Πώς ένα υπερσύγχρονο αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο προσέκρουσε σε υποθαλάσσιο βουνό Πώς ένα υπερσύγχρονο αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο προσέκρουσε σε υποθαλάσσιο βουνό
Ορισμένοι ειδικοί, αποκαλούν το USS Connecticut «Ferrari» των υποβρυχίων. Πρόκειται για ένα σκάφος αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γρήγορο και εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα όργανα, που είναι... Πώς ένα υπερσύγχρονο αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο προσέκρουσε σε υποθαλάσσιο βουνό

Ορισμένοι ειδικοί, αποκαλούν το USS Connecticut «Ferrari» των υποβρυχίων. Πρόκειται για ένα σκάφος αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γρήγορο και εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα όργανα, που είναι διαθέσιμα μόνο όταν η τιμή δεν αποτελεί κριτήριο. Όμως, παρά το υψηλό κόστος και την εξελιγμένη τεχνολογία του, το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών ισχυρίζεται ότι το πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Seawolf έπεσε πάνω σε ένα υποθαλάσσιο βουνό στον Ειρηνικό στις 2 Οκτωβρίου.

Αναπάντητα ερωτήματα

Το USS Connecticut βρέθηκε στην προβλήτα μιας βάσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού. Το Πολεμικό Ναυτικό λέει ότι έφτασε εκεί -πάνω από 2.900 χιλιόμετρα ανατολικά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας- με ίδια μέσα και ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας του δεν έπαθε ζημιά, αν και 11 μέλη του πληρώματος υπέστησαν μικροτραυματισμούς κατά τη πρόσκρουση.

Το Πεντάγωνο δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τις ζημιές που υπέστη το σκάφος, ούτε για πόσο καιρό μπορεί να μείνει εκτός δράσης σε μια περιοχή όπου, με την άνοδο του κινεζικού ναυτικού, αυξάνονται οι απαιτήσεις από τον αμερικανικό στόλο. Κάτι δίνει στους στρατιωτικούς σχεδιαστές των ΗΠΑ με μερικά μεγάλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Ένα από αυτά είναι απλό:  Πώς συνέβη αυτή η σύγκρουση; Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, περίπου ένα μήνα μετά το συμβάν έδωσε μια ιδέα για το τι μπορεί να οδήγησε στο ατύχημα, όταν απάλλαξε τους διοικητές του σκάφους από τα καθήκοντά τους. Ο διοικητής, αντιπλοίαρχος Cameron Aljilani, απαλλάχθηκε, όπως και ο υποδιοικητής, υποπλοίαρχος Patrick Cashin. Απαλλάχθηκε επίσης και ο υπεύθυνος χειρισμού των σόναρ Cory Rodgers.

Ο αντιναύαρχος Karl Thomas, διοικητής του 7ου Στόλου των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι «η ορθή κρίση, η συνετή λήψη αποφάσεων και η τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών στον σχεδιασμό της ναυσιπλοΐας, την εκτέλεση της ομάδας βάρδιας και τη διαχείριση των κινδύνων θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το περιστατικό», σύμφωνα με μια δήλωση σχετικά με την απόφαση.

Υποβρύχιο
Υποβρύχιο

Το υποθαλάσσιο περιβάλλον δεν συγχωρεί και ακόμη και μικρά λάθη μπορούν να έχουν τεράστιες συνέπειες. «Η υποβρύχια ναυσιπλοΐα είναι δύσκολη, είναι πραγματικά δύσκολη. Δεν πάνε πάντα όλα καλά», δήλωσε ο Thomas Shugart, ο οποίος πέρασε περισσότερα από 11 χρόνια σε αμερικανικά υποβρύχια, μεταξύ των οποίων και ως διοικητής επιθετικού υποβρυχίου.

Τα πλοία επιφανείας ή ένα υποβρύχιο που λειτουργεί σε βάθος περισκοπίου μπορούν να αναμεταδίδουν σε δορυφόρους γεωεντοπισμού για να δώσουν στους ναύτες μια πολύ ακριβή θέση, δήλωσε ο Shugart.

ethnos.gr

error: Content is protected !!