ΣΗΜΕΡΑ, ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Ανάμεσα στις πολλές και ποικίλες, σοβαρές έως και αστείες κατατάξεις σε έναν μακρύ κατάλογο ημερομηνιών του έτους, κατά τις οποίες... ΣΗΜΕΡΑ, ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Ανάμεσα στις πολλές και ποικίλες, σοβαρές έως και αστείες κατατάξεις σε έναν μακρύ κατάλογο ημερομηνιών του έτους, κατά τις οποίες «τιμώνται» επέτειοι ή ημέρες που συμβολίζουν κάτι καλό, ή κάτι κακό για την Ανθρωπότητα, είναι και η τιμή που γίνεται ετησίως και σταθερώς, όπως συνεχής και σταθερή είναι και εκείνη ή ίδια, στην Διαφθορά.

Εστί δε, «διαφθορά», η κακή και συχνά ατιμώρητη συνήθεια, την οποία κάποια άνθρωποι, -και μάλιστα όχι λίγοι σε όλο τον κόσμο-, επεξεργάζονται προκειμένου να αποκομίσουν ίδια οφέλη εις βάρος των συνανθρώπων τους, τόσο κατά μεμονωμένων ατόμων, όσο και εις βάρος μεγάλων κοινωνικών ομάδων.

Άνθρωποι, οι οποίοι διατηρούν κάποιο προνόμιο εξουσίας, σε μεγάλα έως και ελάχιστα κοινωνικά «πόστα», είναι εύκολο γι’ αυτούς να υπερβούν ανενδοίαστα τα όρια και να πλουτίσουν ή να σφετεριστούν δικαιώματα άλλων, ακόμη και σε θέματα απόλυτα προσωπικά και μη οικονομικού οφέλους, όπως ασέλγειες, βιασμούς, ενδοοικογενειακή βία, και άλλα.

Η διαφθορά, τόσο στον οικονομικό, όσο και στον προσωπικό τομέα, όταν αποκαλύπτεται τιμωρείται, όμως συχνά συμβαίνει να μην έρχεται εύκολα στο φως, και ακόμη και αυτό αν συμβεί, συχνά να καλύπτεται από άλλα συμφέροντα που δεν αφήνουν το ξεσκέπασμά της.

Η αντικοινωνική αυτή ενέργεια, καταγράφεται από αρχαιοτάτων χρόνων, ποτέ δεν πατάχθηκε εντελώς, αντιθέτως δε, σε πολλές χρονικές περιόδους αυξάνεται τρομακτικά, όσες ημέρες του Ημερολογίου μας και αν της αφιερώσουμε. Ίσως τελικά, είναι δύσκολο να διδαχθούμε και να είμαστε αδιάφθοροι, – και όσο κι αν έψαξα στο ετήσιο Ημερολόγιο, πουθενά δεν βρήκα και μία τιμητική ημέρα για τους Αδιάφθορους.

error: Content is protected !!