«ΦΙΛΟΣ» ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΜΑΣ ΓΝΕΦΕΙ … «ΦΙΛΟΣ» ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΜΑΣ ΓΝΕΦΕΙ …
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Κάθε περίπου δέκα χρόνια, ένας λιλιπούτειος αστεροειδής με το ελληνικότατο όνομα «4660 Νηρεύς», περνά λίγο αλάργα από την Γη μας,... «ΦΙΛΟΣ» ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΜΑΣ ΓΝΕΦΕΙ …

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Κάθε περίπου δέκα χρόνια, ένας λιλιπούτειος αστεροειδής με το ελληνικότατο όνομα «4660 Νηρεύς», περνά λίγο αλάργα από την Γη μας, γεγονός το οποίο οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μόνο το 1982 και μεθαύριο Σάββατο, ή έστω την Κυριακή, η ΝΑΣΑ μας ενημερώνει πως θα πραγματοποιήσει το άτυπο δεκαετές ραντεβού του.

Λες και μας κάνει παιχνιδάκια, άλλοτε περνά από πιο μακριά και άλλοτε μας πλησιάζει περισσότερο, όπως θα επιχειρήσει και αυτή τη φορά, αλλά δεν θεωρείται επικίνδυνος, καθώς άλλωστε είναι μόνο μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον Πύργο του Άϊφφελ, ωοειδούς σχήματος και μήκους μόνο τριακοσίων μέτρων, περίπου.

Η διέλευσή του θα πραγματοποιηθεί σε τροχιά 3,86 χιλιομέτρων, -τόσο λίγο!-, από τον δικό μας πλανήτη διατηρώντας μία απόσταση τουλάχιστον δέκα φορές από ό,τι η Γη μας απέχει της Σελήνης.

Την επόμενη φορά όμως, θα μειώσει την απόσταση σε 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα και να ευχηθούμε, με την πάροδο του χρόνου, να μην έλθει ακόμη πιο κοντά μας, αν και οι επιστήμονες πιστεύουν πως το υπόστρωμά του αποτελείται από ορυκτά κοιτάσματα νικελίου, κοβαλτίου και σιδήρου, συνολικής αξίας 4,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οπότε μπορεί να μας κάνει και καλό, αν βέβαια προσγειωθεί στα εδάφη μας και αν, εκείνη την εποχή το δολάριο έχει την ίδια αξία.

error: Content is protected !!