ΤΑΤΟΥΑΖ ΄ή ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΄ή ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Η ελληνική ορολογία «δερματοστιξία», είναι ως φαίνεται εντελώς άγνωστη και η κακόηχη ξενική «τατουάζ» προσδιορίζει όσους και όσες αποφασίζουν να... ΤΑΤΟΥΑΖ ΄ή ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Η ελληνική ορολογία «δερματοστιξία», είναι ως φαίνεται εντελώς άγνωστη και η κακόηχη ξενική «τατουάζ» προσδιορίζει όσους και όσες αποφασίζουν να … «πινακοποιήσουν» το δέρμα του σώματός τους, χωρίς ωστόσο να επιθυμούν την έκθεσή τους σε κάποια «Bienale» ζωγραφικής ή κάποιο Μουσείο μετά θάνατον.

Το μόνο, το οποίο επιθυμούν και επιδιώκουν είναι ο καθημερινός θαυμασμός, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, ντυμένοι, ημίγυμνοι ή και εντελώς γυμνοί. Το δε τελευταίο επιδιώκουν τα μάλλα, γι’ αυτό και εδώ και λίγα χρόνια που όλοι πετάξαμε τα ρούχα από επάνω μας και συχνά γυρνοβαλάμε εν αδαμιαία περιβολή, πολλοί και πολλές, ζωγραφίζουν ολάκερο το σώμα τους με φουτουριστικά, ρομαντικά ή και επιθανάτια καρικατουράκια, όπως νεκροκεφαλές, και άλλα ακατάληπτα σχέδια και τα περιφέρουν σε πλαζ και καλλιστεία σαν πολύτιμους θησαυρούς Τέχνης.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η οποία και δημοσιεύθηκε, στις ημέρες μας το 38% των ενηλίκων μεταξύ 18 και 29 ετών έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ στο κορμί τους. Η ψυχολόγος Luzelle Naudé του Πανεπιστημίου τού «Free State» στη Νότια Αφρική, επεχείρησε έρευνα, σύμφωνα με την οποία, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες (78%) δεν είχαν τατουάζ και οι περισσότεροι γονείς τους (92%) επίσης. Ωστόσο, η πλειοψηφία των φίλων τους (74%) είχαν τατουάζ και σχεδόν οι μισοί από αυτούς (47%) σκέφτονταν να κάνουν τουλάχιστον ένα.

Οι φέροντες αυτά τα κοσμήματα αισθητικής επί των σωμάτων τους, δήλωσαν πως κατέφυγαν σε αυτό για να θυμούνται μία σημαντική στιγμή τής ζωής τους, μία εμπειρία της, έναν αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας τους, μία προσωπική ήττα ή νίκη τους, ενθύμηση του αρραβώνα ή του γάμου τους, της έλευσης των τέκνων τους, της αποφοίτησής τους, του πρώτου ταξιδιού τους σαν ναυτικοί, της συμμετοχής τους σε ένα πόλεμο, της έκτισης ποινής τους, ακόμη και ως ένδειξη προέκτασης της προσωπικότητάς τους, ή και των θρησκευτικών και εθνικών τους πεποιθήσεων. Άλλοι και άλλες προς καταμέτρησιν των ερωτικών συντρόφων τους ή των διαδοχικών γάμων και διαζυγίων τους.

Η έρευνα επεκτάθηκε και στους «αμόλυντους» στιγμάτων, οι οποίοι απάντησαν πως δεν είχαν άποψη για το πώς «διακοσμεί» καθένας το κορμί του, ή πως τους άρεσαν, ή τους σιχαίνονταν, ή ακόμη και πως τους θεωρούσαν ανθρώπους με κακά ένστικτα ή και ψυχολογικά προβλήματα. Ένας συμμετέχων είπε: «Δεν θα έκανα ποτέ. Θα ήταν σαν να έβαζες αυτοκόλλητο προφυλακτήρα σε μία Ferrari!».

Ένας γνωστός συγγραφέας, πάλι, ο Michael Biondi είχε γράψει κάπου: «Τα σώματά μας τυπώθηκαν ως λευκές σελίδες για να γεμίσουν με το μελάνι της καρδιάς μας». Εντωμεταξύ, από εχθές 4 Ιανουαρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει το έγχρωμο τατουάζ, καθώς τουλάχιστον 4.000 χημικές ουσίες εγχρώμων μελανιών, επί του δέρματος, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν καρκίνους και γενετικές μεταλλάξεις. Καθυστέρησε εκατονταετίες η ανακάλυψη, αλλά επιτέλους την έχουμε στα χέρια μας.

error: Content is protected !!