ΜΙΚΡΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΜΙΚΡΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Η νυν Υπουργός Παιδείας, αναμφισβήτητα θα μείνει γνωστή για τις καινοτομίες, τις οποίες εισάγει στην ελληνική παιδεία. Από ό,τι έχει... ΜΙΚΡΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Η νυν Υπουργός Παιδείας, αναμφισβήτητα θα μείνει γνωστή για τις καινοτομίες, τις οποίες εισάγει στην ελληνική παιδεία. Από ό,τι έχει ανακοινωθεί και έγινε γνωστό σε πρωτοσέλιδο της έγκριτης εφημερίδας «Εστία», έρχονται σημαντικές, όσο και επαγωγικές τροποποιήσεις στον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, όπου οι μαθητές, δεν θα παριστάνουν απλά και μόνο τους ακροατές, υποχρεωμένοι να παπαγαλίζουν όσα ακούν στην τάξη από τον παιδαγωγό και μελετούν, -αν και πείθονται να μελετούν-, κατ’ οίκον, ή μέσα σε φροντιστήρια.

Αλλάζει , λοιπόν, η μέθοδος και προσφέρει στον μαθητή το δέλεαρ να συμμετέχει ο ίδιος στην διεξαγωγή των μαθημάτων και να διδάσκεται μέσα από δικές του εμπειρίες, λαμβάνοντας ενεργό μέρος σε εργαστήρια, τα οποία θα υπάρξουν και θα λειτουργούν για τον σκοπόν αυτόν. Για παράδειγμα, η «Εστία», αναφέρεται στο πώς θα μπορούσε ένας μαθητής να συμμετέχει στο μάθημα της ελληνικής Ιστορίας, σαν να είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής, ή έστω μέτοχος του κάθε διδασκομένου γεγονότος.

Σαν παράδειγμα, ο συντάκτης αναφέρει το ιστορικό πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου ο μαθητής θα καλείται να μιλήσει εκ μέρους του, μελετώντας και περιγράφοντας ο ίδιος την ιστορία του ανδρός. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το κάθε μάθημα θα πάψει να είναι βαρετό και απλησίαστο, αλλά διαδραστικό, στην δράση δε, του οποίου κύριος πρωταγωνιστής θα είναι ο ίδιος ο διδασκόμενος, με απώτερο στόχο η γνώση να παραμείνει στο μυαλό του και να μην χάνεται λίγο μετά την αναγκαία εκμάθηση, όπως τις περισσότερες φορές συνέβαινε μέχρι τώρα.

error: Content is protected !!