Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΑΤΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΑΤΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Είθισται από αιώνων, οι χριστιανοί παντός δόγματος και όλου του κόσμου, να θυμούνται και να τιμούν την γέννηση του Χριστού,... Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΑΤΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Είθισται από αιώνων, οι χριστιανοί παντός δόγματος και όλου του κόσμου, να θυμούνται και να τιμούν την γέννηση του Χριστού, αναπαριστώντας εικονικά την νύχτα εκείνη, κατά την οποία ήλθε επί Γης σε μία φάτνη αλόγων στην Βηθλεέμ.

Οι Εκκλησίες, τα σπίτια, τα δημόσια κτίρια, ακόμη και οι πλατείες χωριών και γειτονιών, γεμίζουν από αυτοσχέδιες φάτνες, με ένα χρυσό αστέρι, -αυτό που οδήγησε τους μάγους-, πάνω από τις σκεπές τους, και μέσα την Παναγία με το Θείο Βρέφος, τον Ιωσήφ, τους ίδιους τους τρεις Μάγους, βοσκούς και Αγγέλους κατερχόμενους εξ’ Ουρανών και ψάλλοντες το Δόξα εν Υψίστοις Θεώ…».

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι μεγάλες πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν χριστιανοί, έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα εντυπωσιασμού κατασκευάζοντας ολονέν και εντυπωσιακότερες φάτνες, προς τέρψιν των πιστών και τουριστών, επιδιώκοντας όλο και υψηλότερα ρεκόρ. Στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας, η υψηλότερη φάτνη του κόσμου, κρατάει δυναμικά το ρεκόρ για τριάντα ολόκληρα χρόνια, παίρνοντας τα πρωτεία από το Μέξικο, και καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση στο βιβλίο «Γκίνες».

Διπλάσια από εκείνη τού Μέξικο, παρουσιάζει την Αγία οικογένεια με αθροιστικά 54,89 μέτρα ύψος, -φανταστείτε το ύψος και πλάτος της ίδιας της φάτνης!- και είναι έργο του τοπικού καλλιτέχνη Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία. Στην Ισπανία, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός κατασκευής και διακόσμησης φατνών μεταξύ των πόλεων και υφίσταται και Ομοσπονδία κατασκευής τους, με μέλη-της ογδόντα πόλεις.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

error: Content is protected !!