Πώς θα είναι ο κόσμος το 2022: Οι ειδικοί αποκαλύπτουν Πώς θα είναι ο κόσμος το 2022: Οι ειδικοί αποκαλύπτουν
Η πανδημία έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στον πλανήτη και οι επιπτώσεις διαπλέκονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Τον Νοέμβριο του 2021 η Λισαβόνα φιλοξένησε το τεχνολογικό... Πώς θα είναι ο κόσμος το 2022: Οι ειδικοί αποκαλύπτουν

Η πανδημία έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στον πλανήτη και οι επιπτώσεις διαπλέκονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Τον Νοέμβριο του 2021 η Λισαβόνα φιλοξένησε το τεχνολογικό συνέδριο Web Summit και σε αυτό, αρκετοί επιστήμονες ή ειδήμονες στο αντικείμενό τους, επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν το πώς θα είναι ο πλανήτης το 2022.

Στον απόηχο των όσων έγιναν το 2021 κεντρικό πρόσωπο ήταν η Φράνσις Χόιγκεν και οι αποκαλύψεις που έκανε για το πώς λειτουργεί το Facebook. Τα όσα είπε η Χόιγκεν έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο τον ρόλο των social media στον δημόσιο διάλογο αλλά και την απειλή που συνιστούν για κάποιους για την ίδια τη δημοκρατία. Μία χώρα πρότυπο στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, η Δανία δίνει τη δική της απάντηση στο πώς μπορούν να οριοθετηθούν τα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτό, όμως δεν είναι το μεγαλύτερο ζήτημα των κυβερνήσεων. Ο κορωναϊός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, και το εμβόλιο το μοναδικό όπλο εναντίον του.  Παράλληλα, στην περίοδο της πανδημίας, η τηλεργασία ήταν μέρος της απάντησης σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και αυτή αποτέλεσε αντικείμενο διερεύνησης στις εργασίες του Web Summit.

Το 2021 σημαδεύτηκε από την έλλειψη επεξεργαστών, γεγονός που είχε επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, όπως των υπολογιστών ή των αυτοκινήτων. Το ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο η εν λόγω βιομηχανία θα ανασυνταχθεί για να αναταποκριθεί στη δεδομένη ανάγκη. Την ίδια ώρα, το ανέβασμα της ανθρώπινης προσωπικότητας ως ψηφιακή ολότητα στο διαδίκτυο αν και αποτελεί αντικείμενο μυθοπλασίας, οι εξελίξεις στην νευροεπιστήμη φαίνεται πως τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και πολύ σύντομα θα βρεθούμε εκεί. Στην αντίπερα όχθη της ανθρώπινης νοημοσύνης βρίσκεται η τεχνητή και στη Λισαβόνα έκαναν την εμφάνισή τους τα κοινωνικά ρομπότ τα οποία και επέδειξαν τις δυνατότητές τους.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Λιγότερο τρομακτική, εξίσου εντυπωσιακή η εικονική πραγματικότητα ετοιμάζεται για άλματα και ο γνωστός μουσικός Ζαν Μισέλ Ζαρ φέρνει τη μουσική φαντασία σε αυτήν τη νέα υβριδική διάσταση. Με το βλέμμα στο μέλλον και τους άλλους πλανήτες η NASA δείχνει τον δρόμο όχι μόνο για τα αστέρια αλλά και όλους τους πρωτοπόρους που αναζητούν εκείνη την αλλαγή που χρειάζεται ο κόσμος.

Δείτε το web documentary

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2021/tv/news-themata-dekemvrios/20211229-WEBSUMMIT21(B).mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2021/20211229-WEBSUMMIT21.jpg

Mε πληροφορίες από ertnews.gr, Tάσος Οικονόμου

error: Content is protected !!