως κάποτε τις βλέπαμε εμείς, με ευλάβεια και σαν ένα ιδιαίτερο γεγονός στα πλαίσια της παιδικής μας ηλικίας και σκέψης.

Τα σημερινά παιδιά, δεν λαχταρούν να πάνε στην εκκλησία, να κοινωνήσουν και να βάλουν «το χρυσό δοντάκι», να γιορτάσουν την γέννηση του Χριστού με κάλαντα, και σε μία κατανυχτική οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Τα παιδιά του αιώνα μας, ανυπομονούν να έλθουν οι γιορτές αυτές, και όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να πάρουν τα πολύτιμα δώρα τους, τα οποία δεν είναι πλέον κουρδιστά αυτοκινητάκια, ένεκα οικονομικών συνθηκών όπως παλαιότερα, και ο σημερινός Άη-Βασίλης, αντί για καραμούζες και τρενάκια στην επί ώμου σακούλα του, κρύβει και μέσα από αυτήν μοιράζει επιταγές κάποιων μηδενικών στο τέλος τού πρώτου αριθμού, για να μπορεί ο μπαμπάς να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των παιδιών του για κάτι ιδιαίτερα ακριβό, το οποίο ίσως ξεπερνά τις δικές του οικονομικές δυνάμεις, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες τού παιδιού.

Τα περισσότερα παιδιά, έχουν ήδη αποκτήσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους, τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα έχουν χαρεί και βαρεθεί, και οι γιορτές γι’ αυτά, θα αποτελούνται από καθημερινές τετριμμένες και βαρετές στιγμές ανίας.

error: Content is protected !!