ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Πλησιάζουμε την ημέρα κατά την οποία γεννήθηκε ο Χριστός και ας αναφέρουμε πως πριν λίγα χρόνια, και συγκεκριμένα το 2006,... ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Πλησιάζουμε την ημέρα κατά την οποία γεννήθηκε ο Χριστός και ας αναφέρουμε πως πριν λίγα χρόνια, και συγκεκριμένα το 2006, ο αρχαιολόγος και καθηγητής τού Πανεπιστήμιου τού Ρέντινγκ της Αγγλία, Κεν Νταρκ, δημοσίευσε την άποψή του, σύμφωνα με την οποία ένα μικρό σπίτι του 1ου μ.Χ. αιώνος, θα ήταν δυνατόν να αποτελούσε τον οίκο όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Κύριος.

Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες, το οίκημα αυτό έφεραν στο φως κατά το 1880 κάποιες καλόγριες της Αδελφότητας της Ναζαρέτ. Ο καθηγητής Νταρκ είναι αρχαιολόγος και μελετητής ρωμαϊκής, βυζαντινής και θρησκευτικής αρχαιολογίας και η πεποίθησή του αυτή στηρίζεται σε διάφορες πηγές όπως στην μαρτυρία Σταυροφόρων που πέρασαν από τον τόπο εκείνο, καθώς και ιστορικά βυζαντινά έγγραφα, τα οποία διατείνονται πως οι Βυζαντινοί ανακαλύπτοντας το σπίτι αυτό, το αποκατέστησαν, κατά τον 7ο αιώνα, με μωσαϊκά και πάνω από αυτό έχτισαν εκκλησία με την ονομασία «Ναός της Διατροφής», η οποία παραπέμπει στην διατροφή του μικρού Ιησού.

Μία ακόμη μαρτυρία, μας έρχεται από ένα κείμενο του 670 μ.Χ., το οποίο αποδίδεται στον καθολικό ηγούμενο Αντομνάν, από παλιότερο μοναστήρι της νήσου Ιόνα τής Σκωτίας, ο οποίος αναφέρει ότι την εποχή εκείνη, το είχε επισκεφθεί σε ταξίδι του και ο επίσκοπος Αρκούλφ και είχε προσκυνήσει στην εκκλησία. Ωστόσο, τίποτε δεν έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, επισήμως.

error: Content is protected !!